Güvenlik Konseyi’nde yerimizi istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Güvenlik Konseyi’nde yerimizi istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2024 07:00

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’taki görüşmelerde diğer liderlerin de kabul ettiği BM’de reform konusunda “Dünya beşten büyüktür” çıkışını sürdürdü: “Mevcut düzende BM Güvenlik Konseyi’nin dokunulmaz beş üyesi, istediğini acımasızca yapabiliyor.”  “Peki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Afrikalıya, Japonya’ya, Almanya’ya yer var mı, yok. Türkiye olarak biz de istiyoruz. Bize de yer yok. Niye? Guterres de bize hak verdi. Biz haklı talebimize devam edeceğiz.” 

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ABD dönüşü gazetecilerle sohbetinde özetle şu mesajları verdi:

“(Filistin’de 41 bin insan ölmüşken Birleşmiş Milletler nezdinde İsrail’i engelleyememesi ve Netanyahu’nun Genel Kurul’da konuşması)

Filistin’de soykırım yapmış bir suçlunun Birleşmiş Milletler çatısı altında yer alabilmesi gerçekten bir utanç vesilesidir. Bu, vahşice katledilen bebeklerin, çocukların, annelerin, babaların Birleşmiş Milletler görevlilerinin, gazetecilerin ve daha nicelerinin hatıralarına ihanettir. İsrail, Birleşmiş Milletler kararlarına zerre saygısı olmayan, Birleşmiş Milletler’in ilkelerini defalarca çiğnemiş bir devlettir. 

BM GÖREVLİLERİ DE KAYIP

(Birleşmiş Milletler 79 yıllık tarihinde ilk defa kendi geleceğini masaya yatırıyor)

Birleşmiş Milletler, savaşları önleme misyonunu yerine getiremeyen, kimseye söz dinletemeyen, kendi görevlilerini dahi koruyamayan ve onları öldüren İsrail’den hesap soramayan bir pozisyondadır. Nitekim dün Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gueterres ile yaptığımız görüşmede bana kayıp rakamını verince gerçekten çok şaşırdım. Ciddi sayıda Birleşmiş Milletler görevlisi şu anda İsrail’in katliamlarına kurban gitti. Birleşmiş Milletler, güçlünün haklı olduğu bir düzene bekçilik yapan bir yapıya dönüşmüş ve işlevselliğini yitirmiş durumdadır.

Haberin Devamı

Güvenlik Konseyi’nde yerimizi istiyoruz

DOKUNULMAZ BEŞ ÜYE

 Mevcut düzende Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin dokunulmaz beş üyesi, istediğini acımasızca yapabiliyor. Zaten geçici üyelerin herhangi bir fonksiyonu yok. Konseye geçici üye olarak alınan devletler orada idare ediliyorlar. Peki bu daimi üyeler nerelerden? Asya, Avrupa, Amerika... Dini noktada da dünyada Müslüman ülkelerin sayısı belli, ama Müslüman ülkelerden hiçbiri daimi üyeler arasında yer almıyor. Şimdi Afrika daimi üyelik istiyor. Peki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Afrikalıya yer var mı, yok. Japonya üyelik istiyor mu, istiyor. Peki yer var mı, yok. Avrupa’dan Almanya istiyor. Almanya’ya da yer yok. Türkiye olarak biz de istiyoruz. Bize de yer yok. Niye? Türkiye olarak biz, Almanya, Japonya burada istediğini alamayan ülkeler konumunda. Biz haklı talebimize devam edeceğiz. Sayın Guterres de yaptığımız görüşmede bize hak verdi ama bu hakkı teslim etmek gibi bir güçleri yok.

Haberin Devamı

HİTLER DE BİR RÜYA GÖRMÜŞTÜ

(İsrail’in Gazze’den sonra Lübnan’a da saldırması ve olası bölgesel bir savaş durumunda Türkiye’nin pozisyonu)

 Bugün Lübnan’ın güneyinin tahliyesini izledim. Çok acımasız bir tablo var.  Herkes at arabalarında ve çoluk çocuk bölgeyi boşaltıyorlar. Hakikaten canımız yanıyor. Bu kadar acımasız, bu kadar korkunç bir tabloyla bölgemiz karşı karşıya. 6 milyon nüfusu olan Lübnan’dan söz ediyoruz. Bu insanlar nereye, nasıl kaçacaklar? Temennimiz odur ki Lübnan bir an önce bu travmayı atlatsın. Bugünkü televizyon yayınlarında izlediğim kadarıyla Lübnan’ın durumu çok kötü. İsrail bir rüya görüyor, o rüyasını gerçekleştirmek için bölgemizdeki halkların yaşamlarını kabusa çevirmeyi de göze almış gibi görünüyor. Zamanında Hitler de bir rüya görmüştü ve o da çeşitli milletlere mensup halklara kâbus yaşatmıştı. Neticede gördüklerinin bir rüya olduğunu net bir şekilde anladı. Er ya da geç günümüzün Hitleri Netanyahu da bu gerçekle yüz yüze gelecek.”

