Güncelleme Tarihi:
Bulgaristan Başbakanı Boiko Borisov, Sofya'da Rusya Başbakan Yardımcısı Viktor Zubkov ile yaptığı görüşmeler sonrasında, iki ülkenin, Rus enerji şirketi Gazprom'un inşa edeceği ve Bulgaristan sınırlarından geçecek boru hatları konusunda sahiplik yapısı konusunda anlaşmaya vardığını söyledi.
Borisov yaptığı açıklamada, "Şu anda Bulgaristan ile Rusya arasında Güney Akım Projesi ile sürüncemede kalmış hiç bir konu bulunmuyor. Yol haritasını imzalayacağız ve fizilibilite çalışmalarına başlayacağız... Bu Bulgaristan için çok fayda sağlayan bir proje olacak" dedi.
YENİ BORULAR İNŞA EDİLECEK
Rusya'dan Balkanlar'a ve Avrupa'ya gaz aktaracak Güney Akım Doğalgaz Projesi kapsamında mevcut boruların yanı sıra yeni boruların da inşa edileceği bildirildi.
Güney Akım'da daha önce Sofya ile Moskova arasında, Bulgaristan sınırlarından geçen boru hatlarının sahipliği konusunda çıkan anlaşmazlık nedeniyle süreç sekteye uğramıştı. Bulgaristan'da bundan önce iktidarda bulunan merkez sol hükümeti Güney Akım için yeni borular inşa etmeyi ve yüzde 50-50 sahiplik oranı talebinde bulunuyordu.
Gelen bilgilere göre proje kapsamında Bulgaristan üzerinden yapılacak gaz aktarımı 63 milyar metre küpe ulaşacak. Projeye Bulgaristan, kendi topraklarından geçen borulardan yüzde 50 ortaklık payına sahip olacak.
Başbakan Borisov, Türkiye ve Yunanistan'a hazır olan borulardan aktarım yapılacağını, yeni kurulacak borulardan ise Sırbistan, Avusturya ve İtalya'ya aktarım yapılacağını söyledi. Ağın genişlemesi sonucu Batı Avrupa'ya doğal gaz transferinin iki ile üç kat arasında artması bekleniyor.
TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ
Türkiye Mayıs ayında Rusya’nın ’Güney Akım’ boru hattının Karadeniz’deki karasuları ve toprakları üzerinden Avrupa’ya ulaşmasına izin vermişti.
Türkiye'in bu hamlesi uluslararası kamuoyunda oldukça stratejik bir hamle olarak yorumlanmıştı. Güney Akım'ın, ABD'nin desteklediği Orta Asya petrolünün Avrupa'ya taşınmasına olanak sağlayacak Nabucco Projesi'ne alternatif olduğu düşünülürken, Türkiye'nin hamlesi Rusya ile yakınlaşma olarak değerlendirilmişti.
Türk tarafı gelen eleştirileri rasyonel davrandığını söyleyerek yanıtlamıştı.
Ayrıca, Rusya, Güney Akım için varılan anlaşma karşılığında Samsun-Ceyhan boru hattı projesine katılmaya karar vermişti.
*Bu haber Reuters'ın geçtiği, "Pipeline to transport gas under Black Sea, bypass Ukraine" başlıklı haberden derlenmiştir.