Güncelleme Tarihi:
Şöyle bir dönüp bakınca
Âdettir bir yıl sona erdiğinde muhasebesini yapmak. Geriye dönüp, nelerin ‘dün’ ile hatırlanacağını listelemek. En iyiler, en kötüler, unutulmazlar, skandallar, yeniler, eskiler... Tartışmasız yılın ‘kitap olayı’ da Gezi Direnişi’ydi. En başta, içindeki ‘kütüphanesi’ ile... Sonra duvarlara yazılan yazılarıyla, Twitter’da atıllan tweet’lerle edebiyata da göz kırpıyordu. Tıpkı yeni bestelere, sanat eserlerine vesile olduğu gibi. Diğer bir taraftan olayların etkisinin hâlâ sıcak olduğu yaz boyunca çok az edebiyat eseriyle buluştuk... Yayımlanan kitaplar veya karşımıza çıkanlar, çoğunlukla edebiyat dışı yayınlardı... Hatta kısa sürede direnişe dair iyi kötü birçok kitap yayımlandı. Bilhassa sonbahar itibariyle meseleye farklı bakış açılarından yaklaşan iyi inceleme kitapları, arşivlik fotoğraf albümleri birbirini izledi. Gezi’ye ve yarattığı etkiye dair birkaç öykü kitabı okusak da, edebiyattaki asıl etkisini önümüzdeki aylarda göreceğiz gibi.
Ustalar ve romanları
Ülkenin gündemi toz duman olmuşken, birbirinden usta isimlerin yeni kitaplarıyla buluştuk bu yıl. Yaşar Kemal’in ‘çekmecede unutulmuş’ ama tam zamanında ortaya çıkmış bir tedirginlik novellası ‘Tek Kanatlı Bir Kuş’ yayımlandı. Selim İleri, ‘Mel’un-Bir Us Yarılması’ ile selamladı okurlarını. ‘Tuhaf Bir Erkek’ adlı büyülü romanıyla veda etti Leylâ Erbil. Sonra İbrahim Yıldırım’ın ‘Madam Samatya’, Sezgin Kaymaz’ın ‘Kün’, Hasan Ali Toptaş’ın ‘Heba’, Ahmet Altan’ın ‘Son Oyun’, Ahmet Ümit’ten ‘Beyoğlu’nun En Güzel Abisi’, Hakan Günday’ın ‘Daha’, yılın sonunda Elif Şafak’tan ‘Ustam ve Ben’, öykücü Yekta Kopan’ın ilk romanı ‘Aile Çay Bahçesi’ bu senenin roman için ne kadar zengin geçtiğinin göstergesiydi...
Gülten Akın ‘Beni Sorarsan’ ile şiir severlere bir başyapıt okuttu. Cevat Çapan ‘Su Sesi’ ile şiiri zenginleştirirken, kaderinde Oscar aday adaylığı olan ‘Kelebeğin Rüyası’ da konusunu şiirden alıyordu. Filmde Behçet Necatigil, Rüştü Onur, Muzaffer Tayyip Uslu’nun yollarının kesiştiği yıllar anlatılıyordu.
Öykü hız kesmeden
Şüphesiz öyküseverlerin de gündemi doluydu bu yıl. Bir önceki kitabıyla Sait Faik Armağanı’nı kazanan Yalçın Tosun’un son kitabı ‘Dokunma Dersleri’ yayımlandığı aylarda adından en çok söz edilen öykü kitabı olmuştu. Faruk Duman ‘Baykuş Virane Sever’le yeni masallar anlatıp adeta mistik bir seyahate çıkarırken Başar Başarır ‘Teklifinizle İglilenmiyorum’la yıllardır biriktirdiklerini açtı. Ferhat Özkan ‘Logosoloji’ adlı kitabıyla yeni kitabını merakla beklememiz gereken isimlerden ilkiydi.
Zengin denemeler
Usta öykücü Cemil Kavukçu ‘Örümcek Kapanı’ adlı deneme kitabında öyküyü, öykücülüğünü, kaynaklarını ve kendi sorduğu soruları cevaplıyordu. Enis Batur, ‘Ziyaretler Kitabı’, ‘Hepsi’ ve ‘Siyah Sert Berlin’ denemeleri, kişisel notlarıyla girdi kitaplığımıza. Gündüz Vassaf ‘Mostari’ ile denemede farklı bir alan açarken, Darmin Hadzibegovic ‘Kara Kitap’ın Sırları’ ile etkileyici bir incelemeye imza attı. Orhan Pamuk’un yazı ve resimleriyle daha da zenginleşen incelemede, Pamuk’un aylarca tartışılan romanı ‘Kara Kitap’ masaya yatırılıyordu. Zaten yılın en ses getiren hadiselerinden birisi de Orhan Pamuk’un YKY’ye transferiydi. Birçok insan Orhan Pamuk’un yeni kitabı için geri saymaya çoktan başladı. Bakalım bu yıl neler okuyup, neleri konuşacağız...