Haberin Devamı

SINIFTA KALDIKLARINI ANLATTIM

- Bu yılki BM Genel Kurul genel görüşmelerinin ‘hiç kimseyi geride bırakmamak’ temasıyla yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM kürsüsünden konuşmasına ilişkin şöyle dedi: “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitap ederek, insanlığı güvenli ve müreffeh bir geleceğe kavuşturmak için atılması gereken adımlara değindim. Küresel barış ve güvenliğin korunması açısından önem taşıyan temel meselelere dair görüşlerimizi paylaştım. Gazze özelinde mevcut uluslararası sistemin ve kurumların asli görevlerini yerine getirme noktasında sınıfta kaldıklarını bir kez daha açıkça ifade ettim. İnsanlığın, mazlumların sesine kulak veren çok daha adil bir dünyada yaşamasının mümkün olduğuna işaret ettim. New York’ta bulunduğumuz sürede ayrıca çok sayıda ikili görüşme de gerçekleştirdik. Gazze’de kötüleşen insani krizin üzerinde özellikle durdum. İsrail üzerindeki baskıyı yoğunlaştırmamız gerektiğini tüm görüşmelerimde ifade ettim. İsrail tam da bizim aylardır uyardığımız şekilde Gazze’deki ateşi tüm bölgeye yaymak için her yola başvuruyor.”

Haberin Devamı

ABD SEÇİMLERİ: GELEN GİDENİ ARATMASIN

 “(Kasım ayında seçilecek yeni ABD başkanıyla beraber iki ülke ilişkileri) Temennim odur ki gelen gideni aratmasın. Çünkü, Amerika’da F-35 konusunu bizler yalnız Sayın Donald Trump döneminde yaşamadık, sonrasında da devam etti. Hepsi de bize bu hayal kırıklığını yaşattı. Cumhuriyetçiler de yaşattı, Demokratlar da... Şimdi yeni süreçte bunun sürüp sürmeyeceğini göreceğiz. 1 milyar 450 milyon dolar alacağımız var. Bu öyle böyle bir rakam değil. Şimdi bu alacağımızı tahsil etme noktasında da adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Kasım seçiminin neticesi ne getirecek ne götürecek? Türkiye -ABD arasındaki ilişkileri de buna göre tekrar teraziye koyacağız.” 

Haberin Devamı

Güvenlik Konseyi’nde yerimizi istiyoruz

EKONOMİDE FIRSATÇILARLA MÜCADELE 

“(Türkiye’nin ekonomi programı ve uluslararası kuruluşlardaki yansımaları) 

Ekonomide artık zor dönemleri geride bırakıyoruz. Uyguladığımız programın başarısını artık bizden çok uluslararası kuruluşlar ortaya koyuyor. Bizim şu an odaklandığımız konu, milletimizi zorlayan enflasyon meselesidir. Enflasyonu dizginlemeyi başladık ve kalıcı dezenflasyon sürecini başlattık. Enflasyonda anlık değil, ayakları yere sağlam basan bir gerileme görüyoruz ve bu hızlanarak devam edecek. Vatandaşımız enflasyondaki bu gerilemeyi hissetmeye başladı ve önümüzdeki dönemde daha hızlı bir şekilde bunu görecekler. Fırsatçılarla mücadelemizi de kararlı bir şekilde sürdüreceğiz. Onlara göz açtırmayacağız. Hedeflerimizi tutturduk ve yolumuza disiplinli bir şekilde devam ediyoruz. Üstelik bunları çevremizdeki karışıklıklara ve istikrarsızlık kaynaklarına rağmen başardık.”

BİRKAÇ KENDİNİ BİLMEZ

(Ankara’daki mezuniyette teğmenlerin kılıç çatma olayı) Kılıç meselesi birkaç kendini bilmezin ne yazık ki ortaya koyduğu bir karmaşaydı. Şu anda gerek Milli Savunma Üniversitesi, gerek Kara Kuvvetleri Komutanlığı, gerekse Milli Savunma Bakanımız, müşterek çalışmalarını sürdürüyorlar ve bu işin içerisindekiler kimlerse bunların hak ettikleri cezayı almasını temin edeceğiz. Burası kendini bilmezlerin at oynattığı bir meydan değil. Savunma Bakanımız ve Savunma Üniversitemizin başındaki hocamızla bir araya geldik, görüşmelerimizi yaptık ve inşallah en kısa zamanda bu işi neticeye ulaştıracağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!