Güncelleme Tarihi:
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın daveti üzerine biraraya gelen 27 metropol ilçe belediye başkanı İstanbul için yeni uygulama kararları aldı.
MALTA Köşkü’nde önceki akşam saat 20.00'de başlayan ve 00.30'a kadar süren toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Gürtuna, İstanbul'un sıvasız, boyasız ve çatısız evleriyle dünyanın en çirkin şehri haline gelmeye başladığını söyleyerek, ‘Binaları Giydirelim’ kampanyasını anlattı: ‘‘Derler ya ‘Aslan yattığı yerden belli olur.’ Bu, çok samimi söylüyorum, hepimizin İstanbul’a getireceği en önemli hizmetlerden birisi olacaktır. Bunu sakın küçümsemeyin. Niye? Bir kere İstanbul bir kent kimliğine bürünecek. Bundan sonra insanlar rahatlıkla kaçak yapı, gereksiz boyama filan yapamayacak. Böylece İstanbul kontrol altına da alınmış olacak. Şimdi kim, nerede, ne yapıyor? Gözden kaçabiliyor. Her taraf derlenip, toplanıp bir şekle büründüğünde hem insanımıza bir moral, bir güç gelecek, hem bunun getirdiği bir kentlilik olgusu, fiziken olduğu kadar, kültür ve sosyolojik yönden de insanımıza yansıyacak.’’
İstanbullu olmak
Binaların giydirilmesinin sadece boyamak olmadığını ifade eden Gürtuna, belediye başkanlarından, çatısı olmayan, cephe sıvası tamamlanmayan ve boyası bitmeyen evlere ruhsat verilmemesini istedi: ‘Bundan sonra eksik ve anti estetik yapılanmalara izin veren belediyeler bizden bir talepte bulunmasın. Bunları tamamlayıp gelin ne isterseniz yapacağım’’ diyen Gürtuna, ‘‘Yasaya göre, bir bina sıvasız ve boyasızsa, belediye bunu kendi imkanlarıyla yapar ve yüzde 40 nispetinde fazla bir parayla ev sahibinden bunun karşılığını alır’’ diye konuştu.
Gürtuna, bir türlü İstanbullu olunamadığını da kendini örnek göstererek anlattı: ‘‘Hálá hepimiz birbirimize ‘Nerelisin hemşehrim, nereden geldin?’ diye soruyoruz. İstanbulluluğu bizler de dahil ben kendi adıma özür dileyerek söylüyorum, tam sindiremedik. Halbuki ben İstanbul'a çok eskiden geldim, liseyi İstanbul’da bitirdim. Hakikaten İstanbul aşığıyım. Bunu siyaseten de söylemiyorum. İnsanlığın mirası olarak görüyorum. Ama genel olarak kentlilik noktasında, toplumun çok ciddi bir noktaya geldiğini düşünmüyorum. Bu kampanyalarla insanların yaşadığı mekana, şehre sahip çıkma duygusu da o oranda gelişir, yapılan hizmetlere, birbirine ve yöneticisine sahip çıkar’’ dedi.
Bütün başkanların kendi ilçe sınırları içindeki binaları giydirmek için derhal harekete geçmesi gerektiğini belirten Gürtuna, siyasi farklılık sebebiyle ayrılık koyulmasının İstanbul'a hizmeti aksatacağını savundu.
İstanbul'da kişi başına düşen yeşil alanın az olduğunu ileri süren Gürtuna, ‘‘İlçenizde yeşil alan olmaya uygun alanları bize gösterin, birlikte yapalım’’ dedi. Otopark alanlarında da ortak çalışma yürütülebileceğini söyleyen Gürtuna, en önemli sorunlardan birinin de yolların tekrar tekrar kazılması olduğunu belirtti: ‘‘Bu sorunu çözmek ve zaman ve kaynak israfını önlemek için, İSKİ ve İGDAŞ gibi kurumlarla, belediyeler irtibatlı çalışmalı. Bir yere götürülecek olan hizmet, bir kerede götürülmeli ki yollar yaz-boz tahtasına dönmesin’’ diyen Gürtuna, yeni yerleşim alanlarında derhal galeri sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi. Gürtuna, galeri sisteminin, temiz ve atıksu, doğalgaz, elektrik şebekesi, kablolu televizyon hatları gibi tüm hizmetlerin yüksek geçişli künklerde biraraya toplanması olduğunu belirtti.
Belediyeler birlikte çalışacak
BİNALARI GİYDİRELİM kampanyasını Büyükşehir ve ilçe belediyeleri birlikte gerçekleştirecekler. Her belediye ilçe sınırları içindeki bakımsz yapıları belirleyerek, bunların giydirilmesi hususunda öneriler getirecek. Büyükşehir ile ilçe belediyeleri arasında irtibatı ve koordinasyonu Beykoz eski Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek sağlayacak. Ön çalışmalar tamamlandıktan, giydirilecek yapılar belirlendikten sonra, Büyükşehir Belediyesi, Eminönü, Sirkeci, Beyoğlu, Taksim, Halaskargazi Caddesi, Rumeli Caddesi, Nişantaşı, 0-1 Otoyolu, Atatürk Havalimanı çevresi gibi, kente gelen yabancı konukların da dikkatini çeken bölgelerde çalışmalar başlatacak. Bu bölgelerdeki çatısı kapanmamış, demir filizleri açıkta olan, sıvasız, boyasız yapıların tamamlanarak, boyanması işi, bu konuda çalışmalar yapan firma ya da firmalara ihale edilecek.
