Günay'dan "Kozmik Müze" açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Günaydan Kozmik Müze açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2010 12:33

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kendisine atfen basında yer alan “Kozmik oda müze olsun” ifadesine ilişkin, “Soru üzerine bazen bir yanıt veriliyor, o yanıt ondan sonra abartılı boyutlara varıyor. Bu bahsettiğim yer benim, bir mekanı özel olarak bir odayı tarif etmedim. Bahsettiğim yer Türkiye'nin bir döneminde çok önemli siyaset adamlarının bir süre tutuklu ve gözaltına kaldığı bir mekandır ve Ankara'nın çok ortasında bir yerdedir” dedi.

Günay, restorasyondan sonra 27 Aralıkta resmi açılışı yapılan tarihi Ankara Valilik binasında incelemelerde bulundu.
Tarihi Hükümet Konağı'na gelişinde Vali Kemal Önal tarafından karşılanan Günay, bina girişinde camlarla kapatılan arkeolojik park düzenlemesi (Roma dönemine ait, Agustus Tapınağı'na giden sütunlu cadde) hakkında bilgi aldı. Bakan Günay, kapatılan alana bir uyarı levhası asılmasının uygun olacağını söyledi.

Daha sonra binaya geçen Günay, Vali Önal'ın eşliğinde odaları gezdi. Valilik özel defterini de imzalayan Günay, deftere “ Ankara Valiliği tarihi konağının yeniden Ankara'ya kazandırılmasından sevinç duydum” yazdı.
Günay, daha sora Önal'ın makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni yılın ilk çalışma gününe güzel bir başlangıç yapma düşüncesiyle ziyaretini gerçekleştirdiğini belirtti. Tarihi hükümet konağındaki restorasyon çalışmalarını daha önce takip ettiğini belirten Günay, “Açılış günü Ankara'da olamadığım için görememiştim binanın son halini. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Güzel bir çalışma olmuş” dedi.

Bir gazetecinin “Sizin geçen hafta bir öneriniz oldu ama burada olmadığınız için sizin sesinizden duyamadık. 'Kozmik oda müze olsun' dediniz. Bu konuyla ilgili görüşünüzü tekrar alabilir miyiz?” sorusu üzerine, Günay, şunları söyledi:
“Arkadaşlar, soru üzerine bazen bir yanıt veriliyor o yanıt ondan sonra abartılı boyutlara varıyor. Bu bahsettiğim yer benim, bir mekanı özel olarak bir odayı tarif etmedim.

Bahsettiğim yer, Türkiye'nin bir döneminde çok önemli siyaset adamlarının bir süre tutuklu ve gözaltına kaldığı bir mekandır ve Ankara'nın çok ortasında bir yerdedir. Şu anda birilerine bu söylediklerim erken, zamansız, gereksiz gelebilir. Ama şuna inanıyorum Ankara'nın bu kadar şehir içindeki askeri mekanlar, bir vadede daha uygun alanlara taşınacaklar. O zaman bunların bir çoğu zaten müze olacak”.

Günay, gazetecinin “Ama orayı kastetmiştiniz değil mi?” sorusunu ise “Orayı da kastettim tabii. Orada çünkü Türkiye siyasetinin çok önemli isimleri eski başbakanlar, önemli isimler bir süre gözaltında kaldılar. Bu tür mekanlar dünyada böyle dönemler geçtikten sonra o şehrin hafızasına tarihi anısal mekanlar olarak teslim ediyorlar. Bizde ileride öyle medeni günler göreceğiz. Ama henüz kafamızda çok ön yargılar var bunları tartışmaya Türkiye'nin şartlarının çok elverişli olduğunu düşünmüyorum” şeklinde yanıtladı.

“Tepkilerden sonra mı böyle düşündünüz?” sorusu üzerine, Günay, “Bugün yeni yılın ilk günü güzel şeyler söyleyerek başlayalım” dedi.

“İTİRAF EDEYİM Kİ HER ŞEY ÖZLEDİĞİMİZ KADAR HIZLI GİTMİYOR”

Ankara'nın, Atatürk'ün deyişiyle “yüksek medeni vasfı”nın yakın yıllara kadar büyük ölçüde unutulduğunu ve kaybolduğunu ifade eden Günay, “Ankara oldukça plansız, oldukça estetik kaygılardan yoksun bir anlayışla, bir rant kavgasının merkezi haline dönüştürülmüştü. Şimdi bu tarihi kent merkezinde bir çalışma sürdürüyoruz” diye konuştu.
Tarihi kent merkezinin ayaklanması konusunda herkesin seferber olduğunu anlatan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İtiraf edeyim ki, her şey özlediğimiz kadar hızlı gitmiyor. Birçok bürokratik engel, bazen yargı haklı, haksız, yargı itirazları ve kararları bizim amacımızın hızla gerçekleşmesini bir ölçüde engelliyor. Bizim niyetimiz tarihi kent merkezinden başlayarak Ankara'yı gerçekten yüzüncü yıla doğru giderken, Cumhuriyet'in bir yeni devletin, bir yeni medeniyetin tarih kökleri olan bir merkezi haline getirmeye çalışmaktır.

Başlamak ve bitirmek önemli. İyi başlangıçlar olduğuna inanıyorum bu devam edecek. Bütün kalbimle inanıyorum ki gerçekten Cumhuriyet'in 100. yılına eriştiğimizde Mustafa Kemal'in Cumhuriyeti kurarken hayal ettiği bir Ankara'yı elbirliğiyle gerçekleştirmiş olacağız.”

Vali Önal da Bakan Günay'ı ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, Ankara-Ulus tarihi kent merkezinin restorasyonu konusunda bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi.

Çalışmaların Bakan Günay'ın da desteğiyle ivme kazanacağına inandığını dile getiren Önal, “Tarihi Hükümet Konağı'nın açılışında, sayın Cumhurbaşkanımız 'Bu konuda para düşünülmez zaman çok önemlidir bir an önce yıkın yapın ve görelim' dedi. Bu gerçekten bizim için daha doğrusu Ulus için tarihi bir emirdir. Biz bunun bir ilkini başarmış olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Bakan Günay, Vali Önal'a Hükümet Konağı'nın kütüphanesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınlarından iki kitap hediye etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!