Gül'ün görev süresi kararına ilk tepkiler

Güncelleme Tarihi:

Gülün görev süresi kararına ilk tepkiler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2012 17:37

Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanı'nın görev süresi konusundaki kritik kararını verdi. Abdullah Gül'ün 7 yıl görev yapacağı kararı üzerine siyasiler görüşlerini açıkladı.

Haberin Devamı

ÇİÇEK: YARGI KARARIDIR

 TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu ile ilgili verdiği karara ilişkin, “Bu bir yargı kararıdır. Uyulması gereken bir karardır. Meseleye öyle bakmak lazım” dedi. Çiçek, “Şu an Türkiye içinde bana göre çok tartışılabilecek bir yanı da yoktur. Ne Cumhurbaşkanlığı sorunu var ne de süreyle ilgili bir durum var. Herkes çıkan yasayı özü itibariyle benimsemiş durumda. Geri kalanı adaylıkla ilgili konudur. O da bir tek kişiyi ilgilendiriyor zaten bana kalırsa... Daha önceki yasaya göre 4 sayın cumhurbaşkanımız var. 3'ünün özel durumları nedeniyle zaten bir değerlendirme yapmaya gerek yok. 4'üncüsü için de benim değerlendirme yapmam uygun olmaz” dedi,

BAHÇELİ: KARAR ANAYASAYA AYKIRI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Anayasa Mahkemesi'nin kararını eleştirdi ve "Her şeyden önce Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı yürürlükteki Anayasa'ya açıkça aykırılık teşkil etmiştir. Anayasa Mahkemesi'nin bugün verdiği kararın tutarlılıkla, objektiflikle ve adaletle bağdaşır ve izah edilebilir hiçbir tarafı görülmemiştir. Anayasa'da açık ifadesi bulunan ve tartışma götürmez bir şekilde net olan Cumhurbaşkanlığı görev süresini sulandırmak, siyasi ve keyfi yorumlarla yeni içtihat oluşturmak en başta Anayasa'nın çiğnenmesinden başka bir anlama gelmemiştir. Partimiz bugün de aynı fikir ve kanaatlerini korumakta ve onbirinci Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'ün görev süresinin beş yılla sınırlı olduğuna inanmaktadır. Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün siyasi rakip olmaları kaçınılmaz bir gerçek olarak ortaya çıkacaktır" dedi.

Haberin Devamı

TARHAN: ANAYASA, ANAYASA MAHKEMESİ TARAFINDAN İHLAL EDİLDİ

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le ilgili kararını "Bu kararla anayasa, bizzat Anayasa Mahkemesi tarafından ihlal edilmiştir" diye değerlendirdi.

Tarhan, "Her ne kadar gerekçesi henüz bilinmemekle birlikte, basına yansıyan ilk bilgilere göre Anayasa’nın yeni hükmüne göre ikinci kez seçilebilmenin mümkün olduğu belirtilerek verilen karardaki anlayış, Anayasa’nın bu yeni hükmünün Cumhurbaşkanı’nın görev süresini 5 yıl olarak belirlediğini ise her nedense fark etmemiştir. Davaya konu olan ana sorun, öncelikle Anayasa’nın yasa ile değiştirilip değiştirilemeyeceğine ilişkin olup, bu kararla mahkeme Anayasa’nın artık yasa ile değiştirilebilmesinin yolunu açmıştır. Bu da anayasa hükümlerini, -buna değiştirilemez hükümleri de dahil,- değiştiren bir yasanın dahi Anayasa Mahkemesi tarafından onay göreceği yolundaki endişelerimizi arttırmıştır" dedi.

Haberin Devamı

ATALAY: FARKLI KARAR TÜRKİYE'Yİ ZORA SOKARDI

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili verdiği karara ilişkin, “Kararı olumlu buluyorum. Farklı bir karar çıkması Türkiye'yi zora sokardı. İyi düşünülmüş, isabetli bir karar olarak görüyorum” dedi. Atalay, “Anayasa Mahkemesi'nin kararı hayırlı olsun diyorum. Ben de 7 yıl olarak düşünüyordum” diye konuştu.

HAMZAÇEBİ: "HİÇ KİMSE ŞİMDİDEN KENDİSİNE 12. CUMHURBAŞKANLIĞINI YAKIŞTIRMASIN"

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi’nin “Köşk” kararına ilişkin, “Anayasa Mahkemesi yasayla Anayasa’nın değiştirilmesine onay vermek suretiyle büyük bir tartışmanın içerisine kendisini sokmuştur, prestiji, güvenirliliği tartışılır bir konuma gelmiştir” derken, “Hiç kimse şimdiden kendisine 12. Cumhurbaşkanlığını yakıştırmasın” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

VURAL: YENİ PAZARLIKLAR BAŞLAYACAK

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu ile ilgili kararını “eklektik ve ucube” olarak niteledi. Vural, “Anlaşılan o ki Anayasa Mahkemesi, AKP içerisinde Cumhurbaşkanı ekseninde yürütülen bir takım pazarlıkların dengesini oluşturmak istedi. Bu pazarlıklar devam ediyor.Sayın Cumhurbaşkanı'nın görev süresi yine bir tartışmalı noktaya çekildi, aday olup olmama süreci yine bir pazarlık konusu olarak kullanılacaktır.Yapılan Anayasa değişikliği ve çıkartılan kanun yine sorunu çözmemiştir. Şimdi bu kararla tartışma bitti mi? Hayır, bitmedi. Çünkü bundan sonraki süreçte 'aday olacak mı olmayacak mı' tartışması yaşanacak" dedi.

Haberin Devamı

KAPLAN: İKİ YIL SÜRPRİZLERE AÇIK

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu ile ilgili kararına ilişkin, “AK Parti'nin en büyük hatası, kanunla anayasa değiştirmeye kalkarak, sayın Gül'ün bir daha seçilemeyeceği maddesini koymasıydı” dedi. Kaplan, "2014'de seçimin yapılacağını belirten Kaplan, Türk siyaset tarihinde bu iki yılın çok uzun bir süre olduğunu ve her türlü sürprizlere, değişimlere, gelişmelere açık bir durum yarattı" diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!