Güncelleme Tarihi:
Eski uygarlıklara beşiklik yapan Gaziantep'te, son 11 yılda 18 arkeolojik alanda 53 kazı gerçekleştirildi Kalkolitik, paleolitik, neolitik, Hitit, Mitani, Asur, Pers, Büyük İskender, Selevkoslar, Roma, Bizans, İslam, Türk İslam ve Osmanlı uygarlıklarına tanıklık eden Gaziantep, her gün bir yenisi ortaya çıkan arkeolojik bugularla doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun arkeolojik merkezi olma yolunda hızla ilerliyor.
Gaziantep'te 1990-2000 yılları arasında, 1995'te il olan Kilis sınırları içerisinde kalan Oylum Höyük ve Tilhabeş Höyük'ün yanı sıra İslahiye Yesemek Taş Ocağı ve Heykeltıraşlık Atölyesi, Tilmen Höyük, Cıncıklı ören yeri, Nizip Zeugma antik kenti, Yarımtepe Höyük, Horum Höyük, Kafir Dağı, Şehitkamil Dülük batı nekropolü, Gaziantep Kalesi, Dülük antik kenti, Dülük Mithras Mağarası, Oğuzeli Tılbaşar Höyük, Dibecik Köyü, Karkamış Ayyıldız Köyü, Şarağa Höyük ve Çiftlik Köyü'ndekurtarma kazıları yapıldı.
Nizip İlçesi'nde, Fırat Nehri kıyısında bulunan Zeugma antik kenti ise Gaziantep'i kısa sürede dünya gündemine taşıdı. Gaziantep, dünya kültür turizminin de cazibe merkezleri arkasına katacak değerde tarihsel zenginlik olarak gösteriliyor.