Güncelleme Tarihi:
ADAYLIKTAN BİR AY SONRA: "GÖRDÜĞÜM LUZÜM ÜZERİNE..."
Ancak Fidan, milletvekiliği olmak için çıktığı yoldan yaklaşık bir ay içinde döndü. 9 Mart 2015 tarihinde yaptığı bir yazılı açıklama ile "gördüğü luzüm üzerine" milletvekili aday adaylığından çekildiğini açıkladı.
Fidan bu açıklamayı yaptığı saatlerde,Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Bakanlar Kurulu toplantısı yapılıyordu.
Beştepe'deki Bakanlar Kurulu sonunda toplantı konusunda açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Fidan'ın yeniden MİT Müsteşarlığı'na atandığını duyurdu.
Fidan tekrar MİT’in başında
Bakanlar Kurulu sonrası Fidan’ın adaylığını çekmesiyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Fidan’ın tekrar MİT Müsteşarı olarak görevlendirildiğini bildirdi. Arınç şunları söyledi: “Son günlerde en çok konuştuğumuz ve en çok sorulan isim bu. Bende tekrar sorduğunuz bir zamanda ‘aday oldu konuşmayacağız’ diye düşünmüştüm. Ama bugün(dün) bir gelişme oldu. Aday olduğunda ilk haberdar bendim. Gelişmelerden bahsedilince ben şunları söyledim. Eğer sadece aday olmak için istifa edecekse bunun doğru olmayacağını söylemiştim. Sayın Fidan MİT müsteşarlığında fevkalade başarılı olmuş bir isimdir. Keşke bunu yapmasaydı demiştim. Bu belki garip karşılandı. Sonra Cumhurbaşkanımız da benim düşüncelerime yakın bir şey söyledi. Bunu zaman zaman da tekrarladı. Sayın Fidan bugün(dün) itibariyle aday adaylığından vazgeçtiğini söyleyerek Başbakanımıza bunu iletmiştir. Başbakanımız da Cumhurbaşkanımızla istişare sonucu bunun uygun olduğuna karar verdiler. Konuyla ilgili Sayın Fidan’ın yaptığı açıklamayı da yeterli görüyorum. Diğer konu ise Sayın Fidan tekrar MİT müsteşarlığında görevlendirilmiştir ve Başbakanımız da onay vermiştir. Tekrar göreve başlayacaktır.MÜMKÜNDÜR, SAKINCA YOKTUR
Prosedür uygulanmıştır. Bir insan aday adayı olmuştur. Devlet görevlisi bu x insan vazgeçerse, tekrar müracaat ederse geri döner. Görevine iade edilir. Bu mümkündür. Mümkün olmayan ise sadece yargı mensupları ve TSK personelidir. MİT’in kendi kanunu vardır. Buna göre de bir sakınca yoktur. MİT müsteşarı milletvekili adayı olabilmek için müracaat etmiştir ve onun bağlı olduğu kişi olan Başbakandır. Onun onayı ile aday adayı olmuştur. Şimdi vazgeçmiştir ve yine ona onay veren Başbakanın onayı ile görevine iade edilmiştir. Mesele budur.”
KAFA KARIŞTIRAN KANUNLAR...
Arınç'ın açıklamasıyla da gözler devlet memurlarının seçimlerde aday olmalarını düzenleyen Seçim Kanunu'n, Hakan Fidan'ın MİT Müsteşarı olması dolayısıyla da MİT Kanunu'na çevrildi.
Her iki kanun da görevden ayrılmanın yani istifanın ardından görevden ayrılan personelin ne şekilde görevine dönebileceğine ilişkin açık hükümler içeriyor.
