Güncelleme Tarihi:
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Nail Güreli, 212 Sayılı Kanun’un kabulünün 20. yıldönümünde basın dünyasının, hiç de iç açıcı olmayan sorunlu bir tabloyla karşı karşıya bulunduğunu kaydetti.
Güreli, Basında Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimine Dair 5953 Sayılı Kanun’da değişiklik yapan 212 Sayılı Yasa’nın kabulünün 20. yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, yasanın kabul edildiği gün olan 10 Ocak tarihinin, ilk yıllarda ‘Çalışan Gazeteciler Bayramı’ olarak kutlanırken son dönemlerde bir ‘Yas Günü’ olarak anıldığını belirtti.
Gazete çalışanlarına birtakım sosyal haklar tanıyan ve güvenceler getiren 212 Sayılı Yasa’nın kabulünün 20. yıldönümünde basın dünyasının hiç de iç açıcı olmayan bir tabloyla karşı karşıya bulunduğunu ifade eden Güreli, “212 Sayılı Yasa birçok büyük işyerinde uygulanmaz duruma getirilmiş, yasanın öngördüğü sendikal çalışmalar engellenmiş, toplu sözleşme düzeni ağır darbe yemiştir” dedi.
Güreli, yasal iş güvencesinden yoksun basın çalışanlarının zaman zaman yaygın işsizlik tehlikesi ile karşılaştıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Bu durum, bir yandan iletişim özgürlüğünün önünde engel oluştururken, öte yandan sosyal haklar bakımından olumsuz bir tabloyu sergiliyor. Türkiye Batı standartlarıyla bağdaşmayan bu tabloya layık değildir. Bugün iletişim özgürlüğünden önce hukukun üstünlüğünü talep ediyor;önce hukuk, sonra basın özgürlüğü diyoruz. Çünkü, hukukun üstünlüğü sağlanmadan, hiçbir hak güvenceye alınamaz dolayısıyla iletişim ve ifade özgürlüğü de tam anlamıyla var olamaz.”