Güncelleme Tarihi:
Gürcistan Dışişleri Bakanlığı'na vekalet eden Grigol Vaşadze, bakanlığa davet edilen Rusya'nın Tif1is Büyükelçisi Vyaçeslav Kovalenko'ya notayı verdikten sonra yaptığı açıklamada, Abhazya bölgesine giren takviye askeri birlik ve teçhizatın tam listesini talep ettiklerini kaydetti.
Vaşadze, Rusya'yı Abhazya bölgesine ek askeri birlikler yerleştirmesinden dolayı kınadıklarını belirterek, bu konuda uluslararası toplumun da gereken adımları atmasını beklediklerini ifade etti.
Kovalenko da açıklamasında, Rusya'nın Gürcistan ile daha önce varılan anlaşma çerçevesinde bölgede hareket ettiğini kaydetti.
Rus Büyükelçi Kovalenko, Abhazya'daki sorunlu bölgeye yerleştirilen takviye Rus barış gücü askerinin, bölgedeki olası provakatif eylemlerin önünü almak ve gerginliğin tırmanmasını engellemek amacında olduğunu ifade etti.
Bu arada, Abhazya'ya ulaştığı bildirilen ek Rus barış gücü askerlerinin Kodori deresine yakın olan Tkvarçheli bölgesine konuşlandığı kaydedildi.
ABHAZ SORUNU
Abhaz-Gürcü ihtilafı, 14 Ağustos 1992 tarihinde Gürcü Milli Muhafız Birlikleri Komutanı Tengiz Kitovani'nin Sohumi'yi işgal etmesi ve buna Abhaz kuvvetlerinin yanıtıyla patlak vermişti.
İhtilaf, bir yıldan fazla süren topyekün bir savaşa dönüşmüş ve 30 Eylül 1993'te son Gürcü kuvvetlerin yanı sıra kalan Gürcü nüfusun Abhazya'yı terk etmesiyle sonuçlanmıştı.
Bu savaşta iki taraftan yaklaşık 8 bin kişi ölmüş, 200 bin kadar da Abhazyalı Gürcü mülteci haline gelmişti.
Tarafların arasına 1993 Eylül ayından bu yana mevzilenen 1500 kadar Rus barış gücü askeri, ateşkesi kontrol etmeye çalışıyor. Ayrıca, bölgede ateşkesi kontrol eden bir BM gözlem gücü bulunuyor.
Gürcistan ile Abhazya arasındaki barış görüşmeleri 1997'den bu yana Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde, İngiltere, Rusya, ABD, Fransa ve Almanya'nın arabuluculuğunda gerçekleşiyor.