Güncelleme Tarihi:
Toplam 3399 sandık içinde açılan ve sayılan 1500 sandıktan elde edilen sonuçlara göre Saakaşvili, oyların yaklaşık yüzde 52,8'ini alırken, en güçlü rakibi ve 9 partiden oluşan koalisyonun resmi adayı Levan Gaçeçiladze ise yüzde 27'de kaldı.
Seçimlere katılan diğer adaylardan Rusya Federasyonu yanlısı görüşleriyle tanınan İşçi Partisi lideri Şalva Natelaşvili ve Oligark Badri Patarkatsişvili oyların % 7’sini, Davit Gamkrelidze ise % 3’ünü aldı. Usulsüzlük yapıldığında ısrar eden muhalefet, seçim sonuçlarını tanımayacağını açıkladı. Seçimleri gözlemleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ise seçimin serbest ve âdil bir ortamda yapıldığını duyurdu.
5 Ocak Cumartesi günü yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde Gürcü halkı sadece yeni devlet başkanını seçmedi. Bunun yanında, Gürcü halkının % 71’i Gürcistan’ın NATO’ya üye olmasını ve halkın % 67’si de parlamento seçimlerinin ilkbahar aylarında yapılmasını istedi. Saakaşvili, parlamento seçimlerinin 2008 sonbaharında yapılmasını istiyordu.
Seçim sonuçlarına göre Tiflis’in dışındaki hemen hemen bütün bölgelerde Saakaşvili önde görünüyor. Gürcistan’ın batısında bulunan Acaristan’ın (Ajaria) kırsal kesiminde Saakaşvili oyların % 60’ını alırken Batum merkezinde oyların % 36’sını alabilmiştir. Rakibi Gaçeçiladze ise Batum’da oyların % 34’ünü almıştır.
Saakaşvili, ülkenin kuzeybatısında bulunan Yukarı Kodori’de oyların % 80’ini ve Azeri kökenli Gürcistan vatandaşlarının yaşadığı Tiflis’in güneyinde bulunan Marneuli bölgesinde oyların % 87’sini almayı başarmıştır. Ankara’da Gürcistan Büyükelçiliği’nde oy kullanan 68 Gürcü vatandaşının 46’sı Saakaşvili’ye, 9’u Gamkrelidze’ye ve 6’sı Gaçeçiladze’ye oy vermiştir.
Saakaşvili, devlet başkanlığı seçiminde en az oyu 1 milyonu aşkın nüfusu ile ülke nüfusunun yaklaşık 1/3’ünün yaşadığı başkent Tiflis’te almıştır.
Tiflis’in en zengin ve aydın semti olan Vake’de Saakaşvili oyların % 24’ünü alırken, Gaçeçiladze % 52’sini almıştır. Tiflis’in diğer semtleri olan Gıdani’de Saakaşvili oyların % 32’sini, Gaçeçiladze % 34’ünü; Didube’de Saakaşvili oyların % 27’sini, Gaçeçiladze % 45’ini; Saburtalo’da Saakaşvili oyların % 25’ini, Gaçeçiladze % 47’sini almıştır.
Saakaşvili, Tiflis’te sadece iki semtte (Ksanisi ve Çuureti) Gaçeçiladze’yi geçebilmiştir. Şevardnadze’nin ikamet ettiği Ksanisi’de Saakaşvili oyların % 48’ini, Gaçeçiladze % 29’unu ve eski Tiflis olarak bilinen Çuureti’de Saakaşvili oyların % 40’ını, Gaçeçiladze % 37’sini almıştır. Tiflis’te muhalefetin düzenlediği 7 Kasım mitinginde polisin şiddete başvurması, Saakaşvili döneminde aydınların baskı altına alınması, sanatsal faaliyetlere devlet yardımlarının kısılması, aydınların sahip olduğu binalara el konulması gibi aydınları küstürecek politikaların uygulanması başkentte Saakaşvili’nin yenilgisini güçlendirmiştir.
Sonuç olarak, Gürcü halkı istikrar ve Avrupa-Atlantik dünyası ile bütünleşmek yönünde oyunu kullanmıştır. Gürcü aydınları ise Saakaşvili iktidarından memnun olmadıklarını net bir şekilde sandığa yansıtmıştır. Gürcü halkı ise ise Saakaşvili’nin devleti toparlayıcı politikasını beğendiğini ve halkın refah düzeyini arttıracak politikalar için söz veren Saakaşvili’yi bir dönem daha desteklediğini ortaya koymuştur.
Ancak, Saakaşvili’ye desteğini % 60’ların üstüne çıkarmayarak ve parlamento seçimlerinin Saakaşvili’nin istediği gibi 2008 sonbaharında değil, 2008 ilkbaharında yapılmasını isteyerek, Gürcistan’da Batı destekli tek adam yönetiminin kurumsallaşmasını arzulamamıştır. Batı tipi demokrasi istediğini vurgulamıştır. Aslında, 5 Ocak seçimi Gürcistan’ın devlet başkanlığının güçlü olduğu Sovyet tipi bir sistemden, Batı tipi başbakanın güçlü olduğu parlamenter demokrasiye doğru atılmış ilk adım olarak tarihe geçecek gibi görünmektedir.