Güncelleme Tarihi:
1956'dan bu yana İngiltere tahtında oturan, 80 yaşındaki Kraliçe Elizabeth, Türkiye'ye daha önce 37 yıl önce gelmişti. 18-25 Ekim 1971'de Ankara ve
Zeynep Gürcanlı YAZIYOR |
Kraliçe, Commenwealth ülkeleri dışında yılda ortalama iki ülkeyi ziyaret ediyor. II. Elizabeth, geçen yıl da ABD'yi ziyaret etmiş, Başkan George W. Bush tarafından ağırlanmıştı.
Türk ve İngiliz Dışişleri Bakanlıkları, halen Kraliçe ziyaretinin programı üzerinde çalışmayı sürdürüyorlar. Güvenlik nedeniyle, Kraliçe'nin Türkiye'ye Mayıs ayının hangi günleri geleceği henüz açıklanmıyor. Kesin tarih, daha önce İngiltere Kraliçesi'nin yaptığı tüm dış gezilerde olduğu gibi, ziyaretten çok kısa bir süre önce İngiltere Sarayı tarafından açıklanacak. Ancak diplomatlar, Kraliçe Elizabeth'in Türkiye ziyaretinde Ankara'nın dışında, İstanbul programı da olacağını belirtiyorlar. Kraliçe, Türkiye'ye resmi ziyaretini eşi Prens Philip'le birlikte gerçekleştirecek.
Edinilen bilgiye göre, Kraliçe'nin programı çerçevesinde bir İngiliz savaş gemisi de İstanbul'a gelecek ve Kraliçe bu gemide bir resepsiyona evsahipliği yapacak.
ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE "BOL KURALLI" YEMEK
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Kraliçe onuruna yemeği Çankaya Köşkü'nde verecek. İngiltere'de Kraliçe'nin etkinliklerinin tümünde, kökenleri yüzyıllara dayanan protokol kuralları uygulanıyor. Şimdi Ankara ve Londra arasında da, Çankaya Köşkü'ndeki yemek sırasında "hangi kuralların geçerli olacağına" ilişkin görütşmeler sürüyor.
İngiltere Kraliçesi'nin bundan önce yaptığı tüm dış gezilerde, katıldığı yemeklerde bayanlar uzun gece elbisesi, erkekler ise siyah smokin giymişti. Şimdilerde Ankara diplomatik kulislerindeki en çok konuşulan konulardan biri de, "Kraliçe'nin fendinin", bugüne kadar hiç smokin giymeyen Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "smokin giydirmeyi başarıp başaramayacağı".
"KRALİÇE ELİNİ UZATMADIKÇA, TOKALAŞILMAYACAK"
İngiltere Kraliyet protokol kuralları sadece bu kadar da değil; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ve resmi yemeğe katılacak olan konukların dikkat etmeleri gereken daha pekçok önemli kural var. Bunlar arasında en çok öne çıkanlar, Kraliçe elini uzatmadıkça, onunla tokalaşmamak ve Kraliçe'nin yemeğini bitirdiğinde, herkesin yemeğinin bitmiş sayılması.
Kraliçe'ye "nasıl hitap edileceği" de önemli; Bu çerçevede, Kraliçe'ye "majesteleri", eşi Prens Philip'e "Haşmetmeab" diye hitap edilmesi gerekiyor.
KRALİÇE HAKKINDA İLGİNÇ GERÇEKLER
Dünyanın en eski monarşilerinden olan İngiltere Krallığı'nın tahtında oturan Kraliçe II. Elizabeth, 1952 yılında, Babası Kral V. George'un ölümü üzerine taç giymişti. Kraliçe'nin bugüne kadarki 56 yıllık saltanatı boyunca, İngiltere'de 10 kez Başbakan değişti.
II. Elizabeth, İngiltere dışında, aralarında Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Jamaika, Barbados, Bahamalar, Granada, Papua Yeni Gine, Soloman Adaları, Tuvalı, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadines, Antigua ve Barbuda, Belize, Saint Kitts ve Nevis'in gibi ülkelerin de bulunduğu tam 16 ülkenin de Kraliçesi ünvanını taşıyor.
KRALİÇE VE PRENS PHİLİP AYNI SOYDAN GELİYOR
Kraliçe, 60 yıldır Edinburgh Dükü ünvanını taşıyan Prens Philip ile evli. Çift hakkındaki en ilginç bilgi ise, her ikisinin de İngiltere'nin efsanevi Kraliçelerinden Victoria'nın soyundan gelmeleri. Kraliçe Elizabeth, Kraliçe Victoria'nın en büyük oğlu Kral VII. Edward'ın, Prens Philip ise Kraliçe Victoria'nın üçüncü çocuğu Prenses Alice'in soyundan geliyorlar.
İngiltere'de Kraliçelerin eşleri Kral ünvanı almıyorlar. İngiltere Kraliçesi'nin üçüncü kuşaktan kuzeni olan Prens Philip'in soyu aynı zamanda Danimarka ve Yunanistan Kraliyet ailelerine de dayanıyor. Prens Philip doğduğunda da "prens" ünvanı taşıyor ve "Yunanistan ve Danimarka Prensi" olarak anılıyordu. Kraliçe evlendikten sonra "Edinburgh Dükü" ünvanını aldı.
Dört çocuk annesi olan Kraliçe II. Elizabeth'in 8 de torunu bulunuyor.
Â
Â