Haber uğruna neler yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Haber uğruna neler yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2011 11:49

News of the World gazetesinin karıştığı tele kulak skandalında her gün yeni bir kriz daha yaşanıyor. Aylar önce aralarında Kraliyet Ailesi üyeleri ve üst düzey politikacılar olmak üzere çok sayıda kişinin telefonlarını dinlediği ortaya çıkan gazetenin, birkaç gün önce de 2002’de kaybolan bir kız çocuğunun telefonuna yasa dışı erişim sağladığı belirlenmişti. En son skandal, gazetenin 7 Temmuz 2005’te Londra saldırılarında ölen kişilerin yakınlarının telefonlarını dinlemesi oldu.

Haberin Devamı

Londra Metropolitan Polisi’nin, terör saldırılarında ölenlerin yakınlarına “News of the World tarafından takip ediliyor olabilecekleri” uyarısında bulununca, gazete üzerinde oluşan baskı had safhaya ulaştı. ABD’li basın devi Rupert Murdoch’un sahibi olduğu News Corporation bünyesindeki News of the World’ün, “7/7 saldırıları” olarak tarihe geçen olayları takip eden günlerde, saldırıda ölenlerin yakınlarının telefonlarını takip ettiği anlaşıldı. Bunu yapan kişi ise gazete için çalışan özel müfettiş Glenn Mulcaire’di.

 

Mulcaire’ın, gazetenin sansasyonel haberler üretebilmesi için 2002 yılında kaybolan 13 yaşındaki Milly Dowler’ın telefonuna müdahale ettiği anlaşılmıştı. Mulcaire, 2007 yılında Kraliyet Ailesi’nin telefonlarındaki sesli mesajları dinlediği suçlamasıyla 6 ay hapis cezası almıştı. Polis, Mulcaire’nin evinde yaptığı en son aramada, 7/7 saldırılarında ölenlerin yakınlarına ait telefon görüşmelerinin kayıtlarını buldu.

Haberin Devamı

 

Elde edilen bulgular, İngiliz kamuoyunda yeni bir şok etkisi yarattı. Saldırılarda oğlunu kaybeden Graham Foulkes’un ailesinin avukatı Cliffofd Tibber, “saldırıların altıncı yıl dönümünde düzenleyecekleri anma törenleri öncesinde gelen haberin kendilerini şoke ettiğini” ifade etti.

 

GEÇMİŞTEKİ SUÇLAR İNCELENECEK

News of the World’e yönelik soruşturmasını genişleten polis, bu kapsamda 2001 yılından bu yana yaşanan en üst seviyeli cinayet, adam kaçırma ve saldırı olaylarını takibe aldı. Mulcaire’nin evinde 2006 yılında yapılan aramada ele geçirilen belgeler, Mlly Dowler’ın telefonuna girildiği ve sesli mesajlarının dinlediğini, ayrıca bazılarının silindiğini ortaya koydu.

 

Tüm bunların üzerine, 2003-2007 yıllarında News of the World’ün polis teşkilatının üst düzey yetkililerine para teklif ettiği tespit edildi. Bu yıllar arasında gazetenin editörlüğünü yapan Andy Coulson,  görevinden istifa ettikten sonra Başbakan David Cameron’ın iletişim direktörlüğüne getirilmiş, ancak basın oluşan baskı nedeniyle Ocak 2011’de bu görevinden de istifa etmişti.

Haberin Devamı

 

Yaşan tüm bu gelişmeler, “Milly Dowler’ın telefonuna müdahale edilmesi hakkında hiçbir şey bilmediğini” öne süren gazetenin medya direktörü Rebekah Brooks ve diğer yetkililer üzerindeki baskıyı en üst seviyeye çıkardı.

 

Polis, bu noktadan sonra İngiliz kamuoyunun akıllarında kalan en önemli olayları incelemeye alacak. Bunlar arasında 2001 yılında amcası tarafından kaçırılan ve öldürülen 15 yaşındaki Danielle Jones cinayeti de bulunuyor.

 

Mulcaire’nin evinde ele geçirilen belgeler 11 bin sayfayı buluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!