Güncelleme Tarihi:
Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın memleketi Güneysu İlçesi Gürgen Vadisi’nde yapımı planlanan Tepe 1 ve 2 HES projesi için Çevre ve Orman Bakanlığı’nın, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda olumlu karar vermesi sonrasında yöre halkı harekete geçti. Gürgen Vadisi’nde daha önce yapılan ve deneme üretimine geçmesiyle birlikte Gürgen Deresi'nin bir bölümünü kurutan Kale HES projesinin bir benzerinin daha yapılmasıyla vadinin tamamen kuruyacağını söyleyen yöre halkı, 14 Mayıs 2010 tarihinde Rize İdare Mahkemesi’ne ÇED olumlu raporunun iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı. Davacılar avukat olarak Derelerin Kardeşliği Platformu Kurucu Başkanı Remzi Kazmaz’ı görevlendirdi. Mahkeme heyeti dün karara bağladığı davada dün Tepe 1 ve 2 HES projesinin yürütmesini durdurdu.
Avukat Kazmaz, mahkemenin, ‘Telafisi güç ve imkansız zararlar doğabileceğini’ göz önüne alarak, yürütmenin durdurulmasına hükmettiğini belirterek şunları söyledi
“Bu önemli vurgu, bizim en başından beri HES’ler konusunda ortaya koymuş olduğumuz tepki ve mücadeleyi özetliyor. Hukuk ve yasalar çerçevesinde HES’lere karşı alınan bunca karar ortadayken, neden hala bu projelerin yapımı konusunda ısrarcı olunuyor anlamak mümkün değil. Bu bizim aklımıza, ‘Acaba bu projelerle, derelerimiz, vadilerimiz ve sularımız üzerinde yapılan başka hesaplar mı var?’ sorusunu getiriyor. Yargı kararlarının yanında düzenlenen bilirkişi raporları ve bilimsel raporlar, HES projelerinin ne ülkemize ve ne de yapılması planlanan bölgelerdeki insanlara faydalı olmadığı gibi, aksine çok yönlü zararlarının olduğunu ortaya koymaktadır. Rant ve çıkar hesapları ile hareket eden HES yapımcı firmaları, bu hırslarından vazgeçerek, daha fazla zarar etmeden ve daha çok geri dönüşümsüz zararlar vermeden bu işten el çekmelidirler.”
Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan ise Başbakan Erdoğan’ın memleketinde HES’lerin bölgede yarattığı geri dönüşümsüz zararlar açısından önemli göstergeler oluşturduğunu belirterek, son olarak Gürgen Vadisi üzerinde Asa Enerji firması tarafından yapılan ve deneme üretimi aşamasına gelen Kale HES projesi dolayısıyla Gürgen Deresi’nin kuruduğunu hatırlattı.
Ömer Şan, verilen son mahkeme kararları ile açılan 65 davadan 30’unda durdurma kararı verildiğini ifade ederek, “HES projelerinin yapımının bir an önce durdurulması, üretim lisansları ve su kullanım haklarının iptal edilmesi gereklidir. Vadi ve dere katliamları ile birlikte hukuk katliamlarına, sosyal patlamalara, doğal yaşam alanlarımız ile tarihi ve kültürel değerlerimizin yok edilmesine zemin hazırlayarak yol veren, başta Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu olmak üzere bütün sorumlu ve yetkilileri bir kez daha bir an önce istifa etmeye çağırıyoruz” dedi.