AK Parti’den önemli bir kaynak: Personel değil seçim kanunu hükümleri uygulanacağı için MGK süreci işletilmez
HAKAN Fidan’ın yeniden MİT’in başına atanmasıyla ilgili olarak, sosyal medyada dillendirilen, MİT yasasının 13. maddesine göre bu atamanın MGK sürecinden geçmesi gerektiği yönündeki görüşler tartışma yaratırken, AK Parti’den bir dönem bakanlık da yapan önemli bir kaynak Hürriyet’e, “Doğru, ilk atamada MGK sürecinden geçer, ancak şimdi farklı bir durum var, adaylık için görevden ayrılındığı için personel değil, seçim kanununun bu konudaki özel hükümleri uygulanır, yani ilk atamadaki süreçler işletilmez” dedi. Aynı kaynak, “Durum diğer görevlerden adaylık için ayrılınması halinde de aynı şekilde işler. Aday olamayan ya da aday olup seçilemeyenler eski görevlerine iade edilirler. MİT Müsteşarıyla ilgili durum da bundan farksız değildir. Ancak istifa etmiş sayıldıysa eski göreve iade için bir kararname çıkarılması gerekebilir” değerlendirmesinde de bulundu. (ANKARA)
* MİT KANUNU'NA GÖRE: MİT'TE BEŞ YILI DOLMADAN AYRILAN 5 YIL BOYUNCA MİT'E DÖNEMİYOR
Hakan Fidan'ın da tabi olduğu MİT kanunu, seçimlerde aday olmak için görevinden istifa eden MİT mensupları için özel bir madde içermiyor. Sadece MİT'ten istifa eden personelin genel durumuna ilişkin bir madde bulunuyor. MİT kanununun istifa eden personelin, Teşkilat'a geri dönmesini düzenleyen ilgili madde şöyle:
"İstifa
Madde 14 – MİT fiili kadrosuna atanan personelden; bu teşkilattaki göreve başladıkları tarihten itibaren beş yıl geçmeden istifa edenler veya istifa etmiş sayılanlar, görevle ilişkilerinin kesildiği tarihten itibaren beş yıl geçmedikçe Devlet memurluğuna alınamazlar. "
* SEÇİM KANUNUNA GÖRE: ADAYLIK İÇİN İSTİFA EDENLER ANCAK YSK'NIN SEÇİM SONUÇLARINI AÇIKLAMASINDAN SONRAKİ AY GÖREVE DÖNEBİLİYOR
Aday olmak için kamu görevinden ayrılan memurların durumunu ise 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun ek 7 nci maddesi düzenliyor.
Madde şöyle: "Yüksek mahkeme üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile Subay ve Astsubaylar hariç olmak üzere; milletvekili ve mahalli idareler genel ve ara seçimlerinde aday ve aday adayı olan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde, Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ay içinde müracaat etmeleri kaydıyla eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilirler."
MECLİS'TE TARTIŞMA
AK Parti’den milletvekili aday adaylığını geri çeken Hakan Fidan’ın tekrar MİT Müsteşarlığı’na getirilmesi Meclis’te tartışmaya neden oldu. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “Fidan’ın MİT Müsteşarlığı’na yeniden atanması kepazeliktir” derken, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal da “Başbakanlık hukuk çevresinde görevine iade etti” yanıtını verdi. İç Güvenlik Paketi’nin görüşmelerinde, Fidan’ın yeniden MİT Müsteşarlığı’na getirilmesi grup başkanvekilleri arasında tartışmaya neden oldu.Yerinden söz alan CHP’li Gök, “Bu memleketin çivisi çıktı” diyerek, Anayasa’nın, yasaların, teamüllerin çiğnendiğini, AK Parti’nin arzularını hayata geçirmek için her şeyin alt üst edildiğini savundu. MİT Müsteşarı Fidan’ın, AK Parti’den aday adayı olmak için istifa ettiğini anımsatan Gök, şöyle konuştu:
TARAFSIZLIĞINI KORUMASI GEREKİYOR
“MİT gibi çok özel kurumun başındaki kişinin tarafsızlığını her zaman koruması gerekir. Anlaşılıyor ki bugüne kadar MİT, AKP ile iç içe, muhalefete karşı düzmece, her türlü sahte belgeleri üreterek, muhalefeti sindirmek için AKP’nin arpalığı haline getirilmiştir. İstifa etmiş Fidan’ın tekrar MİT Müsteşarlığı’na atandığını öğreniyoruz. Bu resmen kepazeliktir. Böyle bir tabloyu Türkiye taşıyamaz. Türkiye AKP’nin babasının çiftliği değildir. Fidan’ın tekrar atanması kabul edilebilir durum değildir.”
AK Parti’li Ünal, Gök’ün “kepazelik” ifadesini şiddetle kınadığını belirterek, Gök’ü özür dilemeye çağırdı. Bu ifadenin Meclis’in mehabetine yakışmadığını belirten Ünal, “Milletvekili aday adayı olmak için görevinden istifa eden bürokratlar, aday yapılmadıklarında, tekrar görevlerine iade edildiklerinde biz buna kepazelik mi diyoruz? Burada hukuki olmayan ne var? Bir bürokrat aday adayı oldu, adaylığını geri çekti. Başbakanlık da hukuk çevresinde görevine iade etmiştir” dedi.
