Güneydoğu kuraklığın pençesinde

Güncelleme Tarihi:

Güneydoğu kuraklığın pençesinde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2001 00:00


Güneydoğu Anadolu Bölgesi, son 70 yılın en kurak mevsimini yaşıyor. Ülke genelinde süren, ancak Güneydoğu'da son 2 yıldır yaşanan kuraklık, özellikle çiftçileri olumsuz yönde etkiliyor. Bölgeye, son 23 gündür yağış düşmediği belirtildi.

Bu yıl metrekareye, Diyarbakır'da 14.9, Şanlıurfa'da 14, Elazığ'da 6.6, Mardin'de 30 ve Batman'da 18 kilogram yağış düşerken, bu rakamların son 70 yılda bölgeye düşen en az yağış miktarı olduğu öğrenildi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapımı tamamlanan GAP barajlarının tamamlanmasıyla birlikte 10 yıl önce sular altında kalan çok sayıda köprü ve ev kuraklık nedeniyle tekrar ortaya çıktı. Diyarbakır'ın Dicle ilçesindeki Dicle Baraj gölü altındaki Çayüstü Köprüsü ve Dicle Köprüsü ile Şanlıurfa'nın Siverek ilçesi Çanakçı köyündeki Hacı Kamil Köprüsü yıllar sonra tekrar ortaya çıkınca, vatandaşlar tarafından kullanılmaya başlandı. Bölgede su altında kalan bazı köy evleri de, suların azalmasıyla tekrar ortaya çıktı. Bölgedeki bir çok sulama göleti de kurudu.

Baraj suları azaldı

TEAŞ ve DSİ yetkilileri, Diyarbakır ve Batman'da bulunan enerji üretme amaçlı Karakaya, Dicle, Kralkızı ve Batman barajları ile sulama amaçlı Devegeçidi, Göksu ve Dumluca barajlarında toplam 13 milyar 554 milyon metreküp su bulunması gerekirken, kuraklık nedeniyle bu barajlarda şu anda 6 milyar 226 metreküp su bulunduğunu söylediler. Yetkililer, azalan su miktarının 7 milyar 328 milyon metreküp olduğunu ifade ederek, şöyle dediler:

''Enerji üretilen Karakaya Barajı'ndaki su miktarı 9 milyar 500 milyon metreküpten 5 milyar metreküpe, Kralkızı Barajı'nda 1 milyar 919 milyon metreküpten 564 milyon metreküpe, Dicle Barajı'nda 595 milyon metreküpten 175 milyon metreküpe, Batman Barajı'nda ise 1 milyar 250 milyon metreküpten 430 milyon metreküpe, sulama maçlı Devegeçidi Barajı'ndaki su miktarı da 202 milyon metreküpten 31 milyonmetreküpe, Göksü Barajı'nda 56 milyon metreküpten 19 milyon metreküpe ve Dumluca Barajı'nda ise 22 milyon metreküpten 7 milyon metreküpe indi.''

Enerji üretimi duruyor

Enerji üretilen barajlardaki su miktarının azalması enerji üretimini olumsuz etkiliyor. Diyarbakır'ın Dicle ilçesi yakınlarındaki Dicle Barajı'nda, su miktarının azalması nedeniyle 3 aydır enerji üretilmiyor. Keban Barajı'nda olması gereken su seviyesi kodu 845'ten 820.41'e, Atatürk Barajı'nda da 542 olması gereken su seviyesi 526.25'e inerken, Keban Barajı'nda su miktarının 820'ye düşmesi durumunda, Atatürk Barajı'nda ise 525'e düşmesi durumunda enerji üretimine ara verileceği bildirildi. Karakaya Barajı'ndaki su seviyesi kodu 692'den 675.40 düşerken, su seviyesinin 670'e düşmesi durumunda üretim yapılamayacağı belirtildi.

Yetkililer, Keban Barajı'na Fırat ve Murat nehirlerinden saniyede 150 metreküp su aktığını ve bu su miktarı kadar enerji üretimi yaptıklarını kaydederek, ''suyun daha fazla düşmemesi için, baraj gölüne 150 metreküplük su kadar tüketim yapılarak enerji üretiliyor. Bu nedenle 8 tribünden sadece 2'si çalıştırılabiliyor'' dediler.

Bölgedeki çiftçiler de, uzun yıllardır kuraklık yaşamadıklarını ve son iki yıldır yaşanan kuraklığın kendilerini zor durumda bıraktıklarını belirterek, bu ay içerisinde yağış düşmezse, ekinlerinin yanacağını söylediler.

Kuraklık doğal yaşamı da tehdit ediyor
Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!