Gül'den ekonomi değerlendirmesi

Güncelleme Tarihi:

Gülden ekonomi değerlendirmesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2008 09:57

Cumhurbaşkanı Gül, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 24. toplantısında konuştu. İşte Gül'ün ekonomi ve İslam ülkelerinin rolünü değerlendirdiği konuşmasından satır başları:

Haberin Devamı

İSEDAK TOPLANTISINDAN FOTOĞRAFLAR

Dünyada tüm halkların kaderleri birbirlerine bağlıdır. Ortak çözümler aramamız gerektiğine inanıyorum.

Küresel kaynakların çatışmaya değil, küresel refahı artırmak üzere, yolsuzluk ve yoksulluğa ayrılması elzemdir.

Türkiye bu yöndeki faaliyetlerini sürdürecektir. İslam Konferansı örgütü üyesi ülkelere içten teşekkürlerimi sunuyorum.

Ekonomik çalkantılar, İslam konferansı örgütü ülkeleri çok etkilemektedir. Bu gelişmelerin kapsamlı bir biçimde ele alınmış olduğunu öğrenmekten memnuniyet duyuyorum.

Başta son mali krizin beşiği olan gelişmiş ülkeler olmak üzere, dünya ekonomisini düzenleyen kuralların gözden geçirilmesi yönünde bir ihtiyacın ortaya çıktığını görüyorum.

Böyle gelişmeler yeni kurallar konulması gerekecektir.

Haberin Devamı

Görüyoruz ki İSEDAK daha güçlü bir yapıya kavuşmakta, çözüm önerileri geliştirmektedir. Bunlardan birisi de yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunun seçilmiş olmasıdır.

Bu krizin bir çok alanda olumsuz etkileri olacaktır.

Bununla birlikte yakın tarihteki örneklerden de biliyoruz ki, rekabet gücü yüksek ülkeler bu tip krizleri zorlanmadan atlatabilmektedirler. Bu açıdan gerçek bir ekonomik faaliyete dayanmayan, gündemimizde doğrudan yatırımlara önem vermiş olmanızı takdirle karşılıyorum.

Doğrudan yatırımlar dünya ekonomisinde anahtar bir yol oynamaktadır. Dünya ölçeğinde 200 yılında 1.4 trilyon dolar olan doğrudan yatırım miktarı, 1.8 trilyon dolara yükselmiştir. Bu yatırım miktarının 1.3 trilyon doları gelişmiş ülkelere, 500 milyar doları da gelişmekte olan ülkelere yapılmıştır.

İSEDAK ülkelerinin aldığı pay ise 141 milyar dolarda kalmıştır.

Küresel krizin yol açtığı olumsuz durum karşısında, İslam ülkelerinde biriken fonların yine İslam ülkelerinde değerlendirilmesinin uygun olduğu görüşü ön plana çıkmaktadır.

İslam ülkeleri arasında kurumsal ve ürünsel bazda bir an önce ortak yaklaşımların geliştirilmesi yerinde olacaktır.

Yatırım almak isteyen üye ülkelerin gerekli tedbirlerini almalarını istiyorum. Çifte vergileri önlemeyi anlaşmalarını vakit geçirmeksizin hayata geçirmeliyiz.

Haberin Devamı

Gıda fiyatlarındaki artışlar ülkelerimizde de yoksulluğun derinleşmesine neden olmaktadır. Fiyatlar karşısında tarım sektörüne önem vermemiz gerektiğini, tarımsal sanayinin geliştirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.

Bu sorunlar ışığında üye ülkeleri işbirliği yapmaya davet ediyorum.

Tercihli ticaret sisteminin kurulmasında olumlu gelişmeler sağlanmıştır. Bütün bunlar İSEDAK’ın üye ülkelerin ekonomik kalkınmalarına ciddi bir katkısının olacağını göstermiştir.

Ekonomik işbirliğinde önceliğimiz İSEDAK çerçevesinde projelerin sonuçlandırılması olmalıdır.

Tercihli ticaret projesi önemli bir araçtır. Geçtiğimiz 4 yılda önemli aşamalar kaydettik. Bu projenin meyvelerini toplamak için, 2009’dan itibaren hayata geçirmek istiyoruz.

2009 yılına az bir süre kala ilgili üye ülkeleri onay süreçlerini hızlandırmaya davet ediyorum.

Haberin Devamı

Kuşkusuz ticarette karşılaşılan sorunlar, engellerin kaldırılmasıyla sınırlı değildir. Üretim kapasitesi yetersiz olan ülkelere teknik deste verme zorunluluğumuz vardır.

İslam ülkeleri arasında ekonomik bilimsel ve sosyal göstergeler açısından çok ciddi farklılıklar bulunmaktadır. Bu işbirliğine yeni imkânlar açabilecek bir potansiyeldir.

Burada en önemli konu vatandaşlarımızın yaşam kalitesinin yükseltilmesidir. İnsani gelişime daha fazla yatırım yapmak zorundayız. Önceliğimiz aydın beyinleri toplumumuza ve bütün dünyaya kazandırmamızdır.

İSEDAK üyesi ülkelerin olumlu gelişmeler kaydetmeleri memnuniyet vermektedir.

İslam ülkeleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, milli düzeyde atılacak güçlü adımlara bağlıdır.

Haberin Devamı

Küresel pazarlarda rekabet edebilir altyapıların geliştirilmesine özel çaba sarf etmeliyiz.

İSEDAK ile işbirliği halinde düzenlenen, MÜSİAD 12. uluslararası İş Forumu’nu takdirle karşılıyorum.

Güney Kafkasya’daki son gelişmeler enerji güvenliğini öncelikli konulara taşımıştır. ,,Enerji konusunun İslam konferansı örgütü üyeleri arasında işbirliği için önemli fırsatlar sunduğunu düşünüyorum.

Üyelerin çevre ve iklim değişikliği konularında işbirliği geliştirmelerini önemli buluyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!