A.A
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2010 12:46
Sağlık Bakanlığının, 7 şiddetinde depremle yerle bir olan Haiti'de fedakarca görev yapan doktorları, felaketzedelerin büyük sevgisini topladı.
Bugüne kadar 50 dolayında cerrahi müdahale yapan Türk doktorlar, bölgede yaşayan az sayıdaki Müslüman depremzedenin “çocuklarının sünnet edilmesi” talebini de geri çevirmedi.
Haiti'de 12 Ocakta meydana gelen deprem sonrası hemen bir askeri uçakla 2 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personeli, birer UMKE aracı, ambulans ve uydu telefonla yola çıktı.
Daha sonra Sağlık Bakanlığına tahsis edilen 2 askeri uçakla 17 kişilik bir ekip ameliyathane, dijital röntgen cihazı, ameliyat ve laboratuvar malzemesi içeren 1 çadır hastane, 5 ton ilaç ve tıbbi malzeme, 4 ton gıda ve su ile bölgeye ulaştı.
Deprem bölgesinde, birer bakanlık grup koordinatörü ve haberleşme iletişim elemanı dışında; birer anestezi uzmanı, aile hekimi, genel cerrah, ortopedist ve göğüs cerrahı ile anestezi, laboratuvar ve röntgen teknisyeni, ikişer ameliyathane ve yoğun bakım hemşiresi ile 5 kişilik bir UMKE timi görev yapıyor.
3 gün süren yolculuk sonrası hastane yeri ayarlama, taşıma ve yerleştirme çalışmalarının ardından hemen depremzedelerin tedavisine başlayan Sağlık Bakanlığı ekibi, hasta ve yaralı bakımını hastanede ve ambulansla sahada yapıyor.
Çadır hastanedeki ameliyathanede cerrahi girişimlerde de bulunan ekip, bugüne kadar 50 dolayında operasyon gerçekleştirdi.
Sağlık Bakanlığı afet ve acil yardımlardan sorumlu Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Coşkun, bakanlık ekibinin halktan ve ülke yetkililerinden büyük ilgi gördüğünü belirterek, şunları söyledi:
“Bakanlık olarak afet yardım ve kurtarma konusunda sadece kendi bölgemizdeki değil artık tüm dünyadaki felaketlerde yardıma koşuyoruz. Haiti, ülkemizden çok uzak olmasına rağmen insani yardım amacıyla deprem sonrası hemen harekete geçtik. Hekimlerimizin ve sağlık personelimizin çalışmaları burada takdirle karşılanıyor. Bizim 1999 depreminden edindiğimiz büyük tecrübeler var. Yaşadığımız deprem sonrası kurduğumuz UMKE'ler ilk yardım hizmetlerinde son derece başarılı çalışmalar yürütüyor. Benzer acıları yaşayan bir ülke olarak Haiti'li depremzedelerin yaralarını sarmak boynumuzun borcudur. Buradaki hekimlerimiz şifa dağıtırken bölgede yaşayan az sayıdaki Müslüman depremzedenin 'çocuklarının sünnet edilmesi' talebini de geri çevirmiyor. Sağlık personelimiz asli görevleri olan acil yardım ve tedavi hizmetlerini aksatmadan, zaman zaman karşılaştıkları bu tür istekleri de yerine getirmeye çalışıyor.”
Gelecek hafta başında Haiti'ye 23 kişilik ekibin yer aldığı yeni bir yardım uçağı gönderileceğini belirten Coşkun, uçakta enfeksiyon hastalıkları ve kadın doğum uzmanlarının da yer alacağını bildirdi.
Depremin üzerinden oldukça uzun bir süre geçmesi nedeniyle artık bundan sonra acil yardımdan ziyade poliklinik ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesine yönelik hizmet vereceklerini bildiren Coşkun, “Ülkede, sonraki aşamada bulaşıcı salgın hastalıklardan endişe ediliyor. Ekibimiz bundan sonra kirli su ve atıklarla kanalizasyon kaynaklı bulaşıcı hastalıkların önlenmesine yönelik çalışmalara ağırlık verecek” şeklinde konuştu.
Sağlık ekibinin saha çalışmalarının bölgede çok ses getirdiğini anlatan Coşkun, ekibin halkın ayağına kadar giderek çalıştığını, Haiti'ye Türkiye dışında ambulans getiren çok sayıda ülke bulunmadığını, zaman zaman başka ülkelerin makul taleplerine de cevap vermeye çalıştıklarını söyledi.