Güncelleme Tarihi:
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu önceki günkü oylamada, 1 Ocak’tan itibaren iki yıl BMGK geçici üyesi olarak görev yapmak üzere Nijerya, Çad, Suudi Arabistan, Litvanya ve Şili’yi seçti. Suudi Arabistan dün bir ilke imza atarak bu görevi reddetti.
Suudi Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan ve resmi haber ajansı SPA’da yayımlanan açıklamada, BM’nin dünyadaki savaş ve ihtilafların çözümünde yetersiz kaldığı ve özellikle Suriye ve Filistin konularında başarı elde edemediği belirtildi.
KİMYASAL SİLAH ANLAŞMASINA KIZDILAR
Açıklamada, “Güvenlik Konseyi’ndeki yöntemi, çalışma mekanizmaları ve çifte standartları, dünya barışına yönelik sorumluluklarını gereği gibi üstlenmesine engel olmaktadır” denildi.
BMGK’nin Suriye’ye yönelik sorumluluklarını yerine getiremediğini savunan Dışişleri Bakanlığı, bu durumun, Esad rejiminin, herhangi bir müeyyide ile karşılaşmadan, kimyasal silahlar dahil olmak üzere Suriye halkına karşı işlediği suçlara zemin hazırladığını savundu. Filistin meselesinin 65 yıldır adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturulamamış olmasının da Konsey’in “sorumluluklarını yerine getirmekte yetersiz kaldığının bir kanıtı” olduğu belirtildi.
Gül: Anlamlı bir cevap |
Önceki gün Cidde’de Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile görüşen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, önceki gece hacdan İstanbul’a döndükten sonra dün Emirgan Hamid-i Evvel Camisi’nde cuma namazını kıldı. Çıkışta gazetecilerin sorusu üzerine Gül şunları söyledi: “BM insanlık vicdanında epey itibar kaybediyor. Genel Kurul toplantısında güçlü bir şekilde eleştirmiştim, birçok olaylar olurken maalesef bunlar karşılık bulamıyor. Anlaşılan Suudi Arabistan’ın bu kararı buna karşı dünyanın dikkatini çekmek ve bu şekilde anlamlı bir cevap vermektir. Böyle bir yolu tercih etmişler, saygıyla karşılamak gerekir. Umarım ki dünyanın dikkati bu şekilde çekilmiş olur.” |
Rusya kınadı, Paris hak verdi
Suudi Arabistan’ın gerekçesini “tuhaf” bulduğunu belirten Rusya, sürpriz olarak gördüğü kararı dün kınadı. Fransa ise Riyad’ın eleştirilerine katıldığını açıkladı. Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Güvenlik Konseyi’nin felç olmasının ardından Suudi Arabistan’ın öfkesini biz de paylaşıyoruz” dedi.
BM’den bir diplomat ise BMGK’ye seçilen bir ülkenin bu koltuğu reddetmesinin geçmişte hiç yaşanmadığını vurgulayarak, “Bize resmi bir talepte bulunmadılar. Yeni bir seçim olabilir ya da Suudi Arabistan fikir değiştirmesi için ikna edilebilir” dedi.
Bu ay ikinci tepki
BM’nin yaptırım gücüne sahip tek siyasi organı olan BMGK’de ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin, veto yetkisi taşıyan 5 daimi üye. Veto yetkisi olmayan 10 geçici üye ise oylamayla seçiliyor. BMGK’yi demokratikleştirecek reform isteyen Ankara gibi, Riyad da sesini yükseltiyor. Suudiler ay başında da BM Genel Kurulu’nda yapacakları konuşmadan son anda çekilmişti.