Gülden Kale’de tartışma büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Gülden Kale’de tartışma büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Önce eski eşine ait mektupları ve özel yaşamını romanında anlattığı için hakkında dava açılan Ahmet Karcılılar bu kez de başka bir romandan çalıntı yapmakla suçlanmıştı. Çalıntı haberinin yayınlanması üzerine yeniden tartışılmaya başlanan 'Gülden Kale Düştü' romanı üzerine taraflar tekrar açıklama ve suçlamalarda bulunmaya başladılar. Kitabın yayıncısı Doğan Kitapçılık da yazarına sahip çıktı.

GENÇ yazar Ahmet Karcılılar'ın 'Gülden Kale Düştü' romanı üzerindeki tartışmalar durmak bilmiyor. Eski eşi Gülay Çiçek, ayrıldıktan sonra kendisine yazdığı mektupları olduğu gibi kullandığı ve özel yaşamını deşifre ettiği için Ahmet Karcılılar'ı dava etmiş, bu olay medyada geniş yankı bulmuştu. Geçtiğimiz hafta ise iki okuru Karcılılar'ın, Cezmi Ersöz'ün 'Hayallerini Yak Evi Isıt' romanından bazı bölümleri aynen kendi kitabına aldığını tesbit etmiş ve çalıntı yapmakla suçlamışlardı. Karcılılar ise bunun bir alıntı olduğunu savunmuş, dikkatli okurların daha başka yazarlardan da alıntılar bulacağını söylemişti. 'Gülden Kale Düştü' kavgası karşılıklı açıklamalarla şimdi yeniden alevlendi.

Karcılılar sayfamızda çıkan çalıntı haberi üzerine gönderdiği açıklamada aslında oyun oynadığını savunurken, eski eşi Gülay Çiçek de dava konusunda delillerinin doğrulandığını savundu. Doğan Kitapçılık ise yazarı Karcılılar'a sahip çıkarak genç romancılara köstek değil destek olmalıyız dedi.

İşte karşılıklı suçlamalar ve açıklamalardan çarpıcı bölümler. Edebiyat dünyasında sık sık gündeme gelen ve son örneğini Karcılılar'da yaşadığımız 'çalıntı mı?', 'alıntı mı?' tartışmasında tarafların görüşleri.

AHMET KARCILILAR: BİRAZ EĞLENMEK İSTİYORUM

‘‘Bendeniz her ne kadar defalarca, Eco ustama atfen 'Roman yorumlar üreten bir makinedir. Yazar romanını yazdıktan sonra ölmelidir.' demiş olsam da, kitabın ürettiği ve üretmesini bilinçli olarak beklediğim sözü geçen haberdeki gibi kimi tuzaklara yakalanmış avlarla ilgili oyun hakkımı elimde bulundurduğumdan, şimdi izin verirseniz sabırsızlıkla beklediğim bu durumun tadını çıkarmak arzusundayım.

Şimdi biraz eğlenmek istiyorum. Roman bunun için var, ökselerine birileri yakalanacak, ben de onlarla oynayacağım. Efendim, bütün dünyada edebiyat haberciliği kimi alt uzmanlıklara ayrılmıştır. Bu kadarını beklemesem de ülkemizde edebiyat haberi yapan bir gazetecinin, en azından haberini konu edindiği kitabı okumasını isterdim.’’

DOĞAN KİTAPÇILIK: DESTEK OLALIM

‘‘Yazarımız Ahmet Karcılılar, kitabında bazı yazarlardan alıntı yaptığını zaten yazmakta, bunun ipuçlarını vermektedir. Eğer eleştiride bulunanlar kitabı 'nerede eleştirecek bir şey bulurum' önyargısı dışında okusalardı bunun farkına varacaklardı. Öte yandan sayın eleştirmenlerimiz, roman sanatında 'kolaj' denilen ve ilk kez 'Les Chants de Moldoror'da anlamlı bir biçimde uygulanan bir roman tekniğinden habersiz değillerdir. Edebiyat dünyasının köşebaşlarını tutmuş bazı dinozorların genç romancılara geçit vermemesine Doğan Kitapçılık sessiz kalamaz. Yazdığı ilk romanla edebiyat dünyamıza yeni bir soluk getiren Ahmet Karcılılar ve onun gibi genç romancılara köstek değil, destek olmalıyız.’’

GÜLAY ÇİÇEK: ERSÖZ'Ü HİÇ OKUMADI

‘‘Bana ait tüm sırları, anıları yazarak bir kitap oluşturan ve buna edebiyat diyen, kitabın varlığını öğrendikten sonra gösterdiğim haklı tepki nedeniyle kitapla birlikte sık sık gündeme gelen Ahmet Karcılılar gündeme geldiği önceki zamanlarda olduğu gibi yine yalan söylüyor.

Çünkü kitapta alıntıların yeraldığı bölümler kendisine ait değil. O bölümler boşandıktan sonra kendisine yazdığım mektuplardan oluşuyor. İntikam almak için yazdığı bu kitapta benim yazdığım mektuplar hiç değiştirilmeden kullanılmıştı. O mektupları yazarken çok sevdiğim ve özellikle o dönemde kitaplarını daha fazla okuduğum Cezmi Ersöz'den alıntılar yapmıştım. Ahmet Karcılılar, Cezmi Ersöz hiç okumadığı bir yazar olduğu için bunu farkedemedi ve mektuplarımı hiç değiştirmeden, eksiltmeden kitabına bir bölüm oluşturdu.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!