Güney Akım'da önemli anlaÅŸma

Güncelleme Tarihi:

Güney Akımda önemli anlaşma
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 15, 2010 00:18

Güney Akım boru hattının Romanya’dan geçmesi için teknik ve ekonomik fizibilite çalışmaları yapma kararı alındı.

Haberin Devamı

Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Alexey Miller liderliÄŸinde bir Gazprom heyeti bugün Romanya’yı ziyaret etti. Ziyaret kapsamında Romanya BaÅŸbakanı Emil Boc ve Ekonomi ve Ticaret Bakanı Ion Ariton ile görüşmeler yapılırken,Âtaraflar Rusya ile Romanya arasında enerji sektöründe iÅŸbirliÄŸinin mevcut durumu ve potansiyeli hakkında görüştü.   Â

  Â

Ion Ariton ile yapılan görüşme sırasında, Alexey Miller ve Transgaz yöneticisi Florin Comsa, Güney Akım boru hattının Romanya topraklarından geçişi için teknik ve ekonomik fizibilite çalışmalarının hazırlıklarına yönelik bir niyet muhtırası imzaladı.

 

Bu muhtıraya göre, taraflar teknik çalışmalar ve fizibilite çalışmalarının yapılması için ortak bir uzmanlar ekibi oluşturma kararı aldılar.

Haberin Devamı

 

Bu teknik ve ekonomik fizibilite çalışmalarının sonuçlarının olumlu olması şartıyla, Gazprom ve Transgaz, 2011 yılının ilk çeyreğinde Güney Akım projesi çerçevesinde bir Rus-Romen hükümetler arası işbirliği anlaşması imzalanması için teklif hazırlayacak. Bu anlaşma projenin Romanya’da daha ileri düzeye geçirilmesi için siyasal ve uluslararası yasal bir çerçeve sunacak.

 

Rusya Romanya’ya 1979’dan bu yana doğalgaz sevkiyatı yapmaktadır. 2009 yılında Gazprom Romanya’ya, 2030 yılına kadar geçerliliğini koruyan iki uzun dönemli anlaşmayla bağlantılı olarak, 2,5 milyar metreküp gaz tedarik etti.

 

Romanya, Bulgaristan, Makedonya, Türkiye ve Yunanistan’a Rus doğalgazı aktarıyor ve 2009 yılında Romanya üzerinden bu ülkelere  toplam gaz miktarı 12,5 milyar metreküp doğalgaz aktarımı gerçekleşti.

 

Transgaz şirketiyse, 2000 yılında kuruldu ve devlete ait Romanya doğalgaz iletim sistemini yönetiyor. Şirket doğalgaz iletim düzenlemeleri ve uluslararası aktarımdan, aynı zamanda da gaz tevziatının kontrolünden sorumlu.  

Haberin Devamı

 

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor     Â

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:        Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                              Â

                Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet        

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!