Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. Erdiller, Åžanlıurfa'nın dünyanın en fazla güneÅŸ enerjisi alan bölgesinde yer almasına raÄŸmen güneÅŸ enerjisinden istenilen oranda faydalanamadığını söyledi.Â
GüneÅŸ enerjisiyle yemek piÅŸiren 3 çeÅŸit mekanizma geliÅŸtirdiklerini ve araÅŸtırmalarının devam etmekte olduÄŸunu anlatan Prof. Dr. Erdiller, şöyle konuÅŸtu:Â
Â
''Üzerinde çalıştığımız sistemde çalışmaların bir kısmının tamamlandık. Pazara sunulmaya hazır üç yemek pişirici sistemi geliştirdik. Sistem, çanak anten şeklinde güneşi depolayan ve ısıyı tencereye aktaran bir düzenekten oluşuyor. Bunlar, düz yüzeyli, çizgi ve nokta odaklı kolektörlerdir.
Hazırlanan her türlü kebap, ızgara ve sulu yemeğin damak zevkine uygun olduğunu gözlemekteyiz. Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırmalarda, pişirilen yemeklerin insan sağlığına olumsuz etki yaratmadığını tespit ettik. Geliştirdiğimiz mekanizma ile GAP çiftçisi rahat edecek. Kırsal kesimdeki insanlar, kömür ateşi ile yemek pişirmektedirler.
Oysa bu son derece sağlığa zararlıdır. Bizim ürettiğimiz bu sistem, kırsal alanlarda ateş üzerinde pişirilen yemeklerden kaynaklanan hastalıkları da önleyecektir.''