Gümüş tirbuşonlu garsonlar

Güncelleme Tarihi:

Gümüş tirbuşonlu garsonlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2002 22:15

Eğer gittiğiniz bir lokantada yakasına T şeklinde tirbuşon anlamına gelen gümüş bir rozet iliştirmiş bir garson görürseniz, bilin ki o, şarap konusunda temel eğitimden geçmiştir. Şu anda Türkiye'de onlardan 255 kişi var.


Çırağan Kempinsky, Liman Lokantası ya da Hotel Dedeman Antalya'da yakasına T şeklinde, tirbuşon anlamına gelen gümüş bir rozet iliştirilmiş bir servis görevlisine rastlarsanız şarap sunumuna dikkat edin. Şarap konusunda özel eğitimden geçmiş o görevliye istediğinizi danışın, doğru yanıtlar alacaksınız. Üzerinde ismi yazılı, kıymetli bir hatıra olan ‘‘Gümüş Tirbuşon’’ ile gururla şarabınızı açacaktır.

Tirbuşon bildiğiniz gibi, şarap servisi yapanların olmazsa olmaz aracı. İşte bu ayrıntıdan yola çıkan Doluca, geçen yıl, lokanta, otel ve ilgili kurumlarda hizmet veren personel için üç aşamalı sertifika eğitim programı başlattı. Şarap Profesyoneli Sertifikası ve bunun sembolü olan Gümüş Tirbuşon geçenlerde ikinci kez sahiplerini buldu. Swissotel Şampanya Salonu'ndaki törenle 122 gümüş tirbuşon daha dağıtıldı. Böylece ‘‘Gümüş Tirbuşonlular’’ın sayısı geçen yılki 133 görevliyle birlikte 255'e çıktı.

İlk şarap eğitimini başarıyla tamamlayanların çoğunluğu Çırağan Kempinsky'dendi ve ‘‘Şarabı hakikaten sevdiğimiz, daha yoğun hissettiğimiz başka bir seminer olmadı’’ diyorlardı. Gümüş Tirbuşon alanlar arasında bir çift de vardı. Ceylan Intercontinental Oteli'nden Muhammed Hızlıbaş ile Swissotel'de görevli eşi Sema Alkan Hızlıbaş, ‘‘Artık evde de şarap içmeye başladık’’ diyordu. Hotel Dedeman Antalya'dan gelen Hasan Çolak, ‘‘Buraya gelebilmek için özel izin aldım, çok uğraş verdim, ama değerdi’’ diyordu.

Program sorumlusu Emre Utku'nun anlattığına göre, Gümüş Tirbuşon, Altın Tirbuşon ve Master Tirbuşon üç aşamalı bir eğitim programı. Şarapseverlere daha bilinçli bir servis sunulmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Altın Tirbuşon eğitimi Doluca'nın Mürefte'deki tesislerinde aroma egzersizlerini, Master Tirbuşon ise dünya şaraplarının tanıtılmasını kapsıyor.

Bu programın ilk ayağı olan ‘‘Gümüş Tirbuşon Sertifika Programı’’na katılan servis çalışanları 2 haftada üçer saatten 6 saatte şarap kültürü, yapımı, saklanması, tadımı, servisi, şarap-yemek eşleşmesi, şarapların özellikleri, yapıldıkları üzümler, yöreleri ve bağları gibi konularda seminerlere katıldı. Yazılı-uygulamalı sınavlarda başarılı olanlar Altın Tirbuşon'a başvurmaya da hak kazandılar.

Program sorumlusu Emre Utku'ya ‘‘Şarap gibi uçsuz, bucaksız bir konuda bu kadar kısa süreli bir eğitim yarar sağlıyor mu? Doluca markası bu seminerde empoze ediliyor mu? Gümüş Tirbuşon ödülüyle şarap servisi yapanların objektifliğini gölgelemiyor musunuz?’’ diye sorduk. İşte yanıtı:

‘‘Bu bir referans, bir başlangıçtır. Zaten şarap eğitimi veriyorduk. Ancak sınav olması, gümüş bir tirbuşon verilmesi, katılımı çok motive etti. Bir sembol, bir havuç oldu. Şarabı sevdiriyoruz, serviste kendilerine güveni artırıyoruz, üzüm, şarap ağırlıklı bilgilerle donatıyoruz. Sınavda Doluca ile ilgili soru sormuyoruz. Uygulamalı sınavda şişeler etiketsiz. Başka firmaların şaraplarının da tadıma getirilmesine itirazımız yok. Öğrenme hevesi olup olanak bulamamış olanlara Gümüş Tirbuşon ile bu fırsatı yaratıyoruz.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!