Güneşe tam tutulduk

Güncelleme Tarihi:

Güneşe tam tutulduk
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2006 00:00

Tam güneş tutulmasının tüm dünyada en iyi izlenebildiği ülkelerden biri olan Türkiye’de öğle saatlerinde gözler gökyüzündeydi. Yüzyılın ilk tam güneş tutulması büyük heyecana neden oldu. Günlerdir deprem söylentileriyle çalkalanan Niksarlılar güneş tutulmasını dualarla karşıladı. Ordu’da ise bazı vatandaşlar havaya ateş açtı. NASA’nın izleme ekibi de Side’den dünyaya naklen yayın yaptı.

Hava sıcaklığı 5 derece düştü

ANTALYA Tam güneş tutulması sırasında üç ayrı yerde izleme merkezleri oluşturuldu. Cumhuriyet Meydanı’nda 3 bin, Konyaaltı Beach Park’ta 2 bin ve Lara’da bin olmak üzere 6 bin kişi tutulma anını merkezlerde ilgiyle izledi. Tutulma sırasında Antalya’da hava sıcaklığı 5 derece düştü. Japon, Alman, İngiliz, Norveç ve Bulgar çok sayıda bilim adamı, tutulmayı Side’den izledi. ABD’nin San Francisco kentindeki Exploratorium Müzesi’nden gelen ekip, tam güneş tutulmasını, 3 dakika 41 saniye süreyle Antalya’nın Side Beldesi’nden dünyaya naklen yayın yaptı.

Kerkenes Dağı’nda 2590 yıl sonra

YOZGAT Yerköy İlçesi’ne bağlı Şahmuratlı Köyü yakınında arkeolojik kazıların yapıldığı Kerkenes Dağı’ndaki Pteria antik kentinde tam güneş tutulması sırasında başka bir heyecan yaşandı. 1500 rakımlı Kerkenes Dağı’nda milattan önce 585 yılında, Medler’le Lidyalılar arasında süren savaş sırasında tam güneş tutulması meydana gelmiş ve her iki taraf da "Tanrılar savaşı istemiyor" diyerek barış yapmıştı. 2590 yıl önceki bu olay, dünya tarihinde "Eclipse (güneş tutulması) Savaşı" olarak adlandırıldı.

Astro Cumali tavan yaptı
/images/100/0x0/55eacd6cf018fbb8f897a28f


ORDU Ulubey ilçesinde 59 yaşındaki "Astro Cumali" lakaplı Cumaittin Turap, güneşin görüntüsünü özel olarak yerleştirdiği ayna ve mercek sistemiyle konuklarına izletti. Sahilde toplanan 40 bin kişi ise güneş tutulması dualarla, çığlıklarla ve tabancayla havaya ateş ederek izledi.

Tutulurken nikah

NEVŞEHİR Ziraat mühendisi Ali Rıza İlleez (53) ile Belçikalı hemşire Gönter Chantal (45), Ortahisar Beldesi yakınlarındaki Kızılçukur bölgesinde güneş tutulması sırasında hayatlarını birleştirdi. Chantal, ve Ali Rıza İlleez doğacak ilk çocuklarına Güneş ismini vereceklerini söyledi.

Dualar okundu çığlıklar atıldı

NİKSAR Aylardır deprem olacak söylentileriyle büyük bir stres yaşayan Tokat’ın Niksar ilçesinde tam güneş tutulması sırasında özellikle kadınlar çığlıklar atarken bazı vatandaşlar dua okudu. Niksarlılar günlerdir yaşadıkları deprem stresini biraz olsun unutarak güneş tutulmasını coşkuyla izledi. Deprem uzmanı profesörler de tutulmayı Niksar’dan takip etti.

Sema gösterili güneş tutulması

KONYA Kültür Bakanlığı Konya Devlet Türk Tasavvuf Müziği topluluğu Mevlana Müzesi’nde tutulma sırasında sema gösterisi sundu. Bazı Konyalılar tutulma sırasında çimlerin üzerinde toplu olarak namaz kıldı. Bir Alman çift de Mevlana Müzesi’nin bahçesinde uğur getireceğini söyleyerek yoga yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!