Güncelleme Tarihi:
Güney Koreli bilim adamları, ülkenin sembolü ve gurur kaynağı olan, ancak soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Sibirya kaplanlarını ‘‘klonlama’’ yöntemiyle çoğaltmayı planlıyor. Projeyi Kore hükümeti finanse edecek.
Anavatanları Kore Yarımadası'nda soyları tamamen ortadan kalkan Sibirya (Amur) kaplanlarının tüm dünyadakui sayıları, sadece 350. Rusya ve Çin'de yaşayan Sibirya kaplanlarının bu son temsilcileri de kaçak avcılık ve yaşam alanlarının yok olması nedeniyle teker teker eksiliyorlar.
The Sunday Times Gazetesi'nin haberine göre Güney Koreli bilim adamları, klonlama yöntemiyle Sibirya kaplanlarını çoğaltmayı planlıyorlar. Projeyi Seul Ulusal Üniversitesi'nden Dr. Woo Suk Hwang başkanlığındaki bir ekip gerçekleştirecek. Çok karmaşık olan klonlama işlemine 6-7 laboratuvar katkı yapacak. 1995'te Holstein cinsi bir ineği rahim hücresinden, ardından da Kore'ye özgü bir başka cins ineği kulak hücresinden klonlayan Dr. Hwang, alanının en önemli bilim adamlarından biri olarak tanınıyor. Klonlama işlemine büyük ilgi duyan Koreli bilim adamlarının halen domuz kopyalamaya çalıştıkları biliniyor. Aynı bilim adamları, geçen yıl insan embriyosu bile klonladıklarını, ancak fetüs gelişmeye başlar başlamaz deneyi durdurduklarını açıklayarak tüm dünyada şaşkınlık yaratmışlardı.
Dr. Hwang'ın verdiği bilgiye göre Sibirya kaplanının kopyalama işlemi, önce türünün tüm özelliklerine sahip bir kaplanın bulunması ile başlatılacak. Kaplan, dünyanın ilk kopya canlısı olan İskoç koyunu ‘‘Dolly’’ ile aynı teknikle kopyalanacak. Sibirya kaplanından alınan hücre çekirdeği, daha sonra bir bir başka Sibirya kaplanının yumurta hücresine enjekte edilecek. Oluşan kaplan embriyosu, taşıyıcı anne görevi yapacak olan bir dişi Bengal kaplanının rahmine yerleştirilecek. Böylelikle anne karnındaki yavru Sibirya kaplanlarının çeşitli genetik hastalıklara yakalanma riski en aza indirgenerek klonlama işleminin başarı şansı artacak. Koreli bilim adamları, 1998'de yine soyu tükenme tehlikesi içinde bulunan bir inek cinsini başarılı bir şekilde kopyalayan Yeni Zelandalı araştırmacılardan büyük cesaret aldıklarını söylediler.
Yüzyılın başında tüm dünyada kaplan ailesinden 8 farklı tür yaşıyordu. Bunlardan 3'ü tamamen ortadan kalkmış durumda. Kalan 5 tür ise yok olma sınırını çoktan aştı. Dünya sosyetesi ve süpermodel Helena Christensen ve Love Story filminin unutulmaz yıldızı Ali McGraw gibi pek çok ünlü isim, kaplan neslinin tükenmemesi için yapılan kampanyalara destek veriyorlar.
Koruma çalışmalarına yıldızlardan destek
Yüzyılın başında tüm dünyada kaplan ailesinden 8 farklı tür yaşıyordu. Bunlardan 3'ü, bugün tamamen ortadan kalkmış durumda. Kalan 5 tür ise yok olma sınırını çoktan aştı. Yok olma nedenlerinin başında avcılık ve yaşam ortamlarının yok edilmesi geliyor. Kaplanlar, afrodizyak yapımı ve zevk için, 19. yüzyılın ortalarından itibaren katliam boyutlarında avlandı. Asya ve Uzakdoğu'da nüfusun hızlya artması, orman ve vahşi doğa yıkımını beraberinde getirdi. Böylece kaplanların yaşayabileceği alanlar da giderek azaldı. Bugün kaplan ailesinin 5 türünü yaşatmak için büyük çaba harcanıyor. Dünya sosyetesinin tanınmış simaları, süpermodel Helena Christensen ve Love Story filminin unutulmaz yıldızı Ali McGraw gibi pek çok ünlü yıldız da kaplan kampanyalara destek veriyorlar.