Güncelleme Tarihi:
AB dönem başkanı Lüksemburg'da düzenlenen 44. Türkiye-AB Ortaklık Konseyi toplantısı sona erdi.
Toplantıdan sonra Gül, AB Dönem Başkanı Lüksemburg'un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ve AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ortak basın toplantısı düzenledi.
Gül, toplantının çok verimli ve samimi bir ortamda geçtiğini belirterek, konseyin, AB ile Türkiye arasındaki en yetkili kurum olduğunu kaydetti.
Toplantının 3 Ekim'den önceki son, 17 Aralık'tan sonraki de ilk toplantı olması açısından ayrı bir önem taşıdığını ifade eden Gül, toplantıda Türkiye ile AB arasındaki birçok konuyu geniş biçimde ele aldıklarını söyledi.
Gül, toplantıda üç ana unsura değindiklerini belirterek, karşılıklı yapılan işler, başarılar ve performansın en iyi şekilde anlatıldığını, karşılıklı beklentilerin ortaya konulduğunu ve bazı sorunların nasıl çözüleceği konusunun ele alındığını kaydetti.
YAPILACAK İŞLER
Bakan Gül, 17 Aralık'ta kritik eşiğin aşıldığı kararının alındığına dikkati çekerek, yapacakları daha işler olduğunu, bunlarla ilgili bilgi verdiğini ve kararlılıklarını yinelediğini söyledi.
“Bazen bireysel sorunlar çıktığında bunların üstünü kapatmadıklarını ve sorumluları cezalandırdıklarını” anlattığını ifade eden Gül, Türkiye'de reformların uygulanmasını takip eden reform izleme grubunun toplantılarının yapılmakta olduğunu söylediğini belirtti.
Toplantıda, Türkiye'nin ekonomik başarılarını da anlattığını kaydeden Gül, gümrük birliği uygulamasını konuştuklarını, bu konudaki bazı aksaklıkların karşılıklı anlayış içinde çözüleceğine inandığını söyledi.
Gül, Kıbrıs konusuyla ilgili olarak da bu konuda kalıcı bir çözümün sunulması yönünde Türkiye ve Kıbrıs Türklerinin kararlılığını tekrarladıklarını, BM'nin gayretlerini destekleyeceklerini belirtti.
"KIBRIS SORUNUNU ÇÖZÜLDÜ DİYE GEÇEMEZSİNİZ"
Annan planı ile ilgili geçen yıl yaşanan gelişmelere atıfta bulunan Gül, referandum sonunda Kıbrıs Türk tarafının “Evet”, Rum tarafının “Hayır” dediğini hatırlattı.
Türkiye'nin Ankara Anlaşması'na ilişkin ek protokolü imzalamasının Rumları tanıma anlamına gelmeyeceğini belirten Gül, “Rum kesimi AB'ye üye oldu diye Kıbrıs sorunu çözüldü deyip geçemezsiniz” diye konuştu.
Gül, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Yunanistan ve Kıbrıs ile birlikte AB'den ayrı bir işbirliğine gidebileceğini ifade ederek, bundan herkesin çok büyük fayda sağlayacağını söyledi.
Bakan Gül, verilen sözler paralelinde, AB komisyonu'nun hazırladığı iki tüzüğün hayata geçirilmesinin büyük bir adım olacağını da kaydetti.
UYUM PROTOKOLÜ
Ankara anlaşması uyum protokolünün de gündeme geldiğini belirten Gül, bu konuda vardıkları mutabakatı anımsatarak, Türkiye'nin, AB'nin kendi üzerine düşen hazırlıkları tamamladıktan sonra bu protokolü imzalamaya hazır olduğunu ilettiğini ifade etti.
Gül, 3 Ekim'de başlaması planlanan müzakerelerden önce yapılması gerekenleri gözden geçirdiklerini kaydetti.
HAVA İHLALLERİ
Ege'de Türk uçaklarının hava ihlalleri yaptığı iddialarına ilişkin bir soru üzerine Gül, bu tür bir soruyu garipsediğini belirterek, ”Bugün yapılan toplantıda Türk-Yunan ilişkilerinin nasıl geliştiğini ve sorunlara nasıl çözüm arayışı içinde olduğumuzu anlattım. Bu sorunuzu garipsiyorum. Sanki benim iyimserliğimden memnun olmayanlar var. Ege'de uluslararası hukuka göre statüsü kesinleşmemiş alanlar var. Bu alanlar benim deyince benim olmuyor. Kardak olayında olduğu gibi, iyi ilişkilerden rahatsız olanlar olduğunu gördük” dedi.
Siyasetçiler arasında başlatılan diyaloga basın ve kamuoyunun da destek vermesi gerektiğini kaydeden Gül, “Çatışmada mı yoksa karşılıklı hak ve hukuku kollayarak çözüm arayışına girmede mi fayda var; buna iyi bakmamız gerekir” diye konuştu.
OLLI REHN: REFORMLAR DEVAM ETMELİ
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Rehn de Türkiye'de son birkaç yılda reformlarda büyük ilerleme sağlandığını belirterek, bu reform sürecinin aynen devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye'nin Ankara anlaşması uyum protokolüne mektup teatisiyle mutabakatını ortaya koymasından memnun olduklarını ifade eden Rehn, protokolün “iyi bir zamanda” imzalanacağına inandığını belirtti.
Rehn, TCK'nın 1 Haziran'da yürürlüğe gireceğine yönelik beklentisini dile getirerek, adli reformlar, kadın hakları, kültürel haklar gibi birtakım alanlarda daha fazla ilerleme beklediklerini kaydetti.
Olli Rehn, Türkiye'yi Kıbrıs sorununun çözümü konusunda çaba göstermeye teşvik ettiklerini belirterek, bu konuda ciddi görüşmeler için zemin hazırladıklarını ifade etti.
Öte yandan AB Dönem Başkanı Lüksemburg'un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn bir soru üzerine, AB'nin Türkiye'ye öğretmenlik değil sadece AB sürecinde eşlik etmeye çalıştığını söyledi.
Fransa'da düzenlenen AB Anayasa referandumuna ilişkin bir soru üzerine de Asselborn “Dönem başkanı olarak Anayasa'nın kabul edilmesinin Fransa ve AB'nin çıkarına olduğunu söylüyoruz” dedi.