OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 15, 2002 00:00
Eğer gittiğiniz bir lokantada yakasına T şeklinde tirbuşon anlamına gelen gümüş bir rozet iliştirmiş bir garson görürseniz, bilin ki o, şarap konusunda temel eğitimden geçmiştir. Şu anda Türkiye'de onlardan 255 kişi var. Çırağan Kempinsky, Liman Lokantası ya da Hotel Dedeman Antalya'da yakasına T şeklinde, tirbuşon anlamına gelen gümüş bir rozet iliştirilmiş bir servis görevlisine rastlarsanız şarap sunumuna dikkat edin. Şarap konusunda özel eğitimden geçmiş o görevliye istediğinizi danışın, doğru yanıtlar alacaksınız. Üzerinde ismi yazılı, kıymetli bir hatıra olan ‘‘Gümüş Tirbuşon’’ ile gururla şarabınızı açacaktır.Tirbuşon bildiğiniz gibi, şarap servisi yapanların olmazsa olmaz aracı. İşte bu ayrıntıdan yola çıkan Doluca, geçen yıl, lokanta, otel ve ilgili kurumlarda hizmet veren personel için üç aşamalı sertifika eğitim programı başlattı. Şarap Profesyoneli Sertifikası ve bunun sembolü olan Gümüş Tirbuşon geçenlerde ikinci kez sahiplerini buldu. Swissotel Şampanya Salonu'ndaki törenle 122 gümüş tirbuşon daha dağıtıldı. Böylece ‘‘Gümüş Tirbuşonlular’’ın sayısı geçen yılki 133 görevliyle birlikte 255'e çıktı.İlk şarap eğitimini başarıyla tamamlayanların çoğunluğu Çırağan Kempinsky'dendi ve ‘‘Şarabı hakikaten sevdiğimiz, daha yoğun hissettiğimiz başka bir seminer olmadı’’ diyorlardı. Gümüş Tirbuşon alanlar arasında bir çift de vardı. Ceylan Intercontinental Oteli'nden Muhammed Hızlıbaş ile Swissotel'de görevli eşi Sema Alkan Hızlıbaş, ‘‘Artık evde de şarap içmeye başladık’’ diyordu. Hotel Dedeman Antalya'dan gelen Hasan Çolak, ‘‘Buraya gelebilmek için özel izin aldım, çok uğraş verdim, ama değerdi’’ diyordu. Program sorumlusu Emre Utku'nun anlattığına göre, Gümüş Tirbuşon, Altın Tirbuşon ve Master Tirbuşon üç aşamalı bir eğitim programı. Şarapseverlere daha bilinçli bir servis sunulmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Altın Tirbuşon eğitimi Doluca'nın Mürefte'deki tesislerinde aroma egzersizlerini, Master Tirbuşon ise dünya şaraplarının tanıtılmasını kapsıyor. Bu programın ilk ayağı olan ‘‘Gümüş Tirbuşon Sertifika Programı’’na katılan servis çalışanları 2 haftada üçer saatten 6 saatte şarap kültürü, yapımı, saklanması, tadımı, servisi, şarap-
yemek eÅŸleÅŸmesi, ÅŸarapların özellikleri, yapıldıkları üzümler, yöreleri ve baÄŸları gibi konularda seminerlere katıldı. Yazılı-uygulamalı sınavlarda baÅŸarılı olanlar Altın TirbuÅŸon'a baÅŸvurmaya da hak kazandılar. Program sorumlusu Emre Utku'ya ‘‘Şarap gibi uçsuz, bucaksız bir konuda bu kadar kısa süreli bir eÄŸitim yarar saÄŸlıyor mu? Doluca markası bu seminerde empoze ediliyor mu? Gümüş TirbuÅŸon ödülüyle ÅŸarap servisi yapanların objektifliÄŸini gölgelemiyor musunuz?’’ diye sorduk. Ä°ÅŸte yanıtı:‘‘Bu bir referans, bir baÅŸlangıçtır. Zaten ÅŸarap eÄŸitimi veriyorduk. Ancak sınav olması, gümüş bir tirbuÅŸon verilmesi, katılımı çok motive etti. Bir sembol, bir havuç oldu. Åžarabı sevdiriyoruz, serviste kendilerine güveni artırıyoruz, üzüm, ÅŸarap ağırlıklı bilgilerle donatıyoruz. Sınavda Doluca ile ilgili soru sormuyoruz. Uygulamalı sınavda ÅŸiÅŸeler etiketsiz. BaÅŸka firmaların ÅŸaraplarının da tadıma getirilmesine itirazımız yok. Öğrenme hevesi olup olanak bulamamış olanlara Gümüş TirbuÅŸon ile bu fırsatı yaratıyoruz.’’Â
button