Anayasa Mahkemesi'ni bayramdan sonra da yoğun bir gündem bekliyor.
Â
Emekliye ayrılan Vural Savaş'ın, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olduğu dönemde, ''terör örgütü PKK ile arasında organik bağ bulunduğu'' gerekçesiyle Halkın Demokrasi Partisi'nin (HADEP) kapatılması istemiyle açtığı davada sona yaklaşıldı.
  Â
Davada, Genel Başkan Murat Bozlak, 1 Mart Cuma günü, iddialara karşı sözlü savunmasını yapacak.
   Â
Bu sürecin ardından dosya incelemeye alınacak ve belirlenecek bir günde kapatma davası görüşülecek.
   Â
Vural Savaş, HADEP'in kapatılması istemiyle 29 Ocak 1999'da açtığıdavada, HADEP'in, ''20. yüzyılın en kanlı terör örgütü olan ve gelirlerinin çoğunu uyuşturucu ticaretinden sağlayan PKK örgütüyle arasında organik bağ bulunduğunu'' ve HADEP'in, daha önce kapatılan HEP ve DEP gibi, tamamen PKK'nın denetiminde olduğunu savunmuştu.
       Â
KARŞILIKSIZ ÇEK VERME SUÇLARIAnayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 38. maddesine eklenen ''hiç kimse yalnızca sözleşmeden doğan bir yükümlülüğü yerine getirememesinden dolayı özgürlüğünden alıkonulamaz'' hükmü doğrultusunda bazı kanunların bu tür suçlara hapis cezası öngören hükümlerinin iptal istemini de esastan inceleyecek.
   Â
Bu doğrultuda, Çek Kanunu'nda ''karşılıksız çek verme'' suçuna ve İcra İflas Kanunu'nun ''taahhüdü ihlal'' fiiline hapis cezası öngören düzenlemelerin iptal istemi karara bağlanacak.
   Â
Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 38. maddesine yapılan ''terör, savaş ve yakın savaş'' halleri dışında idam cezası verilemeyeceğine ilişkin ekleme doğrultusunda, ''adam öldürme'' suçuna idam cezası verilmesini öngören Türk Ceza Kanunu'nun 450. maddesinin iptal istemini de esastan görüşecek.
         ÂBANKACILIKLA Ä°LGÄ°LÄ° YASAAnamuhalefet Partisi DYP'nin, bankaların sermaye yapılarını güçlendirmeye dönük, bankalara kaynak aktarımı ile reel sektöre desteksaÄŸlanmasını öngören Mali Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanun'un bazı maddelerinin iptali istemiyle açtığı dava da Anayasa Mahkemesi'nin gündemindeki önemli konularından.
    ÂDYP, yasanın, CumhurbaÅŸkanı Ahmet Necdet Sezer'in yeniden görüşülmesi için TBMM'ye gönderdiÄŸi 3 maddesinin iptalini ve yürürlüğünün durdurulmasını istiyor.
Bunlar, kamu bankalarında 31 Aralık 2002 tarihinden sonra, özel hukuk hükümlerine tabi olmayan personel çalıştırılamayacağına ilişkin kural içeren 6., özerk kurul, üst kurul ve bunlara bağlı kurumların denetimini düzenleyen 7., kamu bankalarının yönetim, denetim ve tasfiye kurulları üyelerinin sorumluluğunu, özel bankaların yönetim, denetim ve tasfiye kurullarına uygulanan özel hukuk hükümlerine ve mevzuata bağlayan ve ceza ve idare hukuku yönünden memur sayılamayacaklarını düzenleyen geçici 1. maddeleri.
TÜTÜN YASASIAnayasa Mahkemesi, DYP'nin, tütün piyasasının rekabete açılmasını,TEKEL'in yeniden yapılandırılarak özelleştirilmesine olanak sağlayan Tütün Yasası'nın bazı maddelerinin iptali istemiyle açtığı davayı da önümüzdeki günlerde görüşecek.
   Â
DYP, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu'nun kurulmasını öngören 2. maddesinin iptalini istediği dilekçesinde, yasanın, ''Üretici tütünlerinin alımı ve satımı, tütün mamulleri üretimi, tütün ve tütün mamulleri ticareti'' başlıklı 6. maddesinin iptal edilmesi durumunda, yasanın uygulanma yeteneği kalmayacağını belirterek, tüm yasanın iptalini istemişti.
       Â
CUMHURBAŞKANI SEZER'İN BAŞVURULARIAnayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Sezer'in 2 ayrı konudaki başvurusunu da karara bağlayacak.
Â
Cumhurbaşkanı Sezer, 4667 sayılı Avukatlık Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, ''emeklilik veya istifa gibi sebeplerle görevlerinden ayrılan hakim ve savcıların son beş yıl içinde hizmet gördükleri mahkeme veya dairelerin yargı çevresinde, görevden ayrılma tarihinden itibaren iki yıl süre ile avukatlık yapmalarını yasaklayan'' 10. maddesinin iptal edilmesini istemişti.
   Â
Sezer, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu'nun, ''arazi kullanımı, yapı ve tesislerin projelendirilmesi, inşası ve kullanımı ile ilgili ruhsat ve izinlerin özel hukuk tüzel kişisi olan yönetici şirket tarafından verileceğine ve denetleneceğine ilişkin kuralı ile yine özel hukuk tüzel kişisi olan yönetici şirketin kamu yararı gerekçesi ile adına kamulaştırma yapabileceğini'' öngören düzenlemesinin iptali istemiyle başvurmuştu.
       Â
SABİT ÜCRETAnayasa Mahkemesi, yeni adli yılda cep telefonlarından sabit ücret alınmasını öngören düzenlemenin de Anayasa'ya aykırı olup olmadığına bakacak.
   Â
Van 1. Asliye Hukuk Mahkemesi baktığı bir davada 406 Sayılı Yasa'daki, cep telefonlarından sabit ücret alınmasını öngören düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı görerek itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne getirmişti.
       Â
YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUNAnayasa Mahkemesi, kapatılan FP'nin açtığı 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanunu'nun bazı maddelerinin iptali istemiyle açtığı davayı da karara bağlayacak.
   Â
Ayrıca, Emniyet mensuplarının terfi ve emeklilik durumlarını düzenleyen 4638 sayılı Yasa'nın bazı maddelerinin iptali istemi de esastan görüşülecek. Anayasa Mahkemesi, yasanın birinci ve ikinci sınıf emniyet müdürlerine kadro sınırlaması getiren ve kadro fazlası müdürlerin zorunlu emekliliğe sevkini öngören düzenlemenin yürürlüğünü durdurmuştu.
   Â
Yapı Denetimi Hakkında Kanun'un bazı maddelerinin iptal istemi de esastan görüşülecek davalar arasında.
      Â
AK PARTİ'YE İHTARIN GEREKÇESİAK Parti'ye, Genel Başkanı ve kurucu üyesi Recep Tayyip Erdoğan'ınkurucu üyelikten çıkarılması için ihtar verilmesi kararının gerekçesinin yazımına devam ediliyor. Yazımı tamamlandıktan sonra heyetçe okunacak olan gerekçeli karar, bu sürecin ardından Resmi Gazete'de yayımlanacak.
   Â
Recep Tayyip Erdoğan'ın gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 6 ay içinde kararın gereğini yerine getirmesi gerekiyor, aksitakdirde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca kapatma davası açılabilecek.
   Â
Ayrıca, Hasan Celal Güzel'in YDP üyeliğinden çıkarılmaması üzerinebu partiye ihtar verilmesi isteminin reddine ilişkin kararın gerekçesinin de yazımı sürüyor.
    Â
Â