İbrahim YILDIZ/İSTANBUL, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2011 20:20
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mavi Marmara Gemisi’nin ikinci kez Gazze’ye gideceğine yönelik haberleri hatırlatan ve bu konuda değerlendirmesini soran gazetecilere, "Devlet olarak sivil toplum örgütlerini organize etmemiz ve onları yönlendirmemiz söz konusu değil. Sivil toplum örgütleri kendi kararlarını alıyorlar" yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Polonya Cumhurbaşkanı Bronisaw Komorowski’nin daveti üzerine beraberindeki heyet ile birlikte Varşova’ya gitti. Özel "ANA" uçağı ile Varşova’ya hareket eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e eşi Hayrunnisa Gül, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, üst düzey yetkililer ve akademisyenler eşlik etti.
Varşova ziyareti öncesi
Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gazetecilerin soruları üzerine Mavi Marmara Gemisi’nin Gazze’ye yapması planladığı ikinci sefer ve Refah Sınır kapısının açılmasını değerlendirdi.
MISIR HÜKÜMETİ HALKIN SESİNE KULAK VERDİ Refah sınır kapısının açılmasından büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, "Ülkeler demokratikleştikçe yönetimler halklarının arzu ettikleri istikamette dış politika üretmektedirler. Daha önce kapalı olan Refah kapısı yeni devrimden sonra Mısır yeni yönetimi tarafından halkında isteklerine kulak vererek halka açmıştır" dedi.
AMBARGO’NUN HUKUKİ DAYANAĞI YOKMavi Marmara Gemisi’nin ikinci kez Gazze’ye düşündüğü yardım seferi ile ilgili olarak da Cumhurbaşkanı Gül, "Biliyorsunuz Gazze’ye karşı bir uluslararası meşruiyeti olmayan hukuksuz bir ambargo devam etmektedir. Bu ambargonun hukuki bir dayanağı yoktur. Uluslararası hukuk çerçevesinde bir yere oturtulamaz. Dünyanın her tarafındaki kuruluşlar Gazze’ye yardım için uğraşıyorlar. Devlet olarak biz sivil toplum örgütlerini organize etmemiz ve onları yönlendirmemiz söz konusu değil. Sivil toplum örgütleri kendi kararlarını alıyorlar" diye konuştu.
SEYAHAT HAKKINDA BİLGİ VERDİBeraberindeki heyet ile yapacağı Polonya seyahati ile ilgili de bilgi veren Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi:
"Türkiye’den Polonya’ya Cumhurbaşkanı düzeyinde en son ziyaret 7 yıl önce yapılmış. Ziyaretim sırasında Ulusal Meclis Başkanı, Senato Başkanı ve Polonya Başbakanını da kabul edeceğim. Yapacağımız görüşmelerde ikili ilişkilerimizin bugün geldiği noktayı ve gerçekleştirebileceğimiz ortak projeleri etraflıca ele alma fırsatımız olacak. Ziyaretim sırasında son dönemde bölge bölgemizde yaşanan gelişmeler hakkındaki görüş ve düşüncelerimizin Polonya tarafına geniş bir şekilde anlatacağım. Ziyaretim kapsamında ayrıca Polonya’da yaşan Türk toplum temsilcileriyle de bir araya gelme imk?nı bulacağım. Bu çerçevede Türk Müteşebbisler Grubu’nun maliki olduğu Vistula Üniversitesi’ne bir ziyaret gerçekleştireceğim."
POLONYA’NIN DESTEĞİNİ İSTEYECEKAB üyeliğinin, Türkiye’nin stratejik hedeflerinden olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Bu bağlamda Varşova’da yapacağım görüşmelerde üyeliğimize tam destek veren Polonya’nın 1 Temmuz 2011 tarihinde AB Dönem başkanlığını devralacağını da dikkate alarak, Türkiye’nin AB üyelik sürecinde çıkartılan engellerin aşılmasında dost ve müttefik Polonya’nın desteğini beklediğimizi vurgulayacağım. Bu çerçevede, Polonya’nın Avrupa çapındaki en saygın eğitim kurumlarından biri olan Natolin Avrupa Koleji’nde "Avrupa’nın geleceğine ilişkin Türkiye’nin vizyonu" konulu bir konuşma yapacağım" dedi.
İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANACAKAvrupa’nın hızla büyüyen ve en güçlü iki ekonomisi olan Türkiye ve Polonya’nın, küresel ekonomik krizi fazla zarar görmeden atlattığını dile getiren Gül, "Bu sağlam iktisadi yapı ülkelerimiz arasındaki ekonomik işbirliği potansiyelinin yüksekliğinin bir göstergesidir. Sadece ekonomik değil, birçok başka alanlarda da Polonya ile işbirliği içinde olmayı arzu ediyoruz. Bu bağlamda ziyaretim sırasında ’Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Anlaşması" imzalanacaktır. Cumhurbaşkanı Komorowski ile bu imza törenine birlikte katılacağız" diye konuştu.