‘Güvenlik güçleri şiddet kullanabilir, ama dozunda’

Güncelleme Tarihi:

‘Güvenlik güçleri şiddet kullanabilir, ama dozunda’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2008 15:40

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mersin Milletvekili Zafer Üskül başkanlığındaki 7 kişilik heyet, nevruzda yaşanan olayları incelemek üzere Van’a geldi. Öncelikle Van Valisi Özdemir Çakacak ile görüşeceklerini belirten Üskül, incelemelerin ardından hazırlayacakları raporu TBMM’ye ve ilgili birimlere vereceklerini söyledi. Üskül, “Güvenlik güçlerinin olaylar sırasında şiddet kullandığına dair iddialar var. Elbette güvenlik güçleri toplumsal olayları yatıştırmak için gerektiğinde şiddet kullanabilir, ancak bunun aşırı olmaması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Ankara’dan uçakla Van’a gelen Zafer Üskül başkanlığındaki heyette, AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici, CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Mülkiye Başmüfettişi Mehmet Firik ile Komisyon Uzman Yardımcısı Emrah Biçer bulunuyor. Van Ferit Melen Havaalanı'nda gazetecilere açıklama yapan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mersin Milletvekili Zafer Üskül, Van, Hakkari ve Siirt’te nevruz kutlamaları sırasında yaşanan olayları incelemek için özel bir komisyon oluşturulduğunu söyledi.

Karar gereği incelemelere Van’dan başlayacaklarını belirten Üskül, şöyle konuştu:
“Van’da iki günlük bir inceleme yapıp, Ankara’ya döneceğiz. Yaşanan olaylarla ilgili basının kamuoyuna yansıttığı birçok olay var. Bizim yapacağımız incelemelerde, yaşanan olaylar sırasında yasalara uygun olmayan davranış ve tutumların olup olmadığını ortaya çıkarmaktır. İnceleme sonrası hazırladığımız raporu, TBMM’ye ve ilgili yerlere vereceğiz. İncelemelerimiz sırasında hem kamu yöneticileri, hem de olaylarda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yaralanan bir vatandaşımızla görüşeceğiz. Nevruz olayları ile ilgili ilk raporumuz olacak.”

Haberin Devamı

Üskül ve beraberindeki heyet daha sonra camları filmle karartılmış sivil plakalı bir araçla Vali Özdemir Çakacak’ın makamına geçip burada basına kapalı olarak görüştü. Üskül, görüşmelerin tamamının gizli yapalacağını söyledi. Heyetin 2 günlük inceleme ve araştırmaları sırasında, Belediye Başkanı Burhan Yenigün, Cumhuriyet Başsavcısı Yahya Akçadırcı, Emniyet Müdürü M. Salih Kesmez, DTP nevruz kutlamaları tertip komite başkanı Necmi Kalçık, ESOB Başkanı Mehmet Ali Can, olayda hayatını kaybedenlerin aileleriyle görüşecek.

Olaylar sırasında polis tarafından yaralandığı iddia Aysel Yakın’dan da bilgi alacak heyet, bölgedeki vatandaşlarla da görüşmeler yapacak.

Ne olmuştu

VAN Valiliği'nin, nevruzun 21 Mart'ta olduğunu bildirerek bu tarih için izin vermesine karşın, 1 gün sonra izinsiz gösteri yapanlara güvenlik güçleri müdahale etmişti. Göstericiler, güvenlik güçlerine taşlarla saldırırken çıkan olaylarda Zeki Erinç bir gün sonra, Ramazan Dal ise 9 gün sonra tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 38 gösterici ile 15 polis memuru da yaralandı. Olaylarla ilgili aralarında DTP İl Başkanı Abdurrahman Doğar ile Başkan Yardımcısı Necmi Kalçık’ın da bulunduğu 161 zanlı gözaltına alındı. Adli makamlara sevk edilen 161 kişiden 32’si tutuklanarak Van M ve F tipi Kapalı Cezaevleri’ne konuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!