Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2003 00:00
Harran Üniversitesi Makine Fabrikası Müdürü Prof. Dr. Bilge Erdiller, tüp ve elektrik kullanmadan güneş enerjisiyle
yemek piÅŸirecek mekanizma geliÅŸtirdiklerini ve özellikle güneÅŸ enerjisinin yoÄŸun olduÄŸu GAP Bölgesi'nde kullanımının yaygın olacağını söyledi.Prof. Dr. Erdiller, Åžanlıurfa'nın dünyanın en fazla güneÅŸ enerjisi alan bölgesinde yer almasına raÄŸmen güneÅŸ enerjisinden istenilen oranda faydalanamadığını söyledi.  GüneÅŸ enerjisiyle yemek piÅŸiren 3 çeÅŸit mekanizma geliÅŸtirdiklerini ve araÅŸtırmalarının devam etmekte olduÄŸunu anlatan Prof. Dr. Erdiller, şöyle konuÅŸtu:  ''Ãœzerinde çalıştığımız sistemde çalışmaların bir kısmının tamamlandık. Pazara sunulmaya hazır üç yemek piÅŸirici sistemi geliÅŸtirdik. Sistem, çanak anten ÅŸeklinde güneÅŸi depolayan ve ısıyı tencereye aktaran bir düzenekten oluÅŸuyor. Bunlar, düz yüzeyli, çizgi ve nokta odaklı kolektörlerdir.  Hazırlanan her türlü kebap, ızgara ve sulu yemeÄŸin damak zevkine uygun olduÄŸunu gözlemekteyiz. Tıp Fakültesi'nde yapılan araÅŸtırmalarda, piÅŸirilen yemeklerin insan saÄŸlığına olumsuz etki yaratmadığını tespit ettik. GeliÅŸtirdiÄŸimiz mekanizma ile GAP çiftçisi rahat edecek. Kırsal kesimdeki insanlar, kömür ateÅŸi ile yemek piÅŸirmektedirler.  Oysa bu son derece saÄŸlığa zararlıdır. Bizim ürettiÄŸimiz bu sistem, kırsal alanlarda ateÅŸ üzerinde piÅŸirilen yemeklerden kaynaklanan hastalıkları da önleyecektir.''Â
button