Güncelleme Tarihi:
Konferansı yerinde izleyen Özgür Gürbüz, haberinde, 1999 yılından bu yana verilen ödülü Türkiye'nin ilk kez bu yıl "kazandığını" ve podyuma çıktığını bildirdi.
700’den fazla üyeye sahip İklim Eylem Ağı (CAN) adlı grup tarafından organize edilen "Günün Fosili" ödülü, iklim müzakerelerinde sonucu olumsuz etkileyecek politikalar ortaya koyan ülkelere veriliyor.
CAN Uluslararası tarafından yapılan açıklamada Türkiye’nin ödüle layık görülmesinin nedeni, "seragazı emisyonlarını indirmek için hedef belirlemeden, Kyoto Protokolü’nün mekanizmalarından faydalanarak teknolojik ve finansal destek almaya çalışması" olarak gösterildi. Basın açıklamasında şu satırlara yer verildi:
“Türkiye seragazı emisyonlarını 1990’dan bu yana yüzde 98 oranında arttırdı ve bugüne kadar bu eğilimi tersine çevirecek bir hedef veya taahhüt almamayı da başardı. Türkiye, finansal kaynaklarını daha fazla kömür santrali, iki nükleer santral ve karayolu yapımına harcıyor. 15 bin kilometre uzunluğunda yeni duble yol ve İstanbul’a yapılması planlanan 3. köprü örnekler arasında”.
"TÜRKİYE HALININ ALTINA SAKLANIYOR"
Ödül töreninde yapılan konuşmada, Türkiye’nin bu tavrıyla ileri gelişmiş ülkeler için kötü bir örnek teşkil ettiği belirtildi ve esprili bir dille, ekonomik büyüme konusunda rakamlardan bahsetmeyi seven Türkiye’nin, seragazı emisyonları konusunda ise halının altına saklanmayı tercih ettiği söylendi.
Avrupa’nın en iyi rüzgâr, güneş ve jeotermal enerji potansiyellerinden birine sahip Türkiye’nin bu enerji kaynaklarına daha fazla ilgi gösterebileceği ve enerji verimliliği konusunda daha aktif olabileceği öne sürülüyor. İklim Eylem Ağı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine daha fazla yatırım yapmaya ve nükleer santral projelerinden vazgeçmeye çağırıyor.