“AB Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı Taslağı”, görüşleri alınmak üzere, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığına gönderildi.
Taslak, iç güvenlik konularında birkaç yıllık dönemde çeşitli adımlar atılmasını ve ilgili kurumların kapasitelerinin geliştirilmesini öngörüyor.
Taslağa göre, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi” ve “Türk Ceza Kanunu” hükümleri ile “Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi”nin tavsiyeleri doğrultusunda, işkence ve kötü muameleye karşı “sıfır hoşgörü” politikası kapsamında kabul edilen önlemlerin, tüm kamu görevlilerini kapsayacak şekilde uygulanmasına ve cezasızlığın önlenmesine önem verilmeye devam edilecek.
Uygulamada meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı başta hakim, cumhuriyet savcısı ve kolluk kuvveti mensuplarına yönelik olmak üzere insan hakları ve soruşturma teknikleri konusunda eğitim çalışmalarının yanı sıra, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, konuyla ilgili AİHM içtihadı ve bunların Türk Hukuku'na yansımaları hakkında eğitimler de sürecek.
İçişleri ve Adalet Bakanlıkları, çıkarılan genelgelerle, işkence ve kötü muamelenin önlenmesine yönelik olarak kabul edilen yasa ve yönetmeliklerin etkin bir şekilde uygulanmasını sağlayacak.
Ceza soruşturmalarında evrensel insan hakları uygulamalarıyla paralel olarak modern soruşturma tekniklerinin uygulanması için gerekli önlemlerin alınmasına devam edilecek. “İstanbul Protokolü” çerçevesinde adli tıp personeli ile hakim ve cumhuriyet savcılarına yönelik tıbbi muayene tekniklerinin etkili bir biçimde uygulanmasına yönelik eğitimler de sürdürülecek.
Suç analizi ile suç araştırma ve soruşturmasında görevli kolluk birimlerinin adli kapasitesi arttırılacak, geliştirilmiş ifade alma ve sorgulama tekniklerinin kullanımı yaygınlaştırılacak.
Bu birimlerin eğitim sistemi geliştirilmeye devam edilecek, çalışma şartları gözden geçirilecek, insan hakları ihlallerini önlemeye yönelik tedbirlere önem ve öncelik verilecek.
Yayımlanan “Kolluk Etik İlkeleri”nin temel ve hizmet içi eğitimlere yansıtılması için çalışmalar yapılacak. İşkenceye ve Diğer Zalimane, Gayriinsani veya Küçültücü Muamele ve Cezaya Karşı BM Sözleşmesi'ne ek İhtiyari Protokol uygun bir zamanda onaylanacak.
BELLİ ARAÇLARA HIZ SINIRLAYICI CİHAZ TAKILACAKTrafikle ilgili çeşitli düzenlemelerin de öngörüldüğü Ulusal Program taslağına göre, bu yılın son çeyreğinde
trafik kazalarına ilişkin AB standartlarıyla uyumlu veri tabanı oluşturulacak.
“Ticari Araçların Yol Kenarında Teknik Kontrollerinin Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğin” 2011 yılında hazırlanmasının ardından kara yolunda seyreden ticari araçların teknik denetimi yapılabilecek.
Hazırlanacak “Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile 2011 yılından sonra, AB uygulamalarına paralel olarak araçların plakalarında Türkiye'yi belirleyen işaret kullanılacak.
Türkiye'de sürücü belgelerinin AB sürücü belgeleriyle uyumlaştırılması ve belirli araçlara hız sınırlayıcı teknik cihaz takılmasıyla ilgili çalışmalar ise 2009 da başlayacak.
Ankara'da 2010-2011 yılları arasında yapılması planlanan araç kazalarını inceleme laboratuvarının inşası ve tefrişi için 750 bini ulusal, 2 milyon 250 bini AB fonlarından olmak üzere 3 milyon Avro kaynak ayrılacak.
TERÖRLE MÜCADELE
Terörle etkin mücadele için bazı değişiklik ve yeniliklerin de öngörüldüğü programa göre, 2011-2013 yılları arasında “Bomba İmha ve İnceleme Birimleri Kurulu Görev ve Çalışma Yönetmeliği” ile “Terörle Mücadele ve Harekat Dairesi Başkanlığı Yönetmeliği”nin revizyonu yapılacak. Terörizmle mücadele kapsamında uluslararası ve bölgesel işbirliğini arttırmak amacıyla bir eğitim merkezi ile Avrupa-Ortadoğu Patlayıcı Maddeler ve Bomba Araştırma, İnceleme ve Eğitim Merkezi kurulacak.
Radikalleşmenin önlenmesi, terörizmin insan, mali ve teknolojik kaynaklarının engellenmesi konularında terörle mücadele eden birimlerin kapasitesi güçlendirilecek
Adana, Diyarbakır ve İzmir'de Emniyet Bölge Kriminal Laboratuvarı inşası ve tefrişi 2009-2012 yılları arasında yapılacak. İnşaat ve tefriş için 4 milyon 796 bin 750'si ulusal, 14 milyon 390 bin 250'si AB fonlarından olmak üzere toplam 19 milyon 187 bin Avro kaynak tahsis edilecek.
Terörizmle etkin mücadele kapsamında uluslararası ve bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesi başlığı altında yapılacak çalışmalar için toplam 22 milyon 500 bin Avro harcanması öngörülüyor.
