Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2001 00:00
Sanatçı Hadi Çaman, 1970'li yıllarda cinselliğin ön plana çıkarıldığı filmlerde rol almaktan ''pişmanlık duymadığını'' belirterek, "Ama, bu filmlerin bedelini biz ödedik. Şimdi, aynı şeyleri yapan kadın oyuncuların filmlerine 'sanat filmi' deniliyor" dedi.
Yeditepe Oyuncuları'nın sahnelediği ''Aşk Gibi'' adlı oyunla Başkent'e konuk olan Çaman, tiyatronun hayatındaki en önemli unsur olduğunu söyledi. Sanat yaşamının 40 yılı aştığını, ancak sinemada 2.5 yılda yaptıklarının bu tiyatro çalışmalarının önüne geçirildiğini ifade eden Çaman, ''İnsanların beni bu kefeye koyması zoruma gidiyor''diye konuştu.
O dönemdeki filmleri çevirme nedenini ''çoluğumuz, çocuğumuz, geçindirmemiz gereken bir evimiz vardı'' sözleriyle özetleyen Çaman, 70'li yıllardaki filmlerini şöyle anlattı:
"Bizi oturttukları resimlerdeki kadar çirkin şeyler yaptığımızı düşünenler, bizimle kazandıkları paralarla bu yerlere geldiler. Ben, o filmlerde rol alan kadın oyuncu arkadaşlarıma saygı duyuyorum. Ama, ağır bedel ödediler. Şimdi, hiç kimse, Zerrin Egeliler'e 'gel de şu filmde, dizide oyna' demiyor. Ama,o filmleri yönetenler, çok saygın projelere imza atıyor. O zamandan bu zamana çok vakit geçti. Televizyonun topluma getirdikleri var. Beğeni çizgileri değişti, insanlar farklı gözle bakmayı öğrendiler. Ben, zaten hiçbir zaman 'bu filmlerde oynadığım için çok pişmanım' demedim. Biz bu filmlerin projelerini Ali Poyrazoğlu gibi pek çok arkadaşımla birlikte kendimiz şirketlere götürüyorduk. Baştan sona konusu olan filmlerdi. Ama, sonraları abuk subuk çok çirkin şeyler de yapıldı."
20 FİLM ÇEVİRDİM, AMA 40 FİLMİM OLDUSanat yaşamı boyunca toplam 20 civarında film çevirdiğini, ancak bunların isimlerinin değiştirilip bazı sahneler eklenerek yeni filmler gibi piyasaya sürüldüğünü de ifade eden Çaman, "Benim İş Bilenin diye bir filmim vardı. Bir de baktım ki, Aşk Bilenin diye başka bir filmim daha çıkmış, çok şaşırdım'' dedi.
Böylece 20 filminin 40 filme çıktığını kaydeden Çaman, ''Bu yolla benim üzerimden para kazandılar. Örneğin, rahmetli Kemal Sunal'ın da 200 filmi olduğu halde piyasada 400 filmi gözüküyor ve ailesine de telif ödenmiyor'' diye konuştu.