Gümüşle yorumlanan gelenek

Güncelleme Tarihi:

Gümüşle yorumlanan gelenek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Baba Erhan Şimşek ve kızı Nilgün Şimşek ‘‘Gümüşle Yorumlanan Gelenek'' adlı sergide hat sanatını gümüşle buluşturuyor. Erhan Şimşek tanınmış hattatların eserlerini gümüşle yazıyor, Nilgün Şimşek ise Anadolu takı geleneğine uygun gümüş takılar üretiyor.

Gümüş işlemeciliğine emeklilik yıllarının başında ilgi duyan Erhan Şimşek, geleneksel kalıpların dışına çıkarak kendine özgü bir stil oluşturmuş ve hat sanatını gümüşle yorumlayıp yeni bir boyut kazandırmış. Gümüş hat ve takı üretiminde dünyada ilk kez gerçekleştirilen altı değişik buluşa imza atan sanatçı, geliştirdiği teknikle gümüş işlerinin moda dünyasından takı ve mücevherat tasarımına, hat ve tezhip eserlerine varan geniş bir uygulama imkánı olduğunu belirtiyor.

Çalışmalarına kızı Nilgün Şimşek ile devam eden Erhan Şimşek, eserlerinin üretimi sırasında makas, çivi, tahta parçaları, eğe ve zımpara gibi basit aletler kullanıyor. Bu sanatın kendisiyle başlayıp kendisiyle bitmesini istemeyen Erhan Şimşek, idealinin meraklı ve yetenekli gençlere bu sanatı öğretmek olduğunu söylüyor. Sanatçı bugüne dek iki tanesi Yıldız Sarayı'nda olmak üzere beş kişisel sergi açtı ve çok sayıda organizasyona katıldı.

Özellikle ev tekstili alanındaki çalışmalarıyla tanınan Nilgün Şimşek ise küçük yaştan itibaren babasının çalışmalarına yardımcı olmuş. Bu sergi, 1999 yılından itibaren gümüş takı alanında faaliyet gösteren Nilgün Şimşek'in katıldığı ilk sergi. Nilgün Şimşek çalışmalarını babasıyla birlikte Ankara'da sürdürüyor.

Bu serginin bir başka özelliği de Ahmet Şimşek'in eşi, Nilgün Şimşek'in annesi Ulviye Şimşek'e ait gümüş takıların da yer alması. Sergideki gümüş takılar 50-300 dolar, tablolar ise 200-1000 dolar arasında satılıyor.

80 hattatın eserlerinden yorumlanmış 70 tablo ve 200 gümüş takının yer aldığı sergi 1 Eylül'e kadar her gün (salı hariç) 09.00-17.30 saatleri arasında Topkapı Sarayı Sergi Salonu'nda görülebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!