SINIR GÜVENLİĞİUlusal Program taslağında, İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir İltica ve Göç Biriminin Kurulmasına İlişkin Kanun çıkarılarak İçişleri Bakanlığına bağlı yeni bir göç ve iltica birimi oluşturulması da planlanıyor. Bu kapsamda 2008-2009 yılları arasında göç ve yasa dışı göç konularında görev yapan personele eğitim verilecek, 2011'e kadar Yabancı Geri Gönderme Merkezleri kurulacak.
Türk vize etiketinin AB Schengen vize etiketine uyumlu hale getirilmesi için yapılacak düzenleme ile 2008'in 4. çeyreğinde etiketler AB müktesebatı ile uyumlu hale getirilecek.
5682 Sayılı Pasaport Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hazırlanarak havaalanı transit vizesi düzenlenmesiyle, sınır güvenliğinin sağlanması ve yasa dışı geçişlerle mücadele faaliyetlerine katkı sağlanmasıyla ilgili çalışmalar da bu yılın son çeyreğinde hayata geçirilecek.
İçişleri Bakanlığına bağlı sınır güvenliği biriminin kurulmasına ilişkin kanun ile Türkiye'nin tüm sınır kapıları ile yeşil ve mavi sınırlarında görev
yapmak üzere profesyonel bir sınır güvenlik teşkilatı kurulacak. Ardından sınır kolluğu veya yönetiminin uzmanlık gerektiren bir meslek olması ve bu mesleğin kendine özgü eğitim ve öğretim ihtiyaçlarının bulunması nedeniyle, Polis Akademisi Başkanlığı'na bağlı bir sınır güvenliği meslek yüksek okulu ile sınır güvenliği Bölümü ve sınır güvenliği hizmet içi eğitim ünitesinin kurulması ile ilgili yasal düzenlemeler 2009'un 4. çeyreğinde yapılacak. Söz konusu eğitim kurumlarının kurulması için 2009-2012 yılları arasında 2.5 milyonu ulusal, 7.5 milyonu AB'den olmak üzere 10 milyon Avro kaynak sağlanacak.
YASA DIŞI GÖÇ VE İSTİHDAMLA MÜCADELEAB mevzuatına tam üyelik perspektifi çerçevesinde uyum sağlandıktan sonra 51 ülkeye uygulanan sınır kapılarında bandrol vize uygulaması uzun vadede kaldırılacak.
İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının yapacağı ortak çalışma sonucunda Yürürlükteki AB mevzuatları doğrultusunda Yabancılar Kanunu hazırlanacak. Söz konusu kanunla birlikte 2009-2010 yılları arasında vizelerin tanımı ve türleri (tek ve çok girişli vize) AB vize türleriyle uyumlu hale getirilecek. Yasa dışı göç ve istihdamla mücadelenin usul ve mevzuat çerçevesi belirlenecek.
Yerlerinden edilen kişilere toplu nüfus hareketi olaylarında geçici koruma verilmesi için minimum standartlara ve bu tür kişileri kabul eden ve sonuçlarını üstlenen üye devletler arasındaki gayret dengesinin teşvik edilmesine dair önlemlere ilişkin Konsey Direktifi çerçevesinde toplu nüfus hareketlerinin takibi ve değerlendirilmesi amacıyla İltica ve Göç Biriminin idari kapasitesinin arttırılacak.
Üçüncü ülke vatandaşı tarafından üye devletlerden birinde yapılan bir sığınma başvurusunun incelenmesinden sorumlu üye ülkenin belirlenmesine yönelik kriter ve mekanizmaların belirlendiği 18 Şubat 2003 tarihli Konsey Tüzüğü çerçevesinde Dublin Sözleşmesi'nin uygulanabilmesi için parmak izi veri tabanı oluşturulacak.
Öngörülen çalışmalar yapılırken gerekli olacak personel, eğitim, danışmanlık, tercüme ve diğer harcamalar için de ulusal kaynakların yanı sıra ve AB'den de kaynak tahsis edilecek
SİBER SUÇLARLA MÜCADELE
Siber suçlar soruşturma, önleme ve araştırma kapasitesinin güçlendirilmesi amacıyla 2010-2012 yılları arasında bir dizi hukuki yenilik ile fiziki değişiklikler yapılacak. Yapılacak çalışmalara toplam 22.5 milyon Avro kaynak ayrılacak.
“AB Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı Taslağı”na göre İçişleri Bakanlığınca öngörülen diğer uygulamalar ise şöyle:
“Uluslararası nitelikte, AB standartlarına uygun yeni hizmet içi eğitim ünitesinin kurulması.
Mevcut Evrak Güvenliği'nin Europol Bilgi Gizliliği Kuralları ile Uyumlaştırılması ve Yasal Altyapının Oluşturulması.
Europol Ulusal Birimi'nin Görev ve Sorumluluklar ile İlgili Düzenleme.
Veri Koruma Kanunu'nun yasallaşmasını müteakip, Europol ile Operasyonel düzeyde işbirliği yapma imkanı sağlanması ve dolayısıyla uluslararası suçla mücadelede daha ileri bir aşamaya geçilmesi.
Europol ile Türkiye arasında paylaşılacak bilgi, belge ve dokümanın kullanımı, değerlendirme ve gizlilik eşdeğerleri belirlenerek bilgi değişiminde ortak gizlilik, kullanımı ve değerlendirme kodlarının kullanılması.