Güncelleme Tarihi:
Dünya, yüzyılın son güneş tutulmasını dün bir şölen havasında yaşadı. Milyonlarca kişi, güneş tutulmasını nefesini tutarak izledi.
Türkiye, yüzyılın son güneş tutulmasını, hava koşullarının da elverişli olması nedeniyle dünyada en iyi izleyen ülke oldu. Tam tutulmanın izlendiği Kastamonu'nun Cide İlçesi'nden Şırnak'ın Cizre İlçesi'ne uzanan yay üzerindeki yerleşim merkezlerine akın eden binlerce kişi, dün tam bir 'Güneş Şöleni' yaşadı. Güneş tutulmasını Türkiye'den izleyen binlerce yabancı arasında bulunan bilim adamları da karadan ve denizden gözlem yaptı. Tam tutulma kuşağındaki yerleşim merkezlerinde havanın pırıl pırıl olmasının işlerini kolaylaştırdığını söyleyen yabancı bilim adamları, ‘‘Çok net gözlem yaptık. Her şey mükemmeldi’’ dediler. Havanın parçalı bulutlu olduğu Amasya'da, tam güneş tutulması sırasında bulutlar bir anda dağılınca, 15 bin kişi bu müthiş doğa olayını izleyebildi.
Tam güneş tutulmasının izlendiği merkezlerden hha muhabirlerinin bildirdiğiğine göre ‘Güneş Şöleni’ şöyle geçti:
İLK TUTULMA CİDE'DE OLDU
Tutulma kuzeyde Kastamonu'nun Cide İlçesi'nde başladı. Saatler 12.56'yı gösterirken güneş yavaş yavaş ayın gölgesine girdi. Saat 14.21'de güneş tamamın kayboldu ‘Taç tabaka’ oluştu. Sahilde toplanan 100'ü yabancı 1500 kişi, gündüz ortasında gece karanlığında kaldı. 2 dakika kadar süren tam tutulma sırasında sahildekiler çığlıklar attı. Güneş yeniden yüzünü gösterirken sahilde alkış tufanı koptu. Cide'de güneş tutulması sırasında, havai fişek gösterisi yapıldı. Tam tutulma sırasında sırasında havanın parça olması ve alakaranlıkta bulutların heybeti bazı kişileri korkuttu.
Bodrum'dan 1 Ağustos günü yola çıkan Amerikalı bilim adamları da güneş tutulmasına yarım saat kala Cide Limanı'ndan Karadeniz'e açılarak bu muhteşem anı denizin ortasında izledi. İki teknedeki bilim adamları, tutulma sırasında deneyler yaptı. Güneş tutulmasını sahilden izleyenler arasında bulunan Amerikalı araştırmacı Bob Breun, tutulma sonrası rehberi Meltem Özer'le bilikte şampanya patlattı.
BARTIN: Güneş tutulmasını Karadeniz sahillerinden izleyen yabancılardan bir bölümü de Bartın'ın Kurucaşile ilçesine tercih etti. ABD, Kanada, Fransa ve Polonya'dan gelen çok sayıda bilim adamı ve meraklı Kurucaşile sahillerini doldurdu.
ÇORUM: Çorum'un Osmancık ilçesinde, güneş tutulmasını ilçeye akın eden 150'si yabancı yaklaşık 5 bin kişi Atyarışı Alanı'ndaki gözlem merkezinde izledi. Amerikalı ve Japonlar yabancılar arasında çoğunluğu oluştururken, sabah saatlerinde Kastamonu ve Amasya'nın parçalı bulutlu olduğunu öğrenenler de güneş tutulmasını Osmancık'ta izlemeyi tercih etti. Herkes güneş tutulmasının başlamasını alkışladı. Tam tutulmanın başladığı saat 14.25'te meydanda heyecan doruk noktaya ulaştı. Kısa bir alkıştan sonra, birkaç saniye içinde karanlık çökünce, özellikle Japon grubun bulunduğu yerden çığlıklar yükseldi. 2 dakika 16 saniye süren tam süresince Japon kadınların hıçkırıklarla ağladığı gözlendi.
HOROZ ÖTMEDİ
Osmancık'ta Kandilli Rasathanesi'nden bir ekiple birlikte Amerikalı, Japon, İtalyan, Belçikalı bilim adamları da kurdukları dev teleskoplardan asrın son güneş tutulmasını en iyi şekilde gözledi. Japon bilim adamları, ilçeden topladıkları 10 kadar hayvanın güneş tutulması sırasında ne tepki verdiğini gözledi. Bilim adamları, büyük ve küçükbaş hayvanlar üzerinde yaptıkları deneyde özellikle horozu gözledi. Sabahın ilk ışıklarıyla öten horozların, güneş tutulmasından sonra ortalık aydınlanırken ötmesi beklendi, ancak deney hayvanı olarak seçilen horoz ötmedi.
AMASYA'DA BULUT KRİZİ
Aralarında bilim adamlarının da bulunduğu yerli ve yabancı 15 bin kişinin akın ettiği Amasya'da, ‘bulut krizi’ yaşandı. Sabahtan itibaren havanın bulutlu olması herkesi endişenledirken, meteoroloji yetkilileri tam tutulma sırasında havanın açacağını söylediler. Meteorolojide sorumlu Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu, Turizm Bakanı Erkan Mumcu ve Sağlık Bakanı Osman Durmuş da tutulmayı, kente 22 kilometre uzaklıktaki Gökhöyük Tarım İşletmesi'nden izledi. Tam tutulma öncesinde zaman zaman açan bulutlar saat 14.27'de bir anda güneşi kapatınca herkes şoke oldu. Ancak ardından hemen bulutlar dağılınca 15 bin kişi alkışlar arasında güneş tutulmasını izleyebildi.
İstanbul'da % 95
İSTANBUL'da, yüzyılın son güneş tutulması, parçalı olarak gerçekleşti, saat 14.16'da Ay, Güneş'i yüzde 95 oranında kapattı. Saat 12.49'da başlayan tutulmada saat 14.16'ya gelindiğinde Ay, Dünya ile Güneş arasına girdi ve Güneş'i yüzde 95 oranında kapattı. Bu sırada Güneş'in parlak ışıkları yerini loş bir ortama bıraktı. Güneş tutulması havanın güzel olması nedeniyle net bir biçimde izlendi. Kentin büyük meydanlarında, Taksim, Kadıköy, Bakırköy, Sultanahmet'te toplananlar, tutulma sırasında heyecanlı dakikalar yaşadı.