TOPLANTIDAN İZLENİMLER
Toplantı, kent kültürü, şehir estetiği, ve hayvan sevgisi üzerine ilginç tartışmalara sahne oldu. Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Gedik İstanbul'daki evlerin sıvasız ve boyasız olmasının maddi imkansızlıktan kaynaklanmadığını öne sürdü: ‘‘Adamın parası olmasa dört daire üzerine on katlı apartman yapamaz ki. Bu durum kent kültürü edinmemiş olmasından kaynaklanıyor. Görüntü kirliliği umurunda bile değil adamın, elde ettiği ranttan başka birşey düşünmüyor!’’ Bu yaklaşımı yılların mimarı Fatih Belediye Başkanı Eşref Albayrak da onayladı.
Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'a yapılmış olan en büyük kötülüğün eski granit taşlı Arnavut kaldırımlarının üstüne asfalt atılması olduğunu söyledi. Tarihi alanlarda asfaltların sökülerek yeniden granit taşa geçilmesini savunan Topbaş'ı Eminönü Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu ve Fatih Belediye Başkanı Albayrak destekledi.
Bağcılar'ın büyükşehirden plan tadili istemesi üzerine, Gürtuna, ‘‘Önce evleri sıvatıp boyatın, sonra gelin. Yoksa benden plan tadili beklemeyin’’ diyerek karşılık verdi.
Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Gedik, kuşların şehri terkettiğini söyleyince tartışma çıktı. Gedik, ‘‘eski evlerde pencerelerin yanında kuş köşkleri vardı. Şimdiki dümdüz ve şekilsiz apartmanlarda kuşların ikamet edeceği yer kalmadı. Bu yüzden bizi bırakıp gittiler’’ demesi üzerine, Bahçelievler Belediye Başkanı Saffet Bulut, ‘‘Her sorunu çözdük de bir tek kuşlar mı kaldı’’ dedi. Bunun üzerine söze giren Tuzla Belediye Başkanı İdris Güllüce, kuşların İstanbul'un en önemli simgelerinden biri olduğunu, şehirde onların da yaşamaya hakları olduğunu söyledi. Güllüce, ‘‘Bu yüzden biz Tuzla'daki kuş cennetinin canladırılması için elimizden geleni yapıyor ve büyükşehirden bizi desteklemesini isitiyoruz’’ dedi.
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın, ‘‘Osmanlı döneminde alternatif tıbbın merkezi olan Merkezefendi Tekkesi'ni restore ederek burada Mesir Macunu dağıtacağız’’ demesi gülüşmelere neden oldu. Başkanlardan biri, ‘‘Aman ha! ilçendeki nüfusun artmasını mı istiyorsun’’ deyince salondan kahkahalar yükseldi.
Toplantıda, sokak köpeklerinin toplatılması üzerine de tartışma yaşandı. Sarıyer Belediye Başkanı Sedat Özsoy, ilçelerden toplanan köpeklerin, geceleri gizlice getirilerek Sarıyer'deki ormanlık bölgeye atıldığını öne sürdü. Zeytinburnu Başkanı atılarak, ‘‘Bazı ilçeler de köpekleri, benim mezarlıklarıma terkediyor’’ dedi. Sedat Özsoy, ‘‘Bu sorunu kökten çözmek istiyorsak, anakent belediyesinin Sarıyer'in sırtlarında metruk durumda olan büyük hayvan hastanesini harekete geçirmemiz lazım. İstanbul sokaklarından toplanan köpekler buraya getirilip kısırlaştırılırsa mesele kalmaz’’ önerisi tüm başkanlardan destek aldı. Gürtuna da, başkanlardan sokaktaki hayvanlara karşı hassas davranılmasını istedi.
TEM civarına dikkat
Çirkin yapılaşmanın her İstanbullu'nun ve ziyaret eden yabancıların dikkatini çektiğini vurgulayan Gürtuna, Milliyet Gazetesi’ne yaptığı bir ziyaret sırasında, Hürriyet ve Milliyet gazeteleri sahibi, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan’ın da, çevredeki çarpık yapılaşmaya dikkat çektiğini anlattı: ‘‘Aydın Doğan Bey’in söylediği bir şey oldu. Milliyet Gazetesi’ni ziyaretimizde, ‘Yabancı misafirler geliyor, ‘Binanız çok güzel. Dünyada böyle bir bina yok’ diyorlar. Ama, dışarıdaki manzaraya bakıyorlar, ve ‘Böyle bir manzara da gene dünyada başka bir yerde yok’ diyorlar diye bir espri olmuştu. Özellikle ilçe belediyelerimizle TEM çıkışı, havalimanı çıkışını elden geçirmemiz lazım.’