Güncelleme Tarihi:
Örencik, TÜBİTAK MAM Gebze yerleşkesinde düzenlediği basın toplantısında, Bilişim Teknolojileri Enstitüsünün projeleri hakkında bilgi verdi.
Gümrük Müsteşarlığı ile 2001'de yaptıkları protokolle insan, eşya ve akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi amacına yönelik geliştirdikleri projeyi 2004 yılında tamamlandıklarını anımsatan Örencik, proje kapsamında kurulan sistemler sayesinde ulusal gümrük güvenliğinin artırıldığını, bu sayede çok sayıda kaçakçılık olayının ortaya çıkarıldığını söyledi.
Kara sınır kapıları Gürbulak, Kapıkule, Sarp, Habur, İpsala, Cilvegözü, Esendere, Dilucu, Öncüpınar, Dereköy ile Haydarpaşa, İzmir ve Mersin limanlarında uygulanan projenin Türkiye'den transit geçiş yapan tırların merkezi olarak izlenmesi amacıyla geliştirildiğini vurgulayan Örencik, “Proje, Irak savaşının ardından akaryakıt kaçakçılığının artmasıyla Mersin, İskenderun ve Habur arasındaki akaryakıt taşıyan tankerlere de uygulanmaktadır. Caydırıcılık özelliğine sahip proje sayesinde akaryakıt kaçakçılığında azalma olmuştur” dedi.
TIRLARIN ÜZERİNE CİHAZ YERLEŞTİRİLİYOR
Sistemin, sınır kapılarından giriş yapan tırlarının üzerine gümrük memurları tarafından bir cihaz yerleştirilmesi esasına dayandığını belirten Prof. Dr. Örencik, şunları söyledi:
“Bu cihazın takıldığı tır, Ankara'daki kontrol odasından takip edilmektedir. Taşımacılık kuralları gereği tırlarının gideceği güzergah, duracağı yerler ve bekleme süreleri bellidir. Tırlar bu kurallara uymadığında alarm sistemi devreye giriyor ve emniyet yetkilileri haritada yeri belli olan tır hakkında gerekli uygulamayı yapıyor. Tırlar diğer sınır kapısına sorunsuz şekilde ulaştığı taktirde cihaz geri alınıyor.”
PLAKA OKUMA SİSTEMİ
Proje kapsamındaki “Plaka Okuma Sistemi” hakkında da bilgi veren Örencik, şunları belirtti:
“Sistem, gümrük kapılarında sahaya giriş-çıkış yapan tüm araçların plakalarının otomatik olarak okunmasını, sorgu ve kayıt işlemlerini yapıyor. Sistem, kaçakçılık olayına karışan araçların plakalarını tanıyor ve alarm sistemi otomatik olarak devreye giriyor. Bu sistem kötü hava koşullarında da çalışıyor.”
TÜBİTAK MAM 193 MİLYON DOLARLIK PROJE GERÇEKLEŞTİRDİ
TÜBİTAK MAM Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Demirel de yürüttükleri projeler hakkında bilgiler aktardı.
2007 yılında 182 proje gerçekleştirdiklerini belirten Demirel, “Bu projelerin toplam tutarı 193 milyon dolardır. Projelerin yüzde 50'si özel sektör, yüzde 44'ü kamu sektörüne hazırlanmıştır. Marmara Araştırma Merkezi olarak özellikle Gebze bölgesindeki sanayicilerden talep bekliyoruz. Bugüne kadar başaramadığımız bir proje çıkmadı. Sunduğumuz hizmetten bu bölgedeki sanayicilerin yeterince yararlanamadığını düşünüyoruz” diye konuştu.