Güncelleme Tarihi:
Gürtuna, 17 Ağustos depreminin 3. yılı nedeniyle Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) yaptığı basın toplantısında, olası dereme yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Çalışmalar kapsamında AKOM ile Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü'nün kurulduğunu belirten Gürtuna, imar yönetmeliğinde değişiklikler yapıldığını, deprem kayıt istasyonları oluşturulduğunu, jeolojik haritaların hazırlandığını, mevcut bina stokunun takviyesine yönelik çalışmalar yürütüldüğünü, acil ulaşım ve eylem planlarının hazırlandığını, kurtarmaya yönelik dünyanın en modern teknik ekipman ve ekiplerinin oluşturulduğunu, çadırkent, eğitim ve sağlık alanlarının belirlendiğini söyledi.
Gürtuna, ilin trafiğini izleyen 16 kameranın afete yönelik olarak 100 kameraya çıkarılmasının hedeflendiğini, 60 helikopter pisti hazırlandığını ve bunun ilk aşamada 100'e çıkarılacağını kaydetti.
MİKRO BÖLGELEME ÇALIŞMASI EKİM'DE AÇIKLANACAK
Bu çalışmalar kapsamında Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JIKA) ile Mikro Bölgeleme, Afet Önleme ve Azaltma Temel Planı çalışmasını yürüttüklerini ve arazi çalışmaları tamamlanan planın raporlama çalışmalarının Ekim ayında tamamlanarak açıklanacağını bildiren Gürtuna, şöyle dedi:
''Yangın, ulaşım, nüfus yoğunluğu gibi 250 ayrı yaklaşımla İstanbul'u inceleyen bu çalışma ile mahalle bazında tüm altyapılarda ve üstyapılarda meydana gelecek hasar miktarları tespit edilecek. Sıvılaşma, zemin büyütme, sondaj, jeolojik yapı, zemin ve kaya ortamlarının dağılımı, ivme, sismik hız, bir milyon yapı tipinin dağılımı dikkate alınarak Silivri'den Tuzla'ya kadar mahalle bazında muhtemel bir depremde ilin ne hale geleceğini önceden tespit ederek, can ve mal kayıplarına karşı tedbir alma imkanları ortaya konulacak. Bu çalışma, İstanbul'un röntgenini çeken bir çalışma olacak.''
DEPREM MASTER PLANI
Gürtuna, bir yıl içinde Ä°stanbul'da 4 üniversite ile Deprem Master Planı'nı hazırlayacaklarını da belirterek, bu çalışmayla depremin vereceÄŸi zararı en aza indirmek için uygulanacak ilke ve esasların, yetki ve sorumlulukların belirleneceÄŸini söyledi. Â
Büyükşehir Belediyesi olarak kanuni sorumlulukları olmamasına karşın, vicdanı sorumlulukları gereği depreme yönelik yapılması gerekenleri yaptıklarını belirterek, merkezi hükümetten şu taleplerde bulundu:
''Mevcut kanunlar afete yönelik olarak gözden geçirilerek yeniden düzenlenmeli. Özellikle gecekondulara yönelik olarak istimlak kolaylığı sağlanmalı. Kamu binaları acilen güçlendirilmeli. Hastane ve okullar başta olmak üzere stratejik önemi olan binalar acilen gözden geçirilmeli. Her vatandaşa, evini güçlendirmesi için ucuz ve uzun vadeli kredi sağlanmalı.''
1 MÄ°LYAR DOLAR Ä°STANBUL'A YETER
Daha sonra soruları yanıtlayan Gürtuna, Büyükşehir Belediyesi'nin depreme hazır olduğunu söyledi.
Gürtuna, ''Ancak İstanbul'un depreme hazır olduğunu söylemek mümkün değil. Finans ve hukuk desteğiyle birlikte yetki desteği de olursa İstanbul bir yıl içinde depreme hazır olur. Ankara'nın desteği olmadan bizim bir şey yapmamız mümkün değil. Bir milyar dolar İstanbul'a ayrılmış olsaydı, şimdiye kadar İstanbul'un problemi bitmiş olurdu'' dedi.
Toplantıda, AKOM BaÅŸkanı Mesut PektaÅŸ ile Deprem ve Zemin Ä°nceleme Müdürü Mahmut BaÅŸ da brifing verdi. BaÅŸ, jeolojik haritalar üzerinde ilin zemini hakkında bilgi sundu. Â
Toplantının ardından Gürtuna, AKOM bahçesinde sergilenen arama kurtarmaya yönelik araç gereçleri inceledi.