Güncelleme Tarihi:
Kalkavan, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bayrak, Türk Loydu eski Başkanı Yücel Odabaşı, Dok-Gemi İş Sendikası Genel Başkanı Necip Nalbantoğlu, Gemi Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Gökalp ile, son günlerde tersanelerde yaşanan kazalar sonucu Tuzla tersanelerinde meydana gelen ölüm olaylarına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.
Kalkavan, konuşmasında özellikle basında yer alan haberlerden dolayı duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirdi.
“Maksadımız kendimizi savunmak değil, ölümlere sebep bulmak hiç değil. Bizim de aynı gemide olduğumuzu hatırlatmak” diyen Kalkavan, birincil hedeflerinin 5. risk grubunda bulunan sektör çalışanlarının iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı korunmasını sağlamak olduğunu söyledi.
Kalkavan, hem çalışanlarda hem de işverenlerde iş sağlığı ve güvenliği kültürünü hızlandırmayı amaçladıklarını dile getirerek, bu kapsamda İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi biriminin faaliyete girdiği 22 Nisan 2004 tarihinden itibaren hazırlanan planlar doğrultusunda üye tersanelere, uzmanlar tarafından gerekli eğitimlerin verildiğini aktardı.
Yapılan eğitimler hakkında bilgi de veren Kalkavan, “Eğitim programlarının başlangıcından bugüne kadar 25 bin 253 sektör çalışanına iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmiştir” dedi. Metin Kalkavan, sektörde neredeyse 33 bin kişinin çalıştığını belirterek, şu görüşleri aktardı:
“Bu sektör baktığımızda maalesef bugünlerde cambaz konumuna kondu ve bir günah keçisi oldu. Bu sektör siyasi bir sektör değildir. Şu anda bulunan hükümetimizin de, son hükümetlerin de şu andaki sorumluluğu geçmişten farklı değildir. Ama bu siyasi rant elde edilecek bir olay değildir.”
BİR KABAHATİMİZ VAR, FAZLA BÜYÜDÜK!
Şu anki ana korkularından birisinin, Tuzla'da herhangi bir şey olsa, trafik kazası, kalp krizi veya herhangi bir şey, tamamının tersanelere gittiğini ifade eden Kalkavan, “Bu kadar ucuz olmaması lazım. Tersanelerde, hiç bir tanemiz ölüm taciri değiliz. Suçumuz üretime, istihdama para yatırmak. Bir kabahatimiz var; fazla büyüdük. Tabii Türkiye'de fazla büyümek, fazla istihdam almak suçsa, doğru biz bunu yaptık. Türkiye'nin çok üzerinde, dünyanın yüzde 90 büyüdüğü yerde biz 360 büyüdük. Bu kadar hızlı büyüyen sektörde tabii ki belli aşılması gereken sorunlarımız olacaktır” diye konuştu.