Gül: Şemdinli olayları aydınlatılacak

Güncelleme Tarihi:

Gül: Şemdinli olayları aydınlatılacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2005 17:51

İnsan Hakları Ortak Platformu üyeleri Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e, "Şemdinli olaylarının failleri sır olarak kalmasın. Devlet içersinde yasadışı yapılanmaların önüne geçilsin" talebini iletti. Gül, "Şemdinli olaylarını açığa çıkartacağız" güvencesini verdi

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Başbakanlık'taki makamında dün kritik bir görüşme gerçekleşti. Helsinki Yurttaşlar Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlumder), Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü-Türkiye tarafından oluşturulan İnsan Hakları Ortak Platformu üyleri Bakan Gül tarafından kabul edildi. Şemdinli olayları üzerine İnsan Hakları Örgütleri tarafından talep edilen randevu üzerine gerçekleşen görüşmede Platformun Dönem Başkanı Yusuf Alataş Gül'e taleplerini iletti.

"DEVLET İÇERSİNDE YASADIŞI YAPILANMALARA SON VERİLSİN"

Alataş Gül'e Şemdinli olayları ve Güneydoğu'da yaşananlara sıkıntılara ilişkin şu endişelerini aktardı: "Salt silahlı yöntemlerle bir çözüm sağlanamaz. Bu sonuç vermiyor. Hükümet bölge sorunların çözümüne dönük plan ve program hazırlamalı. Sıkıntılı ve riskli bir durum mevcut. Hakkari'de bazı yerlerde askerler gecenin ikisinde hoperlörlerden marşlar dinletiyor. Bu ve aşırı güvenlik tedbirleri bölge halkını huzursuz ediyor. Bunun yapılmasını engelleyin. Devlet ve kurumlarına karşı büyük bir güvensizlik sorunu var bunu gidermeye dönük adım atmanızı bekliyoruz. Devlet içersinde yasadışı yapılanmaların önüne geçilsin."

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VE YARGI SORUNLARI

Alataş ifade özgürlüğü ve yargıda yaşanan sıkıntılara ilişkin Orhan Pamuk davasını da gündeme getirerek sitem etti. Alataş, Hükümet ile kendi aralarında işbirliği mekanizmalarının geliştirilmesini talep etti. Alataş, "Hertürlü mevzuat çalışmaları hakkında bize önceden bilgi verilmeli. Sürece katılmalıyız. Periodik olarak görüşmek amacıyla biraraya gelmeliyiz. Bazı olaylar büyümeden müdahale edilebilmesi için doğrudan Hükümet ve ilgili mercilerle 24 saat boyunca temas kurabileceğimiz mekanizmalar oluşturulmalı" diye konuştu. İHD Başkanı'nın ayrıca türban sorununa kısa bir şekilde değinmesine karşın Gül'ün bu konu hakkında konuşmadığı belirtildi.

İRANLI MÜLTECİLER SİTEMİ

Alataş ayrıca BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından kendilerine İranlı mülteciler konusunda gönderiler mektubu Gül'e verdi. İHD Başkanı şöyle konuştu: "İranlı mülteciler büyük sıkıntılar yaşıyor. 1200 dolayında İranlıya farklı ülkelerde mülteci statüsü verilmesine karşın dört yıldır Türkiye'den ayrılmalarına izin verilmiyor. Türkiye kabul etmiyor ancak yurtdışına gitmelerine de izin verilmiyor. Bu soruna çözüm bulun."

GÜL GÜVENCE VERDİ

Bakan Gül İnsan Hakları Örgütleri'nin temsilcilerinin mesajlarını not etti ve şu değerlendirmelerini aktardı:

- Güneydoğu sorunu büyük bir problem çözümü kolay değil. Hükümet olarak sorunu çözmek için uzun vadeli düşünüyoruz. Bu bir Hükümet sorunu ve bugünden yarına çözümlenmez.

- Şemdinli olaylarını araştırıyoruz. Soruşturmayı sessizce yürütüyoruz ve devam ediyor. Ancak önemle üzerine duruyoruz ve neyse gerçekler ortaya çıkartacağız. Valiler, Kaymakamlar sizin gibi örgütler ve farklı siyasi partilerle görüşüyoruz bilgi alıyoruz. Bu bilgileri değerlendiriyoruz.

- Yargı ve ifade özgürlüğü konusundaki sıkıntıları aşacağız. Orhan Pamuk davasındaki güvenlik zaafiyeti bizim için büyük sıkıntı yarattı. Bu nasıl olur diye düşündük. Ancak soruşturma başlattık ve arkasındayız.

- Hükümetimizin Kopenhag kriterlerine uyum konusunda kararlılığı tam. Fikir üreten bir ülke yaratmak istiyoruz. Bu tür kazalar bizi çok zor duruma düşürüyor.

- Sizlerle sıkı ve samimi ilişkiler ve işbirliği istiyoruz. Bizleri sorunlar konusunda uyarın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!