GümüÅŸ tirbuÅŸonlu garsonlar

Güncelleme Tarihi:

Gümüş tirbuşonlu garsonlar
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 15, 2002 00:00

EÄŸer gittiÄŸiniz bir lokantada yakasına T ÅŸeklinde tirbuÅŸon anlamına gelen gümüş bir rozet iliÅŸtirmiÅŸ bir garson görürseniz, bilin ki o, ÅŸarap konusunda temel eÄŸitimden geçmiÅŸtir. Åžu anda Türkiye'de onlardan 255 kiÅŸi var. ÇıraÄŸan Kempinsky, Liman Lokantası ya da Hotel Dedeman Antalya'da yakasına T ÅŸeklinde, tirbuÅŸon anlamına gelen gümüş bir rozet iliÅŸtirilmiÅŸ bir servis görevlisine rastlarsanız ÅŸarap sunumuna dikkat edin. Åžarap konusunda özel eÄŸitimden geçmiÅŸ o görevliye istediÄŸinizi danışın, doÄŸru yanıtlar alacaksınız. Ãœzerinde ismi yazılı, kıymetli bir hatıra olan ‘‘Gümüş TirbuÅŸon’’ ile gururla ÅŸarabınızı açacaktır.TirbuÅŸon bildiÄŸiniz gibi, ÅŸarap servisi yapanların olmazsa olmaz aracı. Ä°ÅŸte bu ayrıntıdan yola çıkan Doluca, geçen yıl, lokanta, otel ve ilgili kurumlarda hizmet veren personel için üç aÅŸamalı sertifika eÄŸitim programı baÅŸlattı. Åžarap Profesyoneli Sertifikası ve bunun sembolü olan Gümüş TirbuÅŸon geçenlerde ikinci kez sahiplerini buldu. Swissotel Åžampanya Salonu'ndaki törenle 122 gümüş tirbuÅŸon daha dağıtıldı. Böylece ‘‘Gümüş TirbuÅŸonlular’’ın sayısı geçen yılki 133 görevliyle birlikte 255'e çıktı.Ä°lk ÅŸarap eÄŸitimini baÅŸarıyla tamamlayanların çoÄŸunluÄŸu ÇıraÄŸan Kempinsky'dendi ve ‘‘Şarabı hakikaten sevdiÄŸimiz, daha yoÄŸun hissettiÄŸimiz baÅŸka bir seminer olmadı’’ diyorlardı. Gümüş TirbuÅŸon alanlar arasında bir çift de vardı. Ceylan Intercontinental Oteli'nden Muhammed HızlıbaÅŸ ile Swissotel'de görevli eÅŸi Sema Alkan HızlıbaÅŸ, ‘‘Artık evde de ÅŸarap içmeye baÅŸladık’’ diyordu. Hotel Dedeman Antalya'dan gelen Hasan Çolak, ‘‘Buraya gelebilmek için özel izin aldım, çok uÄŸraÅŸ verdim, ama deÄŸerdi’’ diyordu. Program sorumlusu Emre Utku'nun anlattığına göre, Gümüş TirbuÅŸon, Altın TirbuÅŸon ve Master TirbuÅŸon üç aÅŸamalı bir eÄŸitim programı. Åžarapseverlere daha bilinçli bir servis sunulmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Altın TirbuÅŸon eÄŸitimi Doluca'nın Mürefte'deki tesislerinde aroma egzersizlerini, Master TirbuÅŸon ise dünya ÅŸaraplarının tanıtılmasını kapsıyor. Bu programın ilk ayağı olan ‘‘Gümüş TirbuÅŸon Sertifika Programı’’na katılan servis çalışanları 2 haftada üçer saatten 6 saatte ÅŸarap kültürü, yapımı, saklanması, tadımı, servisi, ÅŸarap-yemek eÅŸleÅŸmesi, ÅŸarapların özellikleri, yapıldıkları üzümler, yöreleri ve baÄŸları gibi konularda seminerlere katıldı. Yazılı-uygulamalı sınavlarda baÅŸarılı olanlar Altın TirbuÅŸon'a baÅŸvurmaya da hak kazandılar. Program sorumlusu Emre Utku'ya ‘‘Şarap gibi uçsuz, bucaksız bir konuda bu kadar kısa süreli bir eÄŸitim yarar saÄŸlıyor mu? Doluca markası bu seminerde empoze ediliyor mu? Gümüş TirbuÅŸon ödülüyle ÅŸarap servisi yapanların objektifliÄŸini gölgelemiyor musunuz?’’ diye sorduk. Ä°ÅŸte yanıtı:‘‘Bu bir referans, bir baÅŸlangıçtır. Zaten ÅŸarap eÄŸitimi veriyorduk. Ancak sınav olması, gümüş bir tirbuÅŸon verilmesi, katılımı çok motive etti. Bir sembol, bir havuç oldu. Åžarabı sevdiriyoruz, serviste kendilerine güveni artırıyoruz, üzüm, ÅŸarap ağırlıklı bilgilerle donatıyoruz. Sınavda Doluca ile ilgili soru sormuyoruz. Uygulamalı sınavda ÅŸiÅŸeler etiketsiz. BaÅŸka firmaların ÅŸaraplarının da tadıma getirilmesine itirazımız yok. Öğrenme hevesi olup olanak bulamamış olanlara Gümüş TirbuÅŸon ile bu fırsatı yaratıyoruz.’’Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!