Güncelleme Tarihi:
KAFDAĞI'NIN BU YÜZÜ
Türkiye'deki Kafkas Kökenliler, Metin Sever, Doğan Kitap, inceleme, 188 sayfa.
Tarihi boyunca sürekli savaşlar, sürgünler ve göçler yaşayan Kafkasya için halklar, diller ve dinler mozaiği demek yanlış olmaz. ‘‘Halife'nin ülkesi’ne sığınan bir milyondan fazla Kafkasyalı'yla bu topraklarda yüzyılı aşkın bir süredir içiçe yaşıyoruz. Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra gelişen siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkilerin Kafkasya'yı Türkiye'nin ilgi alanına sokmasıyla başlayan süreç Kafdağı'nın içimizde olan ama pek tanımadığımız bir de bu yüzü olduğunu anımsattı bize.
Kafdağı'nın ardında sanıldığı gibi gizemli ve uzak bir masal ülkesinin olmadığını anlatan ‘‘Kafdağı'nın Bu Yüzü’, bu bölgede birbirinden ilginç onlarca kültürün soluk alıp verdiğini anlatıyor. Üstelik Kafkasya'nın Ubıhlar'dan Çerkesler'e, Adıge'lerden Lazlar'a, Çeçenler'den Gürcü'lere kadar bütün renklerini tarihsel bir çerçeve içinde sunuyor. ‘‘Kafdağı'nın Bu Yüzü’ birlikte yaşadığımız Kafkas kökenlilerin dilleri, kültürleri, günlük yaşamları ve folklorlarını tanıma fırsatı veren bir başucu kitabı.
Kitabı uzun bir inceleme ve araştırma süreci sonucu hazırlayan gazeteci Metin Sever halen Radikal Gazetesi'nde çalışıyor. Sever’in ‘‘Kürt Sorununda Türkiye'li Aydınlar Ne Düşünüyor?’ (1992) ve ‘‘İkinci Cumhuriyet Tartışmaları’ (1993) isimli iki kitabı daha var.