Güney Marmara'da koli basili normalin 12 katı

Güncelleme Tarihi:

Güney Marmarada koli basili normalin 12 katı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2006 12:03

Bursa'nın Mudanya, Gemlik, Karacabey ve İznik sahillerinde yapılan ölçümler, bazı bölgelerde kirliliğin normal değerin 12 katı olduğunu, sadece 9 noktanın “denize girilebilecek” ölçüde temiz çıktığını ortaya koydu.

Haberin Devamı

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü ile İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Marmara Denizi'nin güney sahil şeridinde yer alan Karacabey, Mudanya, Gemlik ilçeleri ile İznik Gölü kıyılarında, vatandaşların yaz aylarında rağbet ettiği 22 noktada periyodik ölçümler yapıyor.

Ekiplerin ocak-mayıs döneminde ayda bir, haziran ayından itibaren 15 gün arayla yaptığı ölçümlerin sonuçları, Gemlik ve Mudanya başta olmak üzere bazı sahillerde normalde 100 mililitrede 200 olması gereken koli basili miktarının çok yüksek olduğunu ortaya koydu.

NORMALİN 12 KATI KOLİ BASİLİ

Ölçümlerde, Bursalıların hafta sonları akın ettikleri Gemlik'te Karacaali İzcilik, Küçükkumla Orman, Hasanağa İzcilik kampları, Mudanya'da Burgaz Halk, Kumyaka Özel İdare, Zeytinbağı halk ve Eşkel halk plajlarının en kirli sahiller oldukları saptandı. Bu sahillerde koli basili miktarı normalin 12 katı, yani 100 mililitrede 2 bin 400 olarak ölçüldü.
Gemlik'te Narlı Halk Plajı, Mudanya'da Eğerce Halk Plajı ve Karacabey'de Kurşunlu Halk Plajı'nda 1100 olarak ölçülen 100 mililitredeki koli basili miktarının, Gemlik'te Gemsaz ve Kumsaz halk plajları ile İznik Darka Tatil Köyü'nde 460 olduğu belirlendi. Ölçümler sonucunda, koli basili miktarının 7 ile 150 arasında değiştiği Büyükkumla, Kurşunlu Köyaltı, Burgaz Altınkum, Bayramdere, Yeniköy ve İnciraltı halk plajları ile Kızılay Kampı, İznik Su Sporları İskelesi ve DSİ İskelesi'nin en temiz sahiller arasında yer aldıkları tespit edildi.

“MARMARA'NIN TÜM KIYILARINDA BU SORUN YAŞANIYOR”

Bursa İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Serhat Yamalı, Marmara'da kirliliğin sadece Bursa'daki sahillere özgü bir sorun olmadığını, Marmara Denizi'nin kıyılarının tamamında zaman zaman bu sorunun yaşandığını belirtti. Marmara Denizi'nde var olan kirliliğin akıntılar, rüzgar gibi koşullarla yer değiştirebildiğini, bir ölçümde çok kirli çıkan sahilin bir sonraki ölçümde temiz olabileceğini vurgulayan Yamalı, sahillerdeki ölçümlerin vatandaşların sağlığı açısından yapıldığını, vatandaşların da kirlilikle ilgili uyarıları dikkate almaları halinde sorun yaşanmayacağını söyledi.
Yamalı, 2005 yılında yayınlanan yönetmelikle, gıda ve çevre kontrollerinin Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Eleman yetersizliği olan kuruma bazı konularda bilgi birikimi ve personel desteği sağladıklarını, deniz suyu ölçümlerinin iki kurum tarafından ortaklaşa yapıldığını anlatan Yamalı, kirli olduğu belirlenen sahillere uyarı levhası konulması için sonuçların belediye yetkililerine iletileceğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!