Güvence veririz

Güncelleme Tarihi:

Güvence veririz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Alaattin Çakıcı'nın iadesi konusunda konuşan Başbakan Yılmaz, Fransa'ya idam cezasının uygulanmayacağı yolunda gerekli güvenceyi vermeye hazır olduklarını söyledi. Yılmaz, Fransa'ya gönderilecek iade istemli dosyada bu güvencenin yer alacağını da açıkladı.

Başbakan Mesut Yılmaz, Türkiye'nin Fransa'ya, Alaattin Çakıcı'nın iadesi için idam cezasının uygulanmayacağı yönünde gerekli güvenceyi vermeye hazır olduğunu açıkladı. Askeri Şûra toplantısına giderken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, ‘‘Çakıcı'nın iade dosyası gönderildiğinde, Fransa'ya idam edilmemesi yönünde gerekli güvencenin verileceği de bildirilmişti’’ dedi. ‘‘O şartla iade kararı verilmiştir. Şimdi onlardan bize talep geldiği zaman gerekli işlem yapılacaktır’’ diyen Yılmaz, Çakıcı'nın üzerinden çıkan kasetlerin istenmesinin şimdinin sorunu olmadığını vurguladı. Çakıcı ile konuşması nedeniyle istifa eden eski Devlet Bakanı Eyüp Aşık da Başbakanlık binasından ayrılırken iade konusunda ‘‘Herşey için iyi olur. Cezalandırılması gerekir’’ diye konuştu. Aşık, ‘‘Sizin için de iyi olur mu?’’ sorusu üzerine de, ‘‘Benim işim zaten bitmiştir’’ dedi.

SAVCI: İDAM UYGULANMAZ

Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Hakkı Köylü, Fransa'nın Türkiye'ye şartlı iadesini kararlaştırdığı Alaattin Çakıcı'nın, eşi Uğur Kılıç'ın Uludağ'da öldürülmesi olayında, ‘cinayete azmettirmek’ suçundan Bursa'da gıyabında idamla yargılandığını belirterek, ‘‘Çakıcı için Hükümet (idam kararı uygulanmayacak) kararını verirse, Türkiye'de açılan davada idam cezası istense ve bu hüküm onansa bile idam cezası uygulanmaz. Zaten idam cezası 15 yıldan beri Türkiye'de uygulanmıyor. TBMM'den de idam cezası çıkmıyor’’ dedi. Köylü, şöyle devam etti: ‘‘Türkiye'de mahkemelerin verdiği idam kararı Meclis'ten geçmeden uygulanamaz ve idam kararı alınamaz. Türkiye'de hükümetlerin istemediği birşey genelde Meclis'ten çıkmaz. Uluslararası camiada devletler birbirlerinin hükümetlerini iyi tanıyor. Bu olayda da Fransa Mahkemesi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden garanti istiyor. Bu garantiyi de Hükümet verebilir. Mahkemenin, Çakıcı'nın iadesi konusunu koşula bağladığı hususlar nelerdir, bunun iyi incelenmesi lazım. Hükümet garantisi mi istiyor, başka garanti mi istiyor? Bu durum karar incelendikten sonra açıklığa kavuşur.’’

Yaş'a katıldı

Hükümet krizi sürerken, Başbakan Mesut Yılmaz Yüksek Askeri Şûra'nın yıllık ikinci olağan toplantısına başkanlık yaptı. Genelkurmay'a gelişinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu tarafından karşılanan Yılmaz ve Askeri Şura üyeleri hep birlikte Anıtkabir'i ziyaret etti. Yüksek Askeri Şûra'nın dünkü toplantısında, irticanın Türkiye'ye yönelik iç tehdit sıralamasında birinci sırayı koruduğu bir kez daha vurgulandı. Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun Genelkurmay Başkanı sıfıtıyla ilk kez katıldığı toplantıda, Yılmaz'a, ‘‘Askeri-Politik Durum Değerlendirmesi’’, ‘‘Milli Askeri Stratejik Konsept’’ ve Türk Silahlı Kuvvetleri ilgili diğer konularda bir brifing verildi. Brifingten sonra irticai faaliyetlere katılan ve diğer yasadışı örgütlerle ilişiği belirlenen personelin dosyaları da ele alındı. Her dosya, içindeki belge ve bilgilerle birlikte değerlendirildi ve askerlik mesleği ile bağdaşmayan faaliyetlerde bulunduğuna kanaat getirilen personelin TSK ile ilişiği kesildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!