Gül: Umarım AB suni kriz çıkarmaz

Güncelleme Tarihi:

Gül: Umarım AB suni kriz çıkarmaz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2006 15:40

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Avrupa Birliği'nden Kıbrıslı Türkler'e verdikleri sözü tutmalarını beklediklerini söyledi. Kıbrıs sorununda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydeden Gül, suni krizlerin çıkarılmayacağını ümit ettiklerini söyledi.

Kazakistan ve ardından Azerbaycan'da bir dizi temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye'ye döndü. Ankara'ya dönüşünde Esenboğa Havalimanında habercilerin sorularını yanıtlayan Gül, AB'den beklentilerinin, Kıbrıslı Türkler'e verdikleri sözleri tutmaları olduğunu söyledi.

Rumlar'ın reddettiği Annan Planı ile ilgili olarak, "24 Nisan 2004 tarihinde Annan Planı oylamaya konulduğunda bu sadece Annan'ın değil aynı zamanda AB'nin planıydı" diyen Gül, AB'nin çok kuvvetli bir şekilde bu planın çıkması için uğraştığını kaydetti.

Planın reddedilmesinin ardından 26 Nisan'da AB'nin en üst kurumu olan Konsey'in, Kıbrıs Türklerine uygulanan her türlü ambargonun kaldırılması yönünde karar aldığını hatırlatan Gül, Kosey'in üzerine düşeni yaptığını belirtti.

"SÖZLERİNİ TUTMALARINI BEKLİYORUZ"

Gül, "Dolayısıyla bütün Türk halkının, Kıbrıs Türk halkının beklentisi tabi bu sözlerin yerine getirilmesidir. Şüphesiz ki biz de sorumluluğumuzun farkındayız" dedi.

Kıbrıs sorununda tek taraflı alarak Türkiye'den bir beklenti içinde olunmasının haksızlık olduğunu kaydeden Gül, "Bizim sene başında yaptığımız çalışma ve açıkladığımız eylem planı ununu en iyi örneğidir. Bu konuda BM Genel Sekreterinden de olumlu bir yanıt bekliyoruz. Konu ile iligli çalışmalar yapılıyor" diye konuştu.

Gül, "Ümit ediyorum ki herkes soğukkanlılıkla üzerine düşen sorumluluğu yerine getirir ve ortaya sunni krizler çıkarmazlar" dedi.


Yunanistan'ın Kıbrıs ile ilgili yeni bir öneri hazırlığında olduğu yönünde çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine de Gül, Yunanistan'ın, geçmişte Kıbrıs sorununa karışmaya soğuk baktığını ancak şimdi bir garantör ülke olarak onların da çözüme katkı yapma sorumluluğunu hissettiğini söyledi. Gül, "Ümit ederim ki bunun arkasında ciddi düşünceler vardır ve dört taraf biraraya gelir" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!