Gülüşünüz düzeltiliyor

Güncelleme Tarihi:

Gülüşünüz düzeltiliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği'nin (EDAD) düzenlediği 4'üncü Ulusalararası Estetik Dişhekimliği Kongresi'nde konuşan EDAD Başkanı Dişhekimi Galip Gürel, bugün her türlü diş bozukluğunu rahatlıkla tedavi edebildiklerini belirtti. Gürel, dişeti ve dişler üzerinde yapılacak girişimlerle ‘‘gülüşün yeniden dizayn edilebildiğini’’ söyledi.

Dişlerdeki hafif çarpıklıklar, renk ve şekil bozuklukları, aralardaki açıklıklar, diş boylarının kısalığı gibi birçok sorun, insanın gülüşünü etkiliyor. Bazı kişiler de bu sorunlardan rahatsızlık duyabiliyorlar. Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği Başkanı Galip Gürel, bugün bunun sorun olmaktan çıktığını söyledi. Gürel şunları söyledi:

‘‘Kişiler gülüşlerinden rahatsızlık duysalar bile güçlü ve sağlıklı dişlerini kestirip, küçültüp, jaket kronlar yapılmasını istemeyebilirler. Ancak teknoloji son yıllarda bu konuda büyük adımlar attı. En büyük adımlardan biri de yapıştırma sistemlerinin, geliştirilmesi oldu. Artık jaket kronlara, dişlerin kesilmesine gerek kalmıyor.’’

İLERİ TEKNOLOJİ

Yapıştırma sistemleri sayesinde porselen veya kompozit kaplamaların diş üzerine konduğunu söyleyen Gürel, ‘‘0.3 milimetre yani tırnak kalınlığındaki porselen yaprakları, istediğimiz, renk, şekil ve formda işleyip hastanın dişinin üzerine yapıştırabiliyoruz. Bunun için hastanın dişlerinin üzerinden çok ince bir tabakayı kaldırmak yetiyor’’ dedi. Gülüşlerini daha ekonomik dizayn etmek isteyenler için de kompozit maddelerin kullanılabildiğini anlatan Gürel, ‘‘Kullanılan diş rengindeki malzeme, özel ışıklarla aynı seansta ağız içinde sertleştirilmekte. Bunun bir avantajı ise tüm işlemlerin aynı seansta tamamlanabilmesi’’ dedi.

DİŞTE MODA OLMAZ

Birçok hastanın ‘‘büyük beyaz diş’’ istemediğini belirten Gürel, şöyle konuştu:

‘‘Diş estetiğinde moda olmaz. Asıl önemli olan, dişler yapıldıktan sonra ‘Aaa sen dişlerini yaptırmışsın' değil; ‘Yüzün hoş olmuş' dedirtmesi. Dişlerin, yüzde ön plana çıkmaması. Hastanın yüzüne, fiziğine uygun olması. Tabii ki gülüşün belli kuralları var. Ama bunlar hastanın özellikleriyle bağdaştırılabildiği ölçüde işin artistik kısmı oluyor, yüze artı değer katıyor.’’

DİŞETİNE ESTETİK

Dişetlerine de estetik yapılabildiğini anlatan Gürel, ‘‘Dişeti çok fazla görülüyorsa veya gülüşü bozan diş ile dişeti sınırlarında düzensizlikler varsa müdahale edilebiliyor. Dişeti seviyeleri düzeltiliyor. Böylece estetik dişeti ve gülümseme inşa ediliyor’’ dedi. Dişleri sağlıklı ve renklerinden hoşnut olanların da gülüşlerini yeniden dizayn edebileceklerini belirten Gürel, ‘‘Dişlerin mine düzeyinde yapılacak basit şekillendirmelerle (tıraşla) yepyeni bir forma kavuşturulabilir. Örneğin, yan dişlerin hafifçe yuvarlatılması bile gülüşü değiştirebilir’’ dedi.

Diş estetiğinde son yenilikler

KÖPRÜLER

Metal desteksiz kron ve köprülerin kullanım alanları giderek yaygınlaşıyor. Herhangi bir metal yapıya gerek duyulmuyor. Önceden yapılan dişeti sınırı kararmış, morarmış porselen kron köprüler yerine takılabiliyor.

BEYAZLATMA

Özel maddelerle diş rengi birkaç ton açılabiliyor.

IMPLANT

Eksik dişleri bulunmasına rağmen, sağlam dişlerini keserek köprü yaptırmak istemeyenler için implant öneriliyor. Küçük bir operasyonla, çene kemiğine diş kökleri (implant) yerleştiriliyor. Aynı yöntem dişsiz ağızlara da uygulanabiliyor. Yeterli kemik kalitesi ve hacmi varsa, damak şeklindeki protezler sabit, ağızdan hiç çıkmayan protezlerle değiştirilebiliyor.

LAZER

Dişetleri ve ağız için yumuşak dokularda sıklıkla kullanılan lazer teknolojisi artık dişler üzerinde de kullanılabiliyor. Gelişme aşamasında olan lazerle, dişlerdeki basit çürükler iğnesiz ve gırgırsız temizleniyor ve dolduruluyor.

Sağlıklı dişler için

Her gün en az 2 kez 3'er dakika diş fırçalayın.

Diş aralarını dişipleriyle temizleyin.

Sigara, çay, kahve ve asitli içeceklerden uzak durun.

Dişlerinizi 6 ayda bir kontrolden geçirin.

Dişlerinizle sert cisimleri kırmayın, gazoz kapağı açmaya kalkmayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!