MİT MÜSTEŞARLIĞI’NA GERİ GELEMEZ
MHP’li Halaçoğlu ise Fidan’ın, AK Parti’nin adını zikrederek milletvekili aday adayı olmak için MİT Müsteşarlığı’ndan istifa ettiğini kaydederek şöyle devam etti: “Siyasi Partiler Kanunu’na göre, görevlerinden istifa eden rütbeli askerlerin, istifa ettikten sonra vazgeçmeleri ya da seçilemedikleri halde eski görevlerine dönmeleri mümkün değil. MİT Müsteşarı bunun içinde değil ama aynı hüviyeti taşıyor. Bu görevinden siyasi parti adı anarak ayrılması nedeniyle tarafsızlığını yitirecek nitelik kazanmıştır. Tıpkı subay ve astsubaylarda olduğu gibi MİT müsteşarlığına gelemez. Fidan’ın tekrar MİT Müsteşarlığı’na getirilmesi Anayasa’ya aykırıdır. Siyasallaşmış MİT’in diğer siyasi görüşte olanlara hangi tavırda bulunacağını şimdiden söylememiz mümkündür. Fidan’ın tekrar getirilmesi kabul edilemez.” (Umut ERDEM/ANKARA)
* DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI'NIN 2015 SEÇİMLERİ İÇİN HAZIRLADIĞI REHBER: MEMUR, GÖREV YERİ BOŞSA YSK SONUÇLARINI BEKLEMEDEN DÖNEBİLİR
Devlet Personel Başkanlığı da 7 Haziran 2015 genel seçimleri için aday olmak isteyen memurlar için bir rehber hazırladı.
6 Ocak 2015 tarihli, "2015 yılı 25. dönem milletvekili genel seçiminde aday olmak isteyen kamu görevlileriyle ilgili rehber" başlığıyla yayınlanan rehberde şöyle bir cümle yer alıyor:
"İdari yargı mercileri tarafından konuya ilişkin verilmiş kararlarda, seçimlere katılmak üzere istifa eden ancak aday listelerinde yer alamayanların, başvuruda bulunması ve seçime katılmak için ayrıldığı kadronun boş olması halinde, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığınca kesin seçim sonuçlarının açıklanmasından önce eski görevlerine dönmelerinin mümkün olacağına hükmedilmiştir."
Rehberde, istifa eden memurların görevlerine göre dönmelerine ilişkin durum şöyle anlatılıyor:
"Yüksek mahkeme üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile subay ve astsubaylar hariç seçimlerde aday olabilmek için görevlerinden ayrılmak zorunda olan kamu görevlileri, adaylık veya seçim sonuçlarına göre yeniden göreve dönebilecek olup, bu konuda kamu idarelerinin takdir hakkı bulunmamaktadır.
Ayrıca, idari yargı mercileri tarafından konuya ilişkin verilmiş kararlarda, seçimlere katılmak üzere istifa eden ancak aday listelerinde yer alamayanların, başvuruda bulunması ve seçime katılmak için ayrıldığı kadronun boş olması halinde, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığınca kesin seçim sonuçlarının açıklanmasından önce eski görevlerine dönmelerinin mümkün olacağına hükmedilmiştir. Yüksek Seçim Kurulu da, adaylığı ve seçimi kaybeden memurların göreve döndürülmesi konusunda Danıştay Kararları doğrultusunda işlem yapılmasının uygun olacağını belirtmiştir.
Buna göre, istifa etmiş ancak aday adayı veya aday olamamış kamu görevlilerinden geri dönüş hakkı bulunanların aday listelerinin kesinleşme tarihinden itibaren kurumlarına müracaat etmeleri halinde Yüksek Seçim Kurulunca kesin seçim sonuçlarının açıklanması beklenmeksizin atamalarının yapılması mümkün bulunmaktadır.
298 sayılı Kanunun ek 7 nci maddesi hükmü uyarınca, seçimler nedeniyle görevinden ayrılan kamu görevlilerinin, göreve dönmek için kurumlarına başvuruda bulunabilecekleri son tarihin ise Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir aylık süreyi aşamayacağı değerlendirilmektedir.
Seçimler nedeniyle görevden ayrılanların kurumlarına tekrar dönmek istemeleri halinde kurumları tarafından eski görevlerine döndürülmeleri zorunlu olmayıp, kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve atanmaları da mümkün bulunmaktadır. "