"Hablemitoğlu'nun kitabını Normandy finanse etti"

Güncelleme Tarihi:

Hablemitoğlunun kitabını Normandy finanse etti
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 30, 2003 14:05

Alman vakıfları davasında tanık olarak dinlenen Normandy Madencilik Şirketi'nin eski çalışanlarından Hasan Gökvardar, iddianamenin dayandırıldığı Necip Hablemitoğlu'nun, "Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası" kitabının bu şirket tarafından finanse edildiğini iddia etti.

Haberin Devamı

15 kişi hakkında 8'er yıldan 15'er yıla kadar ağır hapis istemiyle açılan davanın Ankara 1 No'lu DGM'de ikinci duruşması yapıldı. Duruşmada, Normandy Madencilik Şirketi'nin eski çalışanı Hasan Gökvardar tanık olarak dinlendi. Maden mühendisi Gökvardar, şirkette 13 yıl boyunca çeşitli görevlerde bulunduğunu, 3 ay önce ayrıldığını söyledi. Gökvardar, Kamu İşleri Genel Müdürü olarak görev yaptığı dönemde, uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Necip Hablemitoğlu'nun ziyaret ettiğini ve bazı gazete küpürleri ile teknik raporlarının fotokopilerini aldığını ifade ederek, Hablemitoğlu'nun, ''Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası'' adlı kitabının bu bilgilere dayandığını iddia etti. Kitabın, Normandy şirketi tarafından finanse edildiğini öne süren Gökvardar, buna ilişkin bilgisinin şirketin üst düzey yöneticileri İsmet Sivrioğlu ve Orhan Güçkan'ın konuşmalarına dayandığını ileri sürdü. Gökvardar, Danıştay'ın Ovacık'ta altın madeni çıkarılmasında kamu yararı bulunmadığına karar vermesinden sonra, İzmir Valiliği'nin tüm imar plan ve ruhsatlarını iptal ettiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Sanık avukatlarının soruları üzerine şirketin atık barajının yapımında, Çevre Bakanlığı'nın Tehlikeli Atıklar Yönetmeliği'nin değil, DSİ kriterlerinin dikkate alındığını anlatan Gökvardar, şirketin çıkardığı altınların işlenmek için her hafta sonu İsviçre'ye gönderildiğini, bu konuda şirketin beyanı dışında devlet kontrolü olmadığını söyledi.

Gökvardar, soruşturmayı yürüten eski DGM Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel'in, jandarma ekipleri ile şirkete geldiğini, burada şirket yöneticilerinin de katıldığı bir toplantıda tanıkların tespit edildiğini iddia etti.

Duruşmaya, Frederich Naumann Vakfı eski Türkiye Temsilcisi Wolfgang Sachsenröder, eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman, Bergama köylülerini temsil eden Oktay Konyar ve İzmir Barosu avukatlarından Senih Özay ile çok sayıda avukat katıldı.

Sachsenröder, tercüman aracılığıyla yaptığı savunmada, Türkiye Cumhuriyeti aleyhine gizli faaliyet yürütmediğini ifade ederek, suçlamaları kabul etmedi. Cumhuriyet Savcısı Dilaver Kahveci, Yüksel'in hazırlık soruşturması sırasında yaptığı işlemlere ilişkin sanık avukatlarınca yöneltilen sorular ile tanığın verdiği yanıtların tutanağa geçirilmemesini istedi. Sanık avukatlarından Mehmet Ali Koç, savcının talebinin reddine karar verilmesi yönünde görüş açıkladı.

Eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman, ''casusluk'' suçlamasının kişilik haklarının ihlali olduğunu, yargılamanın en kısa sürede bitirilmesi gerektiğini söyledi. Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, dosyanın esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için cumhuriyet savcısına verilmesini kararlaştırarak duruşmayı erteledi. Bu arada, bir grup Bergamalı, duruşma öncesi ''Savaştan Utanıyık''yazılı pankart açarak, ''Türkiye Afrika olmayacak'' diye slogan attılar. 
   Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!