A.A
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2009 10:36
Yurt dışında yaşayan çok sayıda Türk'ün, AIDS olduğu şüphesiyle test olmak için günübirlik Türkiye'ye geldiği bildirilddi.
AIDS İle Mücadele Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Melahat Okuyan, yurt dışında yaşayan çok sayıda Türk'ün, AIDS olduğu şüphesiyle test olmak için günübirlik Türkiye'ye geldiğini bildirdi. Prof. Dr. Okuyan, “AIDS olduklarının kesinleşmesi halinde yaşadıkları ülkede karşılaşacakları sorunlardan çekinen Türkler, derdini bize anlatıyor, hatta bazısı burada test yaptırıyor. Devletin yapması gereken, yurt dışına çıkan herkese AIDS testini zorunlu tutmak” dedi.
Prof. Dr. Okuyan, dünyada önemli sağlık sorunları arasında bulunan AIDS'e karşı halkı bilinçlendirmeye yönelik çok sayıda kampanya düzenlendiğini, tüm çalışmalara karşın insanlara AIDS bilinci aşılanmasının güç olduğunu söyledi.
Türkiye'de de AIDS'e karşı önemli organizasyonlar düzenlendiğini ifade eden Prof. Dr. Okuyan, “Eğitim vermek istedikçe halk AIDS'ten biraz daha korkuyor, bilgilenmiyor, geri çekiliyor. Bir kişi mikrobu aldığı zaman o insanı dışlıyorlar. Bu tarz davranışlar, AIDS'in yayılmasına zemin hazırlıyor” dedi.
Başta ABD olmak üzere çeşitli ülkelerde, eğitim faaliyetlerinden verim alınamaması nedeniyle HIV testi kampanyaları başlatıldığını bildiren Prof. Dr. Okuyan, şöyle konuştu:
“Dernek olarak kampanya başlattık. İnsanlar öğrenmiyor, eğitimlere ve konferanslara her geçen gün daha az kişi geliyor. 'Haydi HIV Testine' kampanyası başlattık. Gençler, yeni evlenecekler ve genç çiftleri kampanyaya davet ediyoruz. Çiftler test olmaya birlikte gelsin istiyoruz. Malavi'de çiftlere yönelik 'Aşk Testi' kampanyası başlatıldı. Artık dünya ülkeleri testten medet umuyor. Test yapıldığında, ülkede kaç insan HIV virüsü almış öğrenip, tedbir alınıyor. Türkiye'de insanlar AIDS'i yok sayıyor. AIDS dediğiniz zaman, 'Ha o beni ilgilendirmez' diyor. Bu anlayışın kırılmasını istiyoruz. Bilgiden AIDS kapılmaz. Herkes test olup, korkmadan bilgilense bile bize yeter. İnsanlar, bilgilendiği zaman korkmadan test yaptırıyor.”
Yurtdışında yaşayanların AIDS korkusu
Prof. Dr. Okuyan, 2008 rakamlarına göre, Türkiye'de yaklaşık 3 bin 500 AIDS hastası bulunduğunu, hastalığı taşımasına karşın test yaptırmayanlar olduğu için hastalığa ilişkin kesin veri toplanamadığını söyledi.
AIDS'e ilişkin karşılaştıkları önemli sorunlar arasında, yurt dışında yaşayan Türklerin bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Okuyan, şunları kaydetti:
“Türkiye'den yurt dışına giden çok vatandaşımız var. Bunlardan çok sayıda e-posta ve telefon geliyor. HIV pozitif olduklarından şüphe etmelerine karşın, test yaptırırlarsa ve pozitif çıkarsa, sınır dışı edileceklerini, işlerini ya da burslarını kaybedeceklerini bildiriyorlar. Onlara yardımcı oluyoruz. AIDS olduklarının kesinleşmesi halinde yaşadıkları ülkede karşılaşacakları sorunlardan çekinen Türkler, derdini bize anlatıyor, test için bize gelenler var. ABD'den, Avusturya'dan buraya günübirlik test olmak için gelen oldu. Paniğe kapılmış, depresyona girmiş insanlar arıyor. Devletin yapması gereken, yurt dışına çıkan herkese AIDS eğitimi verecek ve testi zorunlu tutacak. Test ol, kaydını yaptır, temizsen gidebilirsin. Orada virüsü kaparsan, o ülke seni dışarı çıkaramaz. Seni işten atamazlar. Yurt dışına gitmeden önce test olsunlar ve raporlarını alsınlar. Orada HIV testi olduklarında pozitif çıkması halinde 'Hastalığı sizin ülkenizde aldım, beni tedavi edin' diyebilmeli.”
Uluslararası kanunlara göre, HIV pozitif olduğu belirlenen kişinin işten atılmasının yasak olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Okuyan, herkesin haklarını öğrenerek hareket etmesi gerektiğini belirtti.