Cumhurbaşkanı
seçim turlarına katılmayan CHP, Abdullah Gül'ün yemin töreni için de Genel Kurula girmedi.
22 Temmuz seçimlerinde aday olmayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Bakanlar Kurulu sırasına son kez oturarak Gül'ün yemin törenini izledi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bir grup MHP'li milletvekiliyle Genel Kurula girerek yerini alırken, DTP Grup Başkanı Ahmet Türk de DTP'li milletvekilleriyle birlikte törende hazır bulundu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, birleşim açılmadan Bakanlar Kurulu sıralarındaki yerini alırken, tüm bakanlar da törene katıldı.
Bağımsız milletvekilleri Mesut Yılmaz, Hamit Geylani ve Seyit Eyyüpoğlu, ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ve BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu da Genel Kurulda yer aldı.
Meclis Başkanı Köksal Toptan, birleşimi yeniden açtıktan sonra, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün andiçeceğini belirterek, törenin şekli hakkında bilgi verdi. Toptan, Genel Kurulun Cumhurbaşkanını ayakta karşılayacağını kaydederek, milletvekilleri ve konukların, andiçme sırasında ayakta bekleyeceğini ifade etti.
En yaşlı başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar eşliğinde, Başkanlık Divanının arkasındaki kapıdan Genel Kurula giren Gül; Bakanlar Kurulu sıralarının önünden geçerek kürsüye yöneldi. Bu sırada milletvekilleri ve bakanlar, DTP'liler ile bazı MHP milletvekilleri, Gül'ü ayakta alkışladı.
Gül'ün andiçmesinin ardından, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde İstiklal Marşı okundu. Genel Kurula teşekkür konuşması yapan Gül, konuşmasını 20 dakikada tamamladı.
Abdullah Gül, konuşmasının ardından Genel Kurulu, Bakanlar Kurulu üyelerini ve Meclis Başkanı Toptan'ı selamladıktan sonra, Başkanlık Divanı arkasındaki kapıdan ayrıldı.
Gül'ü, konuşması sırasında sağında bekleyen Başkanvekili Gülpınar, Genel Kuruldan ayrılışında da eşlik etti.
Abdullah Gül, frak yerine siyah takım elbise, beyaz gömlek ve kırmızı kravat giymeyi tercih etti.
TÖRENE KATILANLAR
Andiçme törenine, Gül'ün ailesinden, kardeşi Macit Gül ile küçük oğlu Mehmet Emre izledi. Dinleyici sıralarına oturan Macit Gül, gazetecilerin, duygularını sorması üzerine, “İnşallah hayırlı olur, hepimiz için...” derken, küçük oğlu Mehmet Emre ise tebrikleri kabul etti.
Töreni, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Yargıtay Başkanvekili Osman Şirin, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, TBMM bürokratları ve yabancı misyon temsilcileri de izledi.
Eski TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, eski milletvekilleri, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, RTÜK Başkanı Zahid Akman, Başbakanlık Müsteşar Vekili Emin Zararsız, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Hilmi Bengi, TÜBİTAK Başkanı Nükhet Yetiş, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve bürokratlar da töreni izleyenler arasında yer aldı.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve kuvvet komutanları ise törene katılmadı.
AK PARTİ VE DTP'LİLER ALKIŞLADI
Andiçme törenine, yerli ve yabancı basın mensupları büyük ilgi gösterdi. Basın için ayrılan yerler tamamen dolarken, çok sayıda gazeteci ayakta kaldı.
Gül'ün konuşma metni, yabancı misyon temsilcilerine dağıtıldı, ayrıca konuşması için simültane tercüme yapıldı.
Abdullah Gül'ün konuşmasının bazı bölümleri AK Parti ve DTP'li milletvekilleri tarafından alkışlarla karşılanırken, MHP'liler alkışlamadı.
Genel Kurulda, cep telefonları, seçim turlarında olduğu gibi andiçme töreninde de bloke edildi.
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Gül'ün Genel Kuruldan ayrılmasının ardından, “Sayın Cumhurbaşkanına teşekkür ediyor, kendisine sağlık, esenlik ve başarılar diliyorum, yüce heyetiniz adına...” dedi.
Toptan, törenden sonra verilen aranın ardından, birleşimi, yarın saat 15'00'te toplanmak üzere kapattı.