Güncelleme Tarihi:
Merkezi Almanya'da bulunan TAM Vakfı'nın "Avrupa'da Birliği'nde Yaşayan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının Genel Seçimlerde Oy Kullanma Hakkı ve Almanya'daki Türk Seçmenlerinin Siyasi Tercihleri" başlıklı raporu ve anket sonuçları açıkladı.
Raporda, 1961 yılında Türkiye ile Almanya Federal Hükümeti'nin yaptıkları işgücü alımına dair anlaşma ile takip eden anlaşmalar neticesinde Batı Avrupa ülkelerinde 4.2 milyonluk Türk nüfusunun biriktiği belirtildi. Rapora göre, Balkan ülkelerinde azınlık statüsüylü yaşayan Türk kökenli nüfus da eklendiğinde Avrupa Birliği genelinde Türk kökenli nüfus sayısı 5.2 milyona ulaşıyor. 4.2 milyonluk nüfus içinde halen Türk vatandaşlığını koruyanlar ve çifte vatandaş olan 2 milyon 455 kişinin oy kullanma hakkına sahip olduğu tahmin ediliyor.
2002'DE 115 BİN KİŞİ OY KULLANDI
TAM Vakfı'nın belirlemelerine göre, 1995 yılında Anayasa'nın 67'nci maddesine getirilen ek bir hükümle, yurtdışında yaşayan ve seçme hakkı verilen vatandaşlardan sadece 115 bini, 2002 Kasım seçimlerinde oy kullandı. Oy kullanma işleminin sadece gümrük kapılarında gerçekleştirilebildiğine işaret eden TAM Vakfı, dış temsilciliklerde de oy kullanılabilmesini istedi.
Raporda, Avrupa Birliği ülkeleri içinde en fazla Türk nüfusunun, 2.7 milyonla Almanya'da olduğu ve bu nüfusunun 1 milyon 550 binin oy kullanma hakkına sahip bulunduğu belirtildi.
BARAJI 4 PARTİ GEÇİYOR
Almanya'da yaşayan ve oy kullanma hakkına sahip olan Türk seçmenler üzerinde yapılan seçim anketine göre ise 4 parti barajı geçiyor. Ankete göre AKP, oyların yüzde 31.2'sini alırken, CHP yüzde 18.3, DYP yüzde 11.3, MHP ise yüzde 10.5 oranınıda oy aldı. Kararsızların oy oranı da yüzde 9.7 olarak belirlendi. Diğer partilerin oy oranları ise şöyle oldu: DTP yüzde 1.2, SP yüzde 0.6, GP yüzde 0.4, Anavatan yüzde 0.3. Sandığa gitmek istemeyenlerin oyu ise yüzde 15.7.
ERKEKLERİN TERCİHİ AKP VE CHP, KADINLARIN MHP VE DYP
Siyasi partilerin aldıkları oyların cinsiyetlere göre dağılımında ise çarpıcı snuçlar ortaya çıktı. AKP'ye oy vereceklerini beyan edenlerin yüzde 54.7'si ile CHP'ye oy vereceklerin yüzde 58.9'unu erkekler oluştururken, DYP seçmenlerinin yüzde 53.5'ini, MHP seçmenlerinin de yüzde 54.7'sini kadınlar oluşturuyor.
DİNDARLARIN TERCİHİ AKP VE MHP
Ankete katılanlar arasında AKP'ye oy verenlerin yüzde 93.7'si kendisini "dindar" olarak nitelendirirken, MHP seçmenlerinde bu oran yüzde 83 oldu. AKP ve MHP'de yüksek çıkan dindarların oyları, CHP'de büyük düşüş göstererek yüzde 29.5 olarak belirlendi.
2002 genel seçimlerinde parlamentoya girmeyi başaran iki parti AKP ve CHP'yi tercih edenlerin yaş ortalamaları ankete katılan seçmenlerin ortalamasının üzerinde çıktı. AKP'yi tercih edenlerin yaş ortalaması 42.3 iken CHP'yi tercih edenlerin yaş ortalaması 40.4 oldu. En çok tercih edilen üçüncü parti olan DYP'nin yaş ortalaması 35.5 olurken en genç seçmen yaşına 32 yaş ortalamasıyla MHP sahip oldu.
22 YILLIK MERKEZ
Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM), 1985 yılında Almanya'da kuruldu. Merkezi halen Almanya'nın Essen kentinde bulunan ve Almanya'daki Türk toplumunun sorunları ve her iki toplumun uyumu konularında araştırmalar yapan TAM bünyesinde Türk ve Alman bilimadamları bulunuyor. TAM'ın direktörlüğünü, kurulduğu günden bu yana Prof. Faruk Şen yürütüyor. Şen, 2003 yılında, Almanya'daki Türk göçmenlerin uyumu ve Türkiye-AB ilişkilerinin gelişmesine olan katkılarından dolayı, Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau tarafından "Federal Liyakat Madalyası" ile ödüllendirildi.