Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2009 13:17
İZMİR'de özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök’ün talimatıyla gerçekleştirilen ‘Sarmaşık’ operasyonunda tutuklanan CHP'li Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran, cezaevinden DHA muhabirine mektup gönderdi.
Avkıran, mektubunda, bugüne kadar kendisinin ve ailesinin boğazından tek bir haram lokma geçmediğini belirtti, mal varlığını nasıl edindiğini de, kalem kalem yazdı.
Bir ay önce tutuklanan ve Buca Kırıklar F -1 cezaevinde yatan Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran, kendi el yazısıyla yazdığı iki sayfadan oluşan mektupta, neden cezavinde olduğunu bilmediğini söyledi. Asıl işi mandıracılık olan Avkıran cezaevinde bulunmasına rağmen partisinden yeniden adaylık beklediğini de ima etti. Avkıran mal varlığı tartışmaları konusunda şunları aktardı:
“Ben suçsuzum. Görevimi en iyi şekilde yaptım. Güzelbahçe halkına hizmet etmek en büyük arzum ve heyecanımdır. 1984-94 yılları arası Büyükşehir Belediye Meclis üyeliği ile başkan yardımcılığı ve ihtisas komisyonu üyeliği görevlerini yaptım. 1994 ve 96 yıllarında Güzelbahçe’de meclis üyeliği hizmetleri yaptım. 1999 -2009 yılları arasında belediye başkanlığı görevini eksiksiz ve layıkıyla yaptım. Mal varlığım başkan olmadan önce bugünün 2.5 katıydı. Başkanlık dönemimde mal malvarlığım azaldı. Bunları hep belediyeyi iyi yönetmek için harcadım. Mesleğim icabı elimde bulunan 3 BMC kamyon, 2'si Ford, 2'si İsuzu 4 kamyonet, bir 8 tekerlekli kamyon, 2 binek araç, Güzelbahçe'de 3 dönümlük tarla, kızıma ait beyazevlerdeki evimiz, Çelebi mahallesindeki evimiz, Kuduzderesi mevkiinde 3 dönüm tarla, dedemden ve babamdan kalan büyük arazimizi hisseli ve mirasıyla satıp 8 kardeş paylaştık. Bu dönemde sadece Akgün sitesinde 15 bin TL'si peşin ayda 750 TL taksitle kendimize şu anda oturduğumuz evi aldık. Tüm bunların belgeleri ve bilgileri,
trafik, sicil tapu kaydından 1999-2004 yıllarında başkan seçilince verdiğim mal beyanlarında belirttim” dedi.
Mal varlığının 2000 yılından sonra Güzelbahçeye hizmet etmek aşkıyla elinden çıktığını öne süren Ertan Avkıran, “Benim bu durumumu Güzelbahçe’de herkesten sorabilirsiniz. Yeniden seçildiğim taktirde buna rağmen, aynı şevk ve heyecanla güzelbahçe için çalışmaya devam edeceğim. Partim tekrar aday gösterirse seçimi buradayken bile kazanacağıma inanıyorum. Daha önce seçimlerde yüzde 80 oy almamım sebebi bunlardır. Kendimin ve çocuklarımın boğazında bugüne kadar tek bir haram lokma geçmemiştir. Halkıma selam ederim” dedi.
SARMAŞIK OPERASYONUÖzel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök’ün talimatıyla gerçekleştirilen ‘Sarmaşık’ operasyonu kapsamında Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran, Değirmendere Belediye Başkanı Necati Şemsettin Eren, 9 belediye meclis üyesi, bürokratlar, restoran sahipleri, kooperatif yöneticileri işadamlarından oluşan 86 kişi gözaltına alınmıştı. Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran ve Değirmendere Belediye Başkanı Necati Şemsettin Eren’in de aralarında bulunduğu 39 kişi tutuklanmıştı. Tutuklamalara yapılan itirazlar sonucu 10 zanlı tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalmıştı.
Sarmaşık Operasyonu imar kanununa muhalefet, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, ihaleye fesat karıştırma ve rüşvet alıp verme gibi çok sayıda suç duyurusu ve uzun süren teknik tekibin ardından gerçekleştirilmişti.
1 TL'LİK TAZMİNAT DAVASI
Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran, avukatları aracılığıyla, haksız ve usulsüz şekilde tutuklandığını ve mağdur edildiğini iddia ederek, devlete karşı 1 TL’lik tazminat davası açtı.
Avkıran, CMK’nın 250'nci maddesine göre operasyon yapıldığını ancak soruşturmanın esasının rüşvet suçu olduğunu, ortada cebir veya şiddet olmadığı halde, bu kapsamda değerlendirilmesinin ve ona göre işlem yapılmasının kendisini mağdur ettiğini iddia etti. Avkıran, tutuklama kararının dahi özel yetkili cumhuriyet savcısının görevleri arasında olmadığını ve soruşturma kapsamında olmadığını belirterek, tutuklanmasının hiçbir gerekçesi bulunmadığını doğrudan İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlali olduğunu belirtti.
İzmir 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada cezaevindeki Başkan Avkıran, hakkında soruşturma açılabilmesi için yasa gereği önce İçişleri Bakanlığı’ndan izin alınması gerektiğini, bu nedenle tüm soruşturmanın usulsüz olduğunu iddia etti. İlgili yasa gereği hakkında soruşturma yapılmasında dahi, kanunun ilgili maddelerini dışına çıkıldığını belirten Ertan Avkıran, ortaya atılan iddianın olsa olsa rüşvet iddiası olacağını söyledi, kendisine bir suçlama getirilmediğini öne sürdü.
Avkıran’ın avukatları da müvekkillerinin CMK’nın 250'nci maddesine göre yetkili olan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı’nın görev ve yetkilerine girmeyen iddialarla dolu soruşturma geçirdiğine dikkat çektiler. Avkıran’ın avukatları, ayrıca tutuklamanın de bir gerekçeye dayandırılmadığını ve müvekkillerinin nedeni belli olmayan bir şekilde cezaevinde tutulduğunu iddia ettiler. Başkan Avkıran’ın avukatlarından Mehmet Sürücü, müvekkilinin haksız olarak tutuklanmasından dolayı ileride kendisine giderilmesi mümkün olmayan manevi zararlara karşılık 1 TL’lik tazminat ödenmesini istedi.