Güncelleme Tarihi:
AVRUPA’nın çeşitli ülkelerinin parlamento ve hükümetlerinde görev yapan Türk kökenli Avrupalı siyasetçiler, ilk kez Ankara’da buluşarak, Türkiye’nin AB üyeliğine yapabilecekleri katkı ve Avrupa’da yaşayan Türklerin entegrasyon sorununu konuştular. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türk kökenli Avrupalı siyasetçilere, Türkiye’nin AB yolundaki ön yargıların giderilmesinde “tavsiye ve görüşlerine ihtiyaç” olduğunu belirtti.
Başkanlığını, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün danışmanlarından Ahmet Sever’in yaptığı Avrupa Birliği İletişim Grubu’nun (ABİG) düzenlediği toplantıya 23 Türk kökenli Avrupalı siyasetçi katıldı.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, düzenlenen öğle yemeği toplantısı öncesinde yaptığı konuşmada, Avrupa kamuoyunun Türkiye’deki gelişmeler hakkında bilgilendirilmesinde Avrupalı seçilmişleri “en önemli ortak” olarak gördüklerini belirtti. Gül, Türkiye’nin AB üyeliği sürecindeki bazı kritik dönemeçlerde Türk kökenli siyasetçilerin desteğini takdirle karşıladığını söyledi ve “AB’ye üyelik sürecimize ilişkin bulunduğunuz ülkelerdeki genel eğilim ve neler yapılabileceği hususlarında görüşlerinizi ve tavsiyelerinizi dinlemek isterim” dedi.
Gül, Türkiye’de “sessiz devrim” yaşandığını, Avrupa’nın altıncı büyük ekonomisine ulaşıldığını belirtti ve “Türkiye’den gelen olumsuz haberler sizi üzer, iyi haber ise gururlandırır” dedi. Gül, “Sizler, yaşadığınız ülkelerde geçirdiğiniz uzun yıllar sonucunda edindiğiniz deneyimlerle o ülkelerin sosyo-psikolojisini en iyi tahlil edebilecek konumdasınız. AB üyeliği Türkiye için stratejik hedef olmaya devam etmektedir. Bu hedef aynı zamanda günlük hayatın her alanına evrensel standart ve uygulamaları getirecek büyük bir reform hareketinin bir parçasıdır” dedi.
Abdullah Gül, Türkiye’nin üyelik sürecinin uzun ve zaman zaman zorluklar içerdiğini belirterek, “Üyelik kıstaslarını karşılamak için azami gayret göstereceğiz. Ancak, bu süreç tek taraflı üstesinden gelinebilecek bir süreç değildir. AB ülkelerinin de aynı kararlılığı göstermeleri ve sürecin doğal mecrasında tutulması için önümüze siyasi engeller çıkartılmaması gerekiyor” dedi.
OY HAKKI
Dışişleri Bakanı, katılımcılarla Avrupa ülkelerindeki Türklerin entegrasyon konularına da değinmek arzusunda olduğunu belirterek, “Zira sizler gibi ikinci ülkelerine tam entegrasyon sağlamak suretiyle milletvekili seçilmiş arkadaşlarımız bu meselenin en doğru bir şekilde tahlil edilmesi için bizler açısından ilham kaynağı teşkil etmektesiniz, Vatandaşlarımız için yol gösterici konumdasınız” dedi. Gül, Avrupalı Türklerin yaşadıkları ülkelerde en azından mahalli seçimlerde oy hakkı tanınmasının, katılımcı demokrasinin bir gereği olduğunu belirtti.
Katılımcılar adına söz alan Brüksel Devlet Bakanı Emir kır ise, Türklerin Avrupa’ya 40-45 yıllık göç tarihi yaşadığını belirterek, “Bu ülkelerin bizleri önemli görevlere getirmesi, onların yabancılara samimi davranışlarının da bir göstergesidir” dedi. Kır, “hesap sormak için burada değiliz. Ama tavsiyelerimiz olacak” diyerek, bu toplantının bir ilk olduğunu ve önemsenmesi gerektiğini belirterek, toplantının gerçekleşmesini takdirle karşıladığını söyledi.
Türk kökenli seçilmişler, dün akşamüstü de, AB’nin Türkiye Büyükelçisi Marc Pierini’nin düzenlediği bir resepsiyona katıldılar. Resepsiyonda Ankara’nın bir çok ülke Büyükelçisi de yer aldı.
KİMLER KATILDI
Toplantıya katılanlar şunlar:
Avrupa Parlamentosu: Vural Öger, Cem Özdemir
Almanya Federal Parlamentosu: Lale Akgün, Hakkı Keskin, Hüseyin Kenan Aydın, Sevim Dağdelen
Eyalet Parlamentosu:
Berlin: İlkay Öney, Özcan Mutlu, Dilek Kolat, Gıyasettin Sayan, Helin Evrim Baba
Hamburg: Aydın Özoğuz, Nebahat Güçlü
Bremen: Gülsen İletmiş
Avusturya: Nurten Yılmaz, Şirvan Ekici, Alev Korun
Belçika: Emir Kır, Fatma Pehlivan, Cemal Çavdarlı
Danimarka: Hüseyin Araç
İsveç: Yılmaz Kerimov, Mehmet